Част от бежанците ще работят за приютилите ги хотели във Варна

За влака Варна - София чакаха 140 пътници, качиха се 78
Обновена: 31 май 2022 10:59 | 31 май 2022 06:00, Анисия Иванова
82

Хаос и напрежение около изселването на украинските бежанци от хотелите по морето. Във втория ден от преместването на жп гарата във Варна дойдоха 78 от очакваните 140 души. Едни се качиха на влака за София с неяснота, други - с надежда, че има къде да намерят подслон от войната.

В курортите по Северното Черноморие коли и автобуси с украинска регистрация патрулират, за да приберат напускащите хотелите украинци. Владилия е стегнала куфарите и заедно със сина си се връщат в родната Одеса. Казва, че ѝ се налага да напусне България по здравословни причини.

"Много сме благодарни, че ни предоставиха покрив над главата. По здравословни причини се налага да се върна, там се водя на отчет, не е безопасно, но се връщам. Ако не беше това, щях да остана в България", разказа тя.

Татяна пък остава у нас, засега обаче - без перспектива. Тя трябва да напусне хотела в Златни пясъци, но няма изисквания къде да отиде. Тук е с детето си и онкоболната си майка.

"Ние ще продължим да живеем тук и след 1 юни. Съжаляваме, че този хотел няма да се включи. Не е безопасно в Украйна, има престрелки, майка ми е болна и не е подходящо да се върнем. Засега не съм търсила работа, защото съм с малко дете. В зависимост от това къде ни настанят, ще си намеря работа", каза Таня.

От 1 юни много хотели в курорта няма да настаняват украински бежанци.

"Няма как в рамките на 15 лв. да осигурим адекватно обслужване и изхранване. В рамките на 40 лв. им осигурихме добро ниво на обслужване", каза управителят на един от хотелите Емилия Костадинова.

С тъга Емилия изпраща украинците от хотела, много от които вече са нейни приятели. 25 остават да работят в хотела. Сред тях е и Татяна, която остава на работа в хотела като камериерка.

"На 1 април започнах да работя тук.  Благодаря, че ми помогнаха. И аз ще помогна за туристическия сезон. Досега съм работила на жп гара и съм почиствала домове, няма да е трудно за мен", убедена е Татяна.

А докато украинци си стягат багажа, в хотела пристигна линейка, за да окаже помощ на възрастна жена. Медицинската грижа е и нещото, за което украинците най-много се притесняват, когато бъдат преместени във ведомствените бази.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
отговор преди 1 година
До МЗ ПРЕДУПРЕЖДАВАВсяка пропаганда е вредна! Интелигентите хора мислят със собствените си глави и анализират случващото се на база наученото, а не интересно поднесеното.
63
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До 34: Ти, собствено, колко езика си учил и говориш, та така смело ни натрисаш какво били казали украинките? Ами те утре и филоложки могат да се докарат, та и нашите деца да учат, я на руски, я история. Да не би сръбските деца навремето, например, да бяха по-лоши от украинските? Защо тогава нямаше такава тревога и загриженост? Не, че не падаха снаряди в западния ни двор - ама ние мълчахме. Сега е тръшкане, та знае ли се.
62
1
 
0
 
! Отговори
отговор до Анонимен преди 1 година
"Тук дори и да намерят работа, ще мизерстват цял живот. Там ще имат по-добър стандарт на живот. Сега поне нищо не ги задържа и лесно се местят, като веднъж са тръгнали."Ти, драги, защо си още ТУК? За да мизерстваш цял живот ли? Ами те като ***, веднъж тръгнали все намират къде да се настанят, стига да има кой да ги храни - като ТУК например. На твоите родители някой подари ли 3 мес. безплатна почивка на морето? Теб за кого те е еня? Осъзнайте се, хора.
61
0
 
0
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До Анонимен:"До тогава ще са научили български"- ако така се учеше език- ние щяхме да сме полиглоти. "ще има работа за касиерки, ...", а за нас сега защо няма такава работа? "Щом не са се върнали, значи мислят да се интегрират и да ни оправят демографията." и как ще се нарича държавата ни след една такава демография??? Добре ли си, човек?
60
0
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 1 година
"Изгледахме го тоз велик клип. Можело е да се изрази по-дипломатично, но в ядрото си е вярно." ------------- Явно разпознаваш себе си в думите на украинката, щото те не се отнасят до огромната част от българския народ. И вместо да пишеш глупости, погледни се в огледалото и виж какво жалко и неинтелигентно същество те гледа оттам. Същото като тая от клипа.
59
1
 
