Проф. Александрова: Маймунската шарка е опасна за бременни

Няма връзка между Ковид-19 и мистериозния хепатит, обясни тя
27 май 2022 12:31, Анисия Иванова
46

Все по-големи са притесненията, свързани с маймунската шарка, която вече е разпространена в 20 страни, както и мистериозния хепатит, който атакува предимно деца. У нас няма засечен случай на нито едно от заболяванията.

"Учени поставят остро въпроса кои са факторите зад разпространението на маймунската шарка, възможно ли е тя да се разпространява по-отдавна при нас безшумно. Но картината на маймунската шарка е специфична, затова е трудно да остане незабелязана", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че в никакъв случай не трябва да изпадаме в паника, но е нормално учените да са с повишено внимание.

"При този вирус нещата стоят по различен начин. Вирусът на маймунската шарка е ДНК, мутира по-бавно. От СЗО уточниха, че няма данни да е мутирал. Това е заболяване, което започва след 5 до 13 дни инкубационен период, но може да стигне до 3 седмици. Затова е толкова дълга карантината, която е въведена в Белгия", обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Вирусологът посочи характерните за маймунската шарка симптоми - висока температура над 38,5 градуса, треска, повишаване на лимфните възли, усещане за умора, обрив, който започва от лицето и се разпространява по дланите, стъпалата, може да засегне очите. Вирусът може да доведе до усложнения при бременни и при малки деца.

Проф. Александрова отбеляза, че без лечение заразата минава за период от 2 до 4 седмици.

"Това е близък до едрата шарка вирус, но клиничната картина е по-лека и се разпространява по-трудно. Ваксината срещу едрата шарка предпазва на 85% срещу маймунската. Дори човек да е изложен на действието на вируса и след това да се ваксинира - намалява развитието на инфекцията. Тук не става дума за масова ваксинация. Ваксината е предвидена за контактни лица", уточни проф. Александрова.

Има лекарства, които са лицензирани в САЩ и срещу маймунска шарка. А като основна превантивна мярка срещу заразяване вирусологът посочи добрата лична хигиена.

"Повод за тревога няма. Заразата маже да се предава чрез замърсено бельо, чаршафи. Заразяването става при продължителен близък контакт. Това което направи впечатление е, че част от инфектираните са хомосексуални мъже, но няма да данни за полово предаване на маймунската шарка", поясни вирусологът от БАН.

Мистериозният хепатит

Продължава мистерията и около хепатита, който е регистриран вече при 600 души, довел е до 11 смъртни случая, а при 26 деца се е наложила чернодробна трансплантация.

"Една от хипотезите е, че е свързан с Ковид-19, който може да увреди черния дроб. До тежък хепатит обаче се стига при възрастните хора. А при този мистериозен хепатит засягането на черния дроб е при деца. Може да има друг фактор, но е факт, че във Великобритания годишно се правят  4 чернодробни трансплантации, а досега са извършени 11", подчерта проф. Александрова.

Тя смята, че аденовирусите сме ги потискали покрай мерките срещу Ковид-19 и затова сега са станали по-активни.

Проф. Александрова е категорична, че няма връзка между мистериозния хепатит и ваксината срещу Ковид-19. Много от случаите са при деца под 5 г., при които ваксина не се прилага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
4
 
! Отговори
ХХХХиииихх преди 1 година
досадно и скучно, вече сме в 3-тата година от реализацията на ПЛАНА....Не може да се лъжат хората с една и съща лъжа, на всеки 100 години...Все пак всичко е очевидно - Пентагонът, ЦРУ, Ватикана, НАТО и подразделенията им са се разположили на територията на България като "ПЕТ ПАРИ В КЕСИЯ"....и "правителството" изпълнява разпорежданията им....
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиците поддържат измамата с още лъжи, щото разбере ли се цялата истина, тежко им и горко. Ще ви изкарат 100 варианта и подварианта на ковид, дълъг ковид, къс ковид, среден ковид, кенгурова шарка, крокодилска, патешка и т.н. Само че: всички видяхме какво е мафия в действие. А затлъстялата проповедничка си е наказана достатъчно по рождение. Но не я съжлаявам.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас, ужас, ужас със това ще почна и с това ще свърша нямам повече думи.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рекламното лице на маймунската шарка скоро ще се преквалифицира в рекламно лице на сливенския. Само да свърши войната.
38
5
 
