Украинци искат да наемат жилища, получават откази

Райна Манджукова: Хората, които наистина бягат от войната, не подбират къде ще живеят
1 юни 2022 10:37, Елка Василева
267

Изказването на вицепремиера Калина Константинова за украинските бежанци и спирането на програмата за интеграция предизвикаха вълна на недоволство.

"От ден първи се знае, че тази програма е с ограничен срок. Така че всички обвинения от бежанците и хората, които протестират с точно този аргумент, че се случва в последния момент, нямат право да го извеждат", коментира българката от Украйна Райна Манджукова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
От първия ден на войната тя помага на украински бежанци да намерят подслон у нас. Наблюденията ѝ показват, че има такива, които наистина няма къде да живеят, защото домовете им са разрушени, а други са решили да потърсят по-голяма сигурност, въпреки че в техните населени места не се провеждат военни действия.

"Те са преценили, че искат да се преместят в България. Има различни хора. Виждайки ги, аз разбирам, че първите от тях не подбират къде да бъдат настанени. Вторите, след като вече не могат да са там където им харесва, предпочитат да се приберат. Не всички са такива. Ако приоритетът е животът ти, физическото оцеляване, едва ли би бил голям проблем да почистиш стаята, в която са те настанили", каза Манджукова пред Bulgaria ON AIR.

Центърът за бесарабски българи, на който тя е председател, е съдействал за настаняването на около 100 семейства - всички живеят в домовете на българи, а не в хотели. И към днешна дата продължават да бъдат заедно, без да им се налага да плащат нищо. Някои от бежанците вече са започнали работа и се радват, че могат поне с разхода за консумативите да помагат.

Има и такива обаче, които се оказват нежелани.

"Те също са бежанци, но идват с парите и колите си и искат да намерят жилище под наем. В София, Варна, Бургас не желаят да дават жилища под наем на украинци. Бесарабски българи, които говорят добре български език, ходят по огледи и когато се стигне до подписване на договора, наемодателите се отказват с думите "О, ама вие сте от Украйна". Не дават жилища по наем дори за дългосрочно ползване. А хората искат да си оставят парите", уточни Манджукова.

Тя препоръча на бежанците да черпят информация от горещата телефонна линия или от сайтовете на държавните институции, а не от Facebook и на принципа "Една жена каза".

"Във Facebook групите пише какво ли не. Хората чуват, а това, което се говори, понякога е от незнание, понякога с опит за дезинформация. Има гореща линия с оператори на български, украински, руски, английски. По-добре завърти този телефон, отколкото да четеш глупости във Facebook", призова Манджукова.

Според нея бежанците от Украйна, които са дошли като туристи у нас, са напуснали още в първите дни страната ни.

"Спряха се за малко и продължиха. Мен не ме притесняват този тип бежанци, а тези, които след като не им харесват условията, предпочитат да се върнат в Украйна, защото всъщност има къде да се върнат. Няма нищо лошо в това, неприятно ми е, че те заминават с гняв към България. Аз виждам, че България прави каквото може", каза българката от Украйна.

И прогнозира сложна икономическа интеграция на бежанците, тъй като масово работата, която им се предлага, е нископлатена.

"От една страна имаме недостиг на работна ръка, в същото време се предлага нископлатена работа, със 700-800 лв. заплата. А това в голяма част са семейства с малки децата", уточни Манджукова.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Научихте ги на лукс и почивка в 4-звездни хотели и те не си дадоха зор да учат език и да се търсят работа, за да се интегрират. И с много българи е така. Мизерства на ниска заплата, защото го мързи да си търси по-добри възможности.
36
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност, трябваше да ги приемем в палаткови лагери около границата на някой кър, като истински бежанци. Тогава щеше да стане ясно кой е бежанец, а кой мигрант. Така бежанците нямаше да отказват бази за отдих тип лагер, а туристи и мигранти щяха отдавна да са си намерили начин за съществуване.За едни 5лв. хотелиерите нанесоха удар по имиджа на държавата.А занимаващи те се с проблема държавни служби се оказа че са неумни.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото пък българите са много коректни като наематели .
34
1
 