1
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До КОЙ?"дежурните путинофили, които са впрегнати да ги плюят, лъжат, че някой друг им е виновен за положението им, и не похващат работа, чакайки на някой/нещо друго, докато заработват копейки (т.е. мизерстват). Кой е по-полезен за българското общество, питам аз?" Аз не съм Путинофил и не заработвам копейки. Дори вече 2.50 за хляб нямям, стискам само за лекарства. Искам и мога да работя, а не да мизерствам. Кой е по-полезен, питам аз. Отчаяна съм от такива като вас.
58
0
 
10
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До КОЙ?"Украинците макар и бежанци и без да знаят думичка Български език си намират работа". А аз, с висше образование и два западни езика не мога - как става? Нали в БГ имаше безработица, как изведнъж изникнаха толкова работни места за укр. бежанци, а за българите нямаше и продлжава да няма??? Питам, ако КОЙ има идея, моля да сподели.
57
1
 
12
 
! Отговори
Ади преди 1 година
"А докато украинци си стягат багажа, в хотела пристигна линейка, за да окаже помощ на възрастна жена." лошо няма, щом жената е имала нужда от помощ-добре. Ама ние събираме капачки за кувьози - разбирате ли проблема? Държавооо, продажни политици??? Ние какво сме-просто избиратели, но не и хора??? И нас мили майки са ни раждали, не сме от гората. Халал ви на парите от кражби. Къде ще ги носите?
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре да се връщат в западна Украйна.Там няма война.ЕС и САЩ изпращат на Зеленски милиони,той да ги издържа.Без това у нас има прекалено много живеещи руснаци окупирали нашата брегова ивица от Черно море,не ни трябват и украинци-няма разлика между тях.Еднакво нагли и натрапчиви са.По-добре всички да се махат.
55
9
 
5
 
! Отговори
КОЙ? преди 1 година
Украинците макар и бежанци и без да знаят думичка Български език си намират работа, а дежурните путинофили, които са впрегнати да ги плюят, лъжат, че някой друг им е виновен за положението им, и не похващат работа, чакайки на някой/нещо друго, докато заработват копейки (т.е. мизерстват). Кой е по-полезен за българското общество, питам аз?
54
11
 
2
 
! Отговори
До тук някой преди 1 година
Изгледахме го тоз велик клип. Можело е да се изрази по-дипломатично, но в ядрото си е вярно. Масово путинисти, вярващи в кемтрейлс, чиповете на Бил ГейЦ, конспирации и че всяка убита жена си го е заслужила. За хората с такова мнение може да се каже "***" или "неинтелигентен". Украинката първото избрала.
53
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е голяма, има стотици малки градчета, които не са бомбардирани и няма да бъдат. Защо не се местят там?! През 2-рата световна, когато са бомбардирали София, софиянци са се евакуирали по села и градчета. Украинците просто са чули, че тука ги настаняват в луксозни курорти, затова са дошли. Иначе - ако е за спасяване на кожата - има много други възможности...
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Починаха си доста прилично в 4-5 звездни хотели и сега масово се връщат,нали има война ?
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да заминават на запад. Тук дори и да намерят работа, ще мизерстват цял живот. Там ще имат по-добър стандарт на живот. Сега поне нищо не ги задържа и лесно се местят, като веднъж са тръгнали.
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Интересно ми е през зимата какво ще работят бежанците, когато хотелите не работят?!" - До тогава ще са научили български и ще има работа за касиерки, магазинерки, инвентарни работнички в склад или непедагогически персонал в дестски градини. Щом не са се върнали, значи мислят да се интегрират и да ни оправят демографията.
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"хаос и напрежение" има само в статиите на журналистите. Вие внасяте изкуствено напрежение и търсите конфликт за да стане сензация. Украинците не са чак толкова притеснени, щом са решили че сами могат да се оправят, без помощ от държавата.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е през зимата какво ще работят бежанците, когато хотелите не работят?!
47
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче за българските болни пенсионери помощ няма. Май е по- добре да сме във война, та някой да се погрижи с по 40 лв на ден и за тях.Тая помощ е поредния цинизъм.
46
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тук някойАко им тропнеш с крак, ще видиш как наглите украинци слушкат, те нали са си добичета :))) Те не правят разлика между гостоприемство и реален живот :))) Ако не им харесва в общежитията и искат да са вечно на хотел, да си ходят, те в Западна Европа сигурно в хотели ще ги настанят с рум сервиз :)))
45
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не трябва да се плаща на Русия докато не покрият всички разходи по бежанците до последната стотинка.