6
 
! Отговори
Запозната преди 1 година
Пак дават думата на това платено чучуло. Едвам побира на стола сланините си, каква лекарка е тая и защо ни дава съвети на нас.
37
4
 
6
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Пак идиотиии от тая! ЕЙ сега ще ви кажа как може да мине незабелязано :) Синът ми беше болен от шарка. Обадих се на личната, която за пореден ден НЕ беше на работа. Обадих се на застрахователя си и те отказаха да насрочат преглед за детето. Обадих се на личната и ми предписаха лечение по телефона :) Дали беше варицела, дали беше друга шарка..... никой не знае :) Следващият въпрос тук е: тази забатачена здравна система, кога ще фалира? Щот учени и лекари в България реално НЯМА :) има кожодери!
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започват от далече, обрача постепенно ше се затяга, докато есента започнат да ви ръсят с нови зарази и да ви затварят, заплашват, разболяват и рекетират да се бодете с бъркочи.
35
5
 
15
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
Не се връзвайте-това си е част от пПЛАНА.... Имат и още подготвени изненади за оФцете! Дигитално заробване и ограбване, намаление на популацията в света.... Има Нов Холокост! Бог с ВАС и пазете децата!
34
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Проф. Александрова е категорична, че няма връзка между мистериозния хепатит и ваксината срещу Ковид-19. Много от случаите са при деца под 5 г., при които ваксина не се прилага. " - но са кърмили нартовена кърма от ваксина
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не съм лекар, ама знам че ВСЯКА ЕДНА БОЛЕСТ е опасна за бременни
32
3
 
4
 
! Отговори
Натопорчев преди 1 година
До Театър Сълза и Смях Недей такабрат! Като я нашпънат двайсетина загорели пакистанци в гангбенг, и чудото ще стане....!!!
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ех ето я госпожата, малко ми залипсва, върнете и математика моля ви ..оня с мазната коса, той ми е любимия
30
4
 
12
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
Спокойно како Раде, ти скоро нЕма да забременееш.....
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забелязах че на някои не им харесва когато не се говори положително за болници и обслужване в тях. Ами съжалявам, не мога да се изкажа положително просто защото нямам какво да похваля. Просто убийството на майка ми не ми позволява. да се говори за лекари само положително далеч не трябва да е презумпция. Защото не забравяйте че това са хора и си носят гадните характери както и всички останали. А някои са направо некадърни. Така че стига с тия шарки. Проблемите са далеч по - сложни
28
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото разбирам вече излизат средносрочните странични ефекти от ваксините.Стават все по- летални .За овцеглавите бустеризирани логическа задачка. Защо ***.й...м.у..н.ската шарка почна като бум с епицентър САЩ и зап Европа където има най-много набодени.Защо този хепатит почна пак от там. Ав Африка по прицип всичко си е наред при 10% набодени?Астразенека съставка -аденовирус от шщимпанзе -година по- късно бум на ***..й..м.у..н.с.ка шарка хахахаа
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 какво искаш да кажеш? Сериозно ли, или се правиш на интересен/а? Човек вече не може да разбере. не знам дали професор по микробиология и вирусология може да лекува. Тъй де. оставете жената на мира. Едва ли вие сте нещо големи красавци. Критикувайте това което говори а не нея самата. Въпросът тук не е това дали човек е слаб или дебел., а докога ще ни занимават с тези глупости. Наблегнете върху това.
26
5
 
6
 
! Отговори
Шимпанзето на снимка преди 1 година
Та болно ли е ,или само за внимание !
25
3
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Ох, мале, препоръчително е да се лекуваш при нея
24
6
 
12
 
! Отговори
малка корекция 21 преди 1 година
Не мога да разбера защо гадните коментари на тая жена свободно си циркулират а когато се говори сериозно за нещата коментарите се трият? На това му викам извращение. Омръзна ми само да слушам ревове и оплакваници. Не става така.
23
0
 
19
 
! Отговори
гост преди 1 година
Всяка една шарка е опасна за бременната жена! През 2013 г. имаше бум на Варицела, аз бях бременна и ЛЛ провери картона ми за да знае дали съм я прекарала, защото при моето състояние е опасна. Почнахте пак с психоатаките!