31
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
До Анонимен 48 - Давай смело, ожени се за украинка, няма да ти стигнат парите за алкохол само ... накрая ще се разведеш и пак ще дължиш
33
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"тъй като масово работата, която им се предлага, е нископлатена" - Защото пък на нас българите масово ни се предлага високоплатена работа. Ако не си с връзки, ти предлагат минималната заплата.
32
25
 
8
 
! Отговори
до 42 преди 1 година
Нормално е хора, които печелят за месец, колкото ти за 1-2 години да искат Мерцедес и къща. Могат да си го позволят. Да не са страхливи снишени бедни бачкатори роби, като тебе, ***? Затова и ги мразите. Защото са светлинни години по-напред от масовия аутсайдер берач на малини в ЕС.
31
1
 
30
 
! Отговори
Маймун Трици преди 1 година
и с право отказват да дават на украинци, Украйна отказа да върне Брендо, всеки който има украинско гражданство може да направи каквото си иска тук и да си замине, после ще му хванеш ... и най много да разправяш как са те минали на приятели, нищо друго не можеш да направиш. Естествено може да се пробваш да потрошиш едни пари по адвокати, за да си върнеш едни 1000евра, но резултата ще е просто гушене на адвокатите. Всеки който го е разбрал, знае, че договора с украинци е без стойност
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 То и в сараите на Доган имаше място за 200 сирийци, ама не съм чул да е прибрал някой.
29
1
 
14
 
! Отговори
тя преди 1 година
Давам апартамент на символичен наем на укри , само ако окичат балконите ми със синъо -жълти парцали !
28
5
 
21
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 година
Отделно в Русия им предлагат жилища и помощи на всички идващи от украйна, ама те искат мерцедеси, къща с джакузи и да стават европейци. И аз трябва да им помагам...
27
1
 
26
 
! Отговори
До35 преди 1 година
Ами да ходят в Германия никой не ги спира,какъв е проблема?
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското работодател иска качествен персонал,но за без пари.
25
14
 
12
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Кой ти работи за 800лв. при минимална 750, бе? Някоя пенсионерка чистачка в училище в провинцията. Айде по-сериозно! В Лидл в склада дават вече близо 3000 бруто, а това е работа за хора без никаква квалификация.
24
15
 
3
 
! Отговори
Ами такава работа преди 1 година
им дават за 800лева. А в Германия само финансова помощ им дават 500? + хотел. Затова бягат от тука
23
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко невярна информация. Целият ни украински офис отдавна е в София под наем. Компанията ни им покрива по 2000лв. месечно наем или ипотека- което изберат. Доста вече взеха хубави нови жилища, защото работят за нормални пари. Плащат данъци тук и взимат в пъти над максималния осигурителен праг. С нашенски трудови договори са. Със сигурност има и крайно нечитави бежанци, но има сума с адекватни професии и квалификация. Те карат скъпите нови коли.
22
3
 
44
 
! Отговори
123 преди 1 година
Значи няма проблем българите да работят за 800 лева и да имат деца, но е проблем за богопомазаните украинци!!! Ай сиктир!
21
6
 
13
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
"Радвайте се че някой като мен не е на власт, че щях да ви отнема жилищата на всички копейковци, и да настаня там украинци!" Ей, че си мечтател. Ще отнемеш на майка си жилището.
20
4
 
36
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Директно бях заявил на брокерката ,никакви украинци ,когато пусна обявата
19
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 Айде бе! И как ще стане тази работа? А бе, ти що не дадеш пример? Изгони родителите си от жилището им, пък вътре настани украинци.
18
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им дават под наем, защото не са нито сигурни, нито постоянни клиенти. Утре си взима багажа и не можеш никъде да го намериш. Това е причината, а не че са украинци.