Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа

Това е смъртна присъда за българската икономика, смятат от АОБР
27 юли 2022 20:05, Анисия Иванова
234
Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа
Снимка: БГНЕС

Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh. Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април. Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика, съобщават в писмо до медиите от Асоциация на индустриалния капитал в България (АОБР).

Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август. За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв. И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци. Междувременно, се очаква бизнесът да работи, да произвежда, да плаща заплати, да внася данъци в хазната.

Още по темата

Настояваме до края на работната седмица:
•    Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.
•    Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор. Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.
•    Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.
•    Да бъдем уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.
•    Да бъдем уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. Работи ли се за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени?
•    Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

Предприемането на тези действия е неотложно, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
1
 
! Отговори
Ерген преди 1 година
Ще си почваме по време на безработица.
170
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частника трябва да страда, така, както страдаме ние - обикновенните хора, щом като трябва да понесат опустошителен удар - така да бъде и дано не се съвземат скоро от него.
169
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесът иска и получава компенсации, забравя че се кълнеше в пазарната икономика. А нас, хората, кучета ни яли
168
4
 
4
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Този Велев само мрънка и иска компенсации. Червени "капиталисти" с червени куфарчета, обаче вътре със зелени долари. Бойко да ходи при Путин в Сибир, че тука вече не е безопасно за него. Уж евро-атлантик обаче искаше да ни прави част от Россия.
167
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами кирил петков на съд той е виновен че се отказа да пълни джобовете на путин с рубли тоя тарикат е поголям тарикат от немците и французите че те пълнят джобовете на путин с рубли но народа им е добре.
166
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужасът ще е есента когато се окаже че хранилищата са празни, защото с тези доставки на газ няма как да ги пълнят. Точно за това Путин пуска минимум дебит
165
10
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ударът ще е ужасен и няма как да се избегне. А който иска да е в руска орбита, не е ли наясно, че народът им наистина е беден и че всичко се граби от техните чорбаджии? Иначе в интересния спор за влиянието съм съгласен, че се преувеличава руското влияние, след като сме били колония на кого ли не, и най-кратко руска. Дори при този близък език, религия, и пр. това влияние не е кой знае какво. Сега не сме руска колония, нищо руско няма тук, който твърди обратното, не е наясно.
164
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
То не само нашия бизнес, ами на целия ЕС ще понесе огромен удар и може би това ще е край на световното доминиране на Европа, да, сега са САЩ, но все пак точно Европа е най-богатият континент в света. В момента изход няма, ще се минава през мизерия и дано да е за кратко и не страшно, ама надали.
163
6
 
18
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
Опостушителен удар , означава безработица,спад в производство , високи разходи за всички и ...невъзможност за покриване на разходите ,както за фирми ,така и за нас населението... Това беше ! Но но село ,ще е добре ! Всичко има ! И храна и дърва ... Това ли е демокрацията ?!
162
9
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До брутално руско влияние - аз също съм се чудел за тази мания по това пусто влияние, като че ли ние в новата ни история не сме били всъщност винаги срещу Русия, и във войните, и от 32 год. къде сме, да не би с Русия? 45 год. сме били в тяхната орбита, преди това известно време и толкова. Взели сев. Добруджа, то другите ама нищичко не са ни взели, че и държавата са искали да ни ликвидират дори!
161
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Русия
160
3
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Брутално руско влияние ли - и къде го видяхте, след като нито газ, нито петрол, нито други руски стоки, навсякъде храни, коли и какво ли не от Китай и ЕС, и туристите от там са силно намалели, ами Германия и други, които продължават да получават и газ, и друго, там няма ли брутално руско влияние? Я стига с вашите патологични изявления и банални и необосновани изводи, проглушихте ни ушите, докато другите си гледат бизнеса, ние зя.паме.......и тази война ще спре като другите.......
159
11
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
Бре тоя бизнес бре, ако някой ми покаже прозводство в България на газ, ще го черпя ледена бира на плажа! На газ само се отопляват в някои цехове, ама август месец това няма как да се случи...
158
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или пък да се организира референдум за присъединяване на България в състава на германската федерация. Сигурен съм, че българите ще гласуват "за". Дори като социален експеримент би било интересно това да се направи.
157
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла България се молим братята руснаци да ни помогнат и да избият до крак заблудените ,които гледат на Запад. В нашата държава няма място за либерасти. Ходих да паля свещичка и да се моля това да се случи. Амин.
156
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би е редно в настоящите условия да снижим чувствително очакванията към нашите политици. В крайна сметка те наистина нямат компетенциите да решават важните въпроси, при условие, че ЕС чрез своите институции упражнява законодателните функции в ключови сектори като енергетиката, търговията, транспорта, околната среда, финансите, вътрешната и външната политика. След като ключови държавно властнически компетенции са отдадени на наднационални органи, местните политици са просто изпълнители.
155
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 194 "Проваленият ЕС доказа това по един категоричен начин." ЕС е най-богатото образувание в модерната история. Ако ЕС е "провален", не ми се мисли за останалите. Кои са тия "национални държави", които са по-добре от ЕС като цяло?
154
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то па една индустрия в българия само мрънкачи ... освен фурните за хляб не знам някое голямо предприятие да е зависим ...
153
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Националните държави нямат алтернатива. Проваленият ЕС доказа това по един категоричен начин. Време е и ние на континента да заживеем нормално, като останалите народи по света. Над-националният диктат няма бъдеще.
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 192 В "морален" смисъл? Използването на важни думички не прави постовете по-смислени, ако не знаеш какво значат.