Украинци в шок от палатковите лагери: Няма да отида, да не съм луд!

Част от хотелиерите ги задържат като персонал
31 май 2022 16:38, Анисия Иванова
357

Новият план на правителството за украинските бежанци предвижда те временно да бъдат настанявани в палаткови лагери и фургони в Сарафово и Елхово, но само тези, които няма къде да отидат след 31 май.

В 15 ч. днес с извънреден влак бежанците трябва да бъдат превозени до Сливен, а оттам със специализиран транспорт да бъдат извозени до буферния център в Елхово. Този център може да приеме до 1750 души и е на принципа на фургонен тип, но с климатизация.

Преди да се качат на влака, Червеният кръст предоставя на бежанците вода. Има и кът, в който децата могат да си играят, докато чакат влака.

Още по темата

"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от Европейския съюз - има подслон, вода , храна, тоалетни", заяви зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

В палатковия лагер в Сарафово и базата на Министерството на отбраната ще бъдат настанени предимно майки с малки деца и възрастни хора. Днес пристигнаха първите три автобуса от хотели в Слънчев бряг със 120 души.

Все още няма яснота кога и колко бежанци ще бъдат настанени в Елхово. Очаква се първите автобуси с бежанци да пристигнат по-късно днес.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускат хотелите в Слънчев бряг.

"В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", категоричен е Александър.  

"На нас ни казаха, че не попадаме в групата на нуждаещите, затова сами трябва да си намерим квартира", посочи Анастасия.

"Казаха ни, че няма смисъл да се записваме в списъка с желанията, защото не попадаме в групата на родители с деца и инвалиди, излизаме на квартира", каза Татяна.  

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал.

"Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората. Затова ще взема участие по новата програма, като при мен ще има допълнително доплащане за допълнителни услуги", заяви хотелиерът Елена Андонова.  

"Аз никого няма да изгоня на улицата, да стане ясно! Ще търсим варианти. Изявлението на вицепремиера вчера породи повече въпроси у мен, отколкото яснота, така че ще чакам указания от Агенцията по бежанците", каза хотелиерът Веселин Данев.   

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева от Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама тия украинци си помислиха, че са тук на почивка!! Ами ако е така и имате оплаквания оплачете се на туроператора изпратил ви тук!! А имено Руската Армия и нейния собствник Владимир Путин. Без тях едва ли щяхте да се окажете в България..
280
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свикнаха да ги носим на ръце, сега се мръщят и негодуват. Винаги става така когато научиш даден човек, че без да се напъва някой друг ще го отглежда, постепенно той започва да смята че някой му е длъжен, че това е негово изконно право.
279
2
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съмнявам се, че бежанците от войната в Йемен която се вихри в момента се притесняват дали в бежанкия лагер в Судан има салон за ноктопластика, спа център със парна баня Финландски стандарт, безглутиеново меню на вечеря и адаптирано мляко за децата...
278
54
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази страна е АДЪТ и украинците са го осъзнали безпогрешно!. Не става за живот за уязвими, болни, дори здрави хора, защото условията разболяват. Правилно, това прилича на концлагер.
277
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В 9/10 от Украйна няма война и няма да има. Но те искат в Бг на 1-ва линия с луксове.
276
3
 
68
 
! Отговори
Украйна преди 1 година
То и аз искам държавата да ми плаща all-inclusive на морето , но не може. В крайна сметка фургон с климатик е по добре отколкото в Украйна, където има война. Ако не им харесва да си плащат наем и без това повечето избягали не са бедни. Ако не им харесва Украйна ги очаква
275
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте малко, вече почнах да се обърквам. Украинските бежанци бягат от война и смърт? Или бягат от лоши битови условия и липса на на лукс?
274
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде раус!
273
3
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
сега всеки соросовиден *** е длъжен да прибере е къщата си по едно укр.срмейство нали за тях писахте и тролихте е приберете си ги
272
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще играе май скоро дървото! То бива наглост ама ще си ги прибира Зеленския насинени!
271
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им посочат границата и да се приключва.
270
6
 
42
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
На когото не му харесва да си ходи там от където е дошъл. Толкова българи мечтаят, защото нямат възможност, да отидат дори и е държавните почивни станции.
269
7
 
61
 
! Отговори
Прекалиха преди 1 година
Не знам какви са тия претенции, но украинците са си такива, все недоволни, все искат най-хубавото. Не са смирени и скромни хора като нас, които сме свикнали и на бедност и на всичко. Неблагодарници като цяло, като не им харесва тук никой не ги задържа да поемат към друга страна, в която ги чакат с мед и рози на гарата. Но не искам да ми плюят по държавата и по усилията, които полагаме за тях. Най-добре да се разкарат.
268
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не им харесва - знаят къде е Украйна. Никой на никого не е длъжен Ол Инклузив да осигурява. В Германия ги накараха да работят - тия тука какво се ослушват! Имаме си достатъчно шведи на социални помощи!
267
2
 
46
 
! Отговори
До 277 преди 1 година
"Почти всички украински бежанци си намирали лесно работа в Германия. Дали германската държава им нещо общо? В Полша пък 600 хиляди украинци са настанени в полски семейства!" ---------- А в друг коментар някой компетентен като теб пише, че в Германия получавали безплатна квартира и социал. Айде вие, дето всичко знаете, се разберете как е в другите държави престанете да ни обяснявате що за хора са украинците. Ние ги виждаме тук със собствените си очи! Нагли до безобразие и очакват да им слугуваме!
266
24
 
5
 
! Отговори
Истина преди 1 година
До КОНСТАНТИНОВ Врагове на истината и предатели на народа са нео-нацистките про-руски про-терористични национал-социалистически партии лидери,като Атака,БСП, Възраждане,които взеха милионите на ЕС, но не подкрепят като ЕС и НАТО Украйна нито със защитни оръжия,нито съответна на получените милиони за бежанците помощи, защото корумпираните ги разпределят между себе си,а експулсират майките с деца и възрастни в бунгала; лъжат заедно с агресора Русия по ТВ и онеправдава бежанците като тях
265
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Правда-къде искаш да ги настанят 100хиляди души. Не са един или двама. Всичко е частно. Няма как да кажат на хотелиерите "задължаваме ви да не ги гоните"
264
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, като идват у нас ще бъдат ругани и презирани. Ние го правим това и помежду си.
263
52
 
6
 
! Отговори
Правда преди 1 година
Защо бг власти не спрат да се гаврят с украинските бежанци и да ги заплашват, да разселват от големи градове в необитаеми трудни за оцеляване места както фашистите са разселили евреите и диктатори като Сталин и Путин в Сибир,като им предлагат при по-лоши условия дори от военната зона в родината им,да заявяват че нямало винаги да се грижат за бежанците след като са длъжни и по международното право, ЕС конвенции и по моралния закон на Бога,да дадат всички ЕС милиони за Украйна на бежанците
262
2
 
48
 
! Отговори
Дин Дзън преди 1 година
Е то и аз ако съм живял 3 месеца на хотел после няма да искам във фургон.