Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа

Това е смъртна присъда за българската икономика, смятат от АОБР
27 юли 2022 20:05, Анисия Иванова
234
Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа
Снимка: БГНЕС

Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh. Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април. Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика, съобщават в писмо до медиите от Асоциация на индустриалния капитал в България (АОБР).

Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август. За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв. И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци. Междувременно, се очаква бизнесът да работи, да произвежда, да плаща заплати, да внася данъци в хазната.

Още по темата

Настояваме до края на работната седмица:
•    Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.
•    Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор. Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.
•    Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.
•    Да бъдем уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.
•    Да бъдем уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. Работи ли се за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени?
•    Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

Предприемането на тези действия е неотложно, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Простото нали ходи до Азерите за евтин газ? Ама май с никой не се е срещнал там,нещо го отсвириха. Затова и днес е дал интервю на "Таймс" , че Русия е свалила правителството.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преклонена главица сабя я не сече, независимо колко глави български във времето са посечени!
29
3
 
22
 
! Отговори
Лудост преди 1 година
През нас минава евтина газ а ние купуваме газ от вън,това е лудост и предателство.
28
31
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По добре децата ми да студуват и да гладуват и да боледуват, отколкото да бъда изнудван от Газпром.
27
3
 
24
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Петков нали обеща по евтина от Руската газ а всеки месец по скъпа и скъпа....излъга ни пак.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия доставя близо 200 милиарда куб/м годишно на ЕС. САЩ могат да доставят 15 милиарда, и не е ясно от къде ще ги намери, но и това е нещо. Азербайджан 7-8 милиарда куб.м, като 6 остават в Турция, и обеща на Урсула да помисли до 2027 уж да ги удвои. Катар и Алжир заявиха, че не могат да увеличат, нямат повече капацитети. ЕС ще може да разчита максимално на 20-25 милиарда куб/м газ да замени 200 милиарда куб/м руска газ.
25
1
 
13
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Важното е,че дадохме на ГАЗПРОМ знак,че не можем да бъдем изнудвани каза един премиер и един финансов министър.
24
2
 
25
 
! Отговори
истина преди 1 година
Къде е евтиния газ от САЩ договорен от Кирчо? Трябваше да е по евтин от Руския или поредната лъжа на ПП излезе на бял свят.
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчовците съсипаха страната. Дори и манифестация не могат да си организират, защото *** се търкалят по плажовете и НПО-тата не могат да ги докарат преди септември.
22
32
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре опустошена икономиика, отколкото да бъда роб на Путин. Газта може да е скъпа, но свободата е безценна.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A цените на имоти ще скачат ли пак или хората поумняха
20
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Възраждане ще възроди държавата и народа.
19
10
 
28
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Коато се репчиш на руснаците и се бъзикаш с тях след това си плащаш. Няма такъв филм нашия премиер да се бъзика с руснаците и да ги гони и да ги дразни и да се надяваме, че ще ни се размине. Всяка наглост се заплаща. Скъпо. Другия път като гласувате за евро атлантици си помислете дали имате нужда от горива.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно....преди около 20-25 години, природния газ в тази държава се използваше само за готвене,И беше доста по евтино.
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦЕНАТА НА ГАЗА Е САМО 2 ПЪТИ ПО-ВИСОКА ОТ ТАЗИ НА 22.02.2022, ТАКА ЧЕ НЕ РАЗБИРАМ ЗА КАКВО ПЛАЧЕТЕ??
16
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте киро защо газта е скъпа Той каза че Русия е Бензиностанция с Ракети. Искате ли Евтина Руска газ ще я получите чрез посредници на десеторна ценаЧестито.
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно, ще преквалифицираме безработните като брокери на недвижими имоти и ще продаваме панелки в Дружба по 1800 евро квадрата. Избиваме ги парите до зимата!
14
8
 
30
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ама ТИЯ от Провалената промяна, май всички са за въжето. Такава ужасяваща некомпетентност, особено за газа.
13
10
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
опостошителен удар ще понесем запари политиката на проваленото правителство на ПП. Цените са следствие от тази политика.
12
9
 
33
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Топлофикация София използва 1/3 от газа в България... Същата топлофикация има огромни дългове към Булгаргаз досега... За да се реши кризата, на първо време е редно да се спре топлата вода на софиенците и, и евентуално и тока... Народа Български не е длъжен да им плаща комфорта... ===)))