Украинци в шок от палатковите лагери: Няма да отида, да не съм луд!

Част от хотелиерите ги задържат като персонал
31 май 2022 16:38, Анисия Иванова
357

Новият план на правителството за украинските бежанци предвижда те временно да бъдат настанявани в палаткови лагери и фургони в Сарафово и Елхово, но само тези, които няма къде да отидат след 31 май.

В 15 ч. днес с извънреден влак бежанците трябва да бъдат превозени до Сливен, а оттам със специализиран транспорт да бъдат извозени до буферния център в Елхово. Този център може да приеме до 1750 души и е на принципа на фургонен тип, но с климатизация.

Преди да се качат на влака, Червеният кръст предоставя на бежанците вода. Има и кът, в който децата могат да си играят, докато чакат влака.

Още по темата

"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от Европейския съюз - има подслон, вода , храна, тоалетни", заяви зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

В палатковия лагер в Сарафово и базата на Министерството на отбраната ще бъдат настанени предимно майки с малки деца и възрастни хора. Днес пристигнаха първите три автобуса от хотели в Слънчев бряг със 120 души.

Все още няма яснота кога и колко бежанци ще бъдат настанени в Елхово. Очаква се първите автобуси с бежанци да пристигнат по-късно днес.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускат хотелите в Слънчев бряг.

"В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", категоричен е Александър.  

"На нас ни казаха, че не попадаме в групата на нуждаещите, затова сами трябва да си намерим квартира", посочи Анастасия.

"Казаха ни, че няма смисъл да се записваме в списъка с желанията, защото не попадаме в групата на родители с деца и инвалиди, излизаме на квартира", каза Татяна.  

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал.

"Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората. Затова ще взема участие по новата програма, като при мен ще има допълнително доплащане за допълнителни услуги", заяви хотелиерът Елена Андонова.  

"Аз никого няма да изгоня на улицата, да стане ясно! Ще търсим варианти. Изявлението на вицепремиера вчера породи повече въпроси у мен, отколкото яснота, така че ще чакам указания от Агенцията по бежанците", каза хотелиерът Веселин Данев.   

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева от Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
1
 
35
 
! Отговори
До 277 преди 1 година
Ей, писна ми да чета измислици като твоите. 600 хил в приемни семейства. Айде ходи пред блока ги разправяй, барем ти теглят една българска
260
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти всички украински бежанци си намирали лесно работа в Германия. Дали германската държава им нещо общо? В Полша пък 600 хиляди украинци са настанени в полски семейства! И престанете с тези туристи. Милиони са бежанците от Украйна в момента, 95 % жени и деца. Сите избегали на туризъм!
259
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега има нормални хора, преди малко по тв една млада жена съвсем искрено благодари на българите. Мести се, не мрънка, но отбеляза, че навсякъде са срещнали добри хора, ппомощ и съчувствие (перифразирам). Някой подарил китара на детето и, специално наблегна. Просто си мисля, че нашите журналисти, дето само сензации и скандали търсят, непрекъснато ни занимават с капризни курортисти, вместо с наистина бежанци от война.В Сарафово наистина майки с деца и възрастни хора отиват.
258
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забелязахте ли как им се спихнаха флошмобомете със слава украини и героем слава. Край, до тук. Вече се кахърят, че ги раселват по селата. *** те не могат по селата. Там една селска кръчма и толкоз
257
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И бежанците вече се изнежиха!! Едно време какви бежанци от война имаше. Радваха се ако имат храна и вода!! А ако могат да спят на закрито без да ги вали дъжд..това бе лукс за тях. Но най се радваха, че никой не стреля по тях.
256
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е адски пра Укренските нацита племе трябва да се изтпреби до крак
255
4
 
39
 
! Отговори
nimportequi преди 1 година
В Украйна само на климатик ли са живяли? И джакузи и спа пак че не поискаха :)
254
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам поне 3-***, които циркулират около кофите за *** и ще са щастливи да получат такива условия. Не ги е срам. Махайте су у вашата укра, къш
253
5
 
35
 
! Отговори
От България с любов преди 1 година
Мешка, каска, противогаз и обратно във Домбас!
252
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали са големи националисти, да вървят да се бият за страната си. Измислен народ и измислена държава
251
1
 
40
 
! Отговори
До 264 преди 1 година
Като не им харесва тук, да вървят в Германия. Храни куче да те лае! Как не ги е срам да плюят по страна, която ги храни??
250
8
 
35
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ВИЕ ДОЛНИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ЗАЩО ПРИЕХТЕ УКРАИНЦИ КАТО БОЛШИНСТВОТО БЪЛГАРИ НЕ ГИ ЖЕЛАЯТ И ЖИВЕЯТ В БЕДНОСТ? МАЛКО ВИ Е ДА БЪДЕТЕ ИЗБИТИ КАТО БЕСНИ КУЧЕТА .
249
4
 
49
 
! Отговори
Борисчо преди 1 година
Марш обратно , нагли нагли гадни хора. Кой ще ви плаща хотели цяло лято бе? Българските пенсионери изнемогват и живеят като животни, вие климатици искате. Мамка ви
248
38
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците вече споделят в световната мрежа, че в България се държат с тях по-зле от животни!! Някой от тях, споделят, че било по-добре да загинат от Руските ракети от колкото да преживеят този ужас и унижение в България.
247
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ти тебе украински бежанци!Рани куче а че те уеде!!!!
246
5
 
47
 
! Отговори
Довиждане! преди 1 година
И не се връщайте, разкажете и на приятелите си фашисти колко е лошо тук! Да не идват!
245
2
 
44
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
На сърдитко Петко, празна му торбата. От утре хотел "Звездоброй", ресторант "Гладен стой" :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
244
5
 
20
 
! Отговори
Крадът и лъжат преди 1 година
БСП открадна парите. Настаниха ги в хотели държани от партийци русофили на БСП. Сега пари няма и айде в палатковите лагери. Парите за АМ Хемус къде са? ГЕРБ им ги остави отделна сметка. Изкоренихте ли корупцията? Или пак за "наши хора"
243
3
 
36
 
! Отговори
Ми верно не е луд преди 1 година
Ние сме луди, че сме го настанили в хотел и чак сега го пращаме в контейнер. Не е луд този, който яде баницата... Ама тя свърши и сега ще пита къде cepaт гладните! Пък ако не щеш лагер, ей ти Украйна, дядка. Там животът е супер лукс.
242
6
 
14
 
! Отговори
Палатков лагер? преди 1 година
С 200 мил. евро колко апартамента могат да се купят? Не във София, но в някой голям областен град като Русе, Плевен, Враца, Видин, Хасково, Сливен? Сигурно доста.