По какво можем да разпознаем дрогиран шофьор на пътя?

Статистиката е изключително тревожна
Обновена: 31 юли 2022 16:18 | 31 юли 2022 14:12, Елка Василева
100
По какво можем да разпознаем дрогиран шофьор на пътя?
Снимка: архив, БГНЕС

Катастрофи с фатален край, предизвикани от шофьори, употребили наркотични вещества, отново фокусираха общественото внимание.

При поредната специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата само за един ден са установени 36 водачи зад волана след употреба на алкохол, а трима са отказали тест. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 22 души.

Статистиката е изключително тревожна и в тази връзка от СБА обърнаха внимание на проблема и това как да разпознаете дрогирани шофьори, за да предпазите себе си и останалите участници в движението, пише Automedia.bg.

Пияните зад волана се разпознават по-лесно. Как може да се установи шофьор, който е употребил марихуана? Когато става въпрос за управление на МПС в нетрезво състояние, веднага след алкохолните напитки се нарежда марихуаната. Макар да се смята за по-безобидна от наркотици като кокаин, амфетамини и други синтетични опиати, въобще не е така. Симптомите, които могат да се забележат дори с просто око са следните:

- миризма на марихуана (от човек или от превозното средство)

- червени, кръвясали, сълзящи очи

- разширени зеници

- затруднения при изпълнение на инструкции

- треперене на клепачите

- треперене на тялото

- безгрижно отношение

- бавни, летаргични движения

- затруднение при извършване на повече от едно действие наведнъж - поддържане на колата в нейната лента, докато шофьора гледа за насрещния трафик.

Наличието на няколко от тези улики са показателни за водач, управляващ под въздействието на марихуана. Тя обаче не е единственият наркотик, употребяван от шофьорите. Стимуланти като амфетамини и кокаин ускоряват дейността на тялото, което води до повишена сърдечна честота и кръвно налягане, тревожност и повишено чувство за способности. Външните признаци са следните:

- затруднения с вниманието

- склонност към нервност

- агресивно и опасно шофиране

- повишено поемане на риск

- прекалена увереност в шофьорските умения

Някой, който наскоро е приемал метамфетамин или кокаин, е по-вероятно да превиши скоростта, да минава на червено и да шофира неправилно. При употреба на LSD, магически гъби и подобни се наблюдава промяна в настроението, възприятието и когнитивните процеси, включително халюциногенни ефекти. Приемането на тези наркотици може да доведе до виждане или чуване на неща, които всъщност не съществуват, или до изживяване на реални неща по изкривен начин. Ефектите варират и могат да имат непредвидими ефекти върху способността за шофиране, поради следното:

- халюцинации

- объркано мислене

- замъглено зрение

- намалена координация

Смесването на различни видове наркотици, може да повлияе на мозъка и тялото по начини, които са опасни за шофиране. Ефектите от комбинирането на различни опиати могат да бъдат непредвидими, а рискът от тежка катастрофа с жертви, под въздействието на две или повече вещества е огромен.

Приемането на един опиат също може да ви направи по-малко осведомени за ефектите на друг. Ако сте пили алкохол и сте употребявали амфетамини, може да не почувствате потискащия ефект на алкохола, тъй като той е маскиран от стимулиращия ефект на амфетамините. Това означава, че може да се чувствате способни да шофирате, но в действителност може да сте в нетрезво състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
з преди 1 година
Сьм Дарт вейдьр и никой друг
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
- Бабо, да си ми пипала ЛСД хапчетата?- Мани хапчетата, оди виж в кухнята кви дракони има.
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На дрогирания му удряш три *** в челото а той не чувства нищо и те пита защо си го спрял.Така ги познавам.
45
0
 
13
 
! Отговори
Врачка преди 1 година
Откривам нова услуга: гадаене по халюцинации на дрогирани.
44
4
 
14
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Тоя пък...знаел със сигурност ! Сигурен съм че в живота си трева не си виждал камо ли пушил.Виждаш и чуваш несъществуващи неща - ало, тая трева да не са я киснали във фенциклидин.Айде моля ти се бегай с тия комунистически разбирания за наркотиците.Истината е че трябват не забрани а информационни кампании, както на хероина му мина модата в момента в който хората видяха последиците.Забраните не водят до нищо освен да увеличават търсенето, намалят качеството и да вдигат цените.
43
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами тук(в Бг) ако си пушил преди седмица, те водят надрусан наркоман зад волана, отделно че спират за проверки без никаква причина... в това няма нищо положително за никого и никъде в Европа не е така!
42
3
 
10
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
Гръмни един Ацефеин и виж дали няма да ти позитивира на опиати.От друга страна пукай си Мефедрон, 3-FPM, PVP производни или други фенидати които са стотици и си караш и няма проблем.Идеята е че който иска ще си друса и няма как да бъде спрян с някакви тестове.
41
0
 
7
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
Е объркал съм се кво толкова имал съм предвид Ацефеин(има кодеин) и се пие масово от хората.Всичко друго си е вярно.
40
1
 
4
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
ЗНАМ СЪС СИГУРНОСТ, ЧЕ Е ТАКА. ВИЖДАШ И ЧУВАШ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ НЕЩА, А МОЗЪКЪТ ТИ СИ ГИ ИНТЕРПРЕТИРА КАКТО МУ ХАРЕСВА.
39
0
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Вероятно си Георги...Семерджиев!!!
38
3
 
19
 
! Отговори
Тихомир преди 1 година
Доста глупава статия, както и самия закон.
37
1
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
В Беналгин НЯМА КОДЕИН. ИМА МЕТАМИЗЖЛ НАТРИЙ/ АНАЛГИН/, КОФЕИН И ВИТ В1. НЕ ЗНАМ ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ?!?
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При сегашния начин на контрол, на чичо ти Пешо с един беналгин теста му позитивира на опияти (защото в Беналгина има кодеин) а Георги тариката напафкан с бонзай(някой от стотиците аналози на THC) или напукан с 3-MMC (аналог на амфетамина) си кара и си *** :)
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
направих си труда да прочета как е законодателството в останалите държави на ЕС за алкохол и наркотици. за алкохола е сходно, но не те проверяват без да има защо или да има катастрофа; така и при наркотиците. специално за марихуаната и кокаина ако установят на пътя употреба, те пращат за кръвна проба и там се гледат промилите наркотично вещество в кръвта; под дадени проценти е очевидно, че е остатък и че не действа. само при нас няма такова деление, а за алкохола е снижен показателя. и пак карат
34
3
 
3
 
! Отговори
Силвия преди 1 година
Най-забавното е че тестовете им хващат 5 основни наркотика а има 5000 аналози.Който иска да си кара друсан просто поглежда техническата характеристика на двата вида тестове които използват и сменя това кото си взима с аналог и продължава да си кара.
33
0
 
9
 
! Отговори
иван преди 1 година
Друг е въпроса че никой няма да тръгне да кара кола на гъби или LSD.
32
0
 
1
 
! Отговори
До HAH преди 1 година
Хех, има ги навсякъде, който търси намира....
31
1
 
4
 
! Отговори
HAH преди 1 година
LSD, и магически гъби...От де бе?
30
6
 
7
 
! Отговори
Нонстрадамус преди 1 година
Всички надрусани, пияни и неадекватни *** да бъдат ,,разстрелвани на място". Така ще се ликвидира *** по пътищата.
29
18
 
6
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Кокаина изостря реакциите, подобрява всички сетива. Няма лошо човек да кара начаткан на бело. Аз карам често така и съм свръх внимателен и супер точен.