Бедността - ключова роля младежите да не работят

Най-важната роля за изключването от пазара на труда е образованието
332
Бедността - ключова роля младежите да не работят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бедността има ключова роля за задържането на младите хора в България извън пазара на труда и образованието, пише в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от БТА.
Докладът на ИПИ си поставя за цел да изгради профила на младежите в България, които не работят и не учат (NEETs).

Не е изненада, че самите неактивни младежи са с ниски доходи, но мнозинството от тях живеят в бедни домакинства, което създава значителни пречки пред активирането им. Сходно е наблюдението и при разпределението на доходите – докато работещите или учещи младежи следват структурата на доходите на населението като цяло, то неактивните са близо и под линията на бедността.

България е сред петте страни с най-висок дял на NEETs в Европейския съюз, поради което видимо има потребност от префокусиране на политиките към тях, посочват от ИПИ.

Най-важният фактор, който разделя активните от неактивните младежи е образованието – сред NEETs има много по-голям дял от тези с основно и по-ниско образование, което блокира достъпа им до пазара на труда. Доколкото тенденцията е към увеличаване на търсенето на високообразовани специалисти дори за много от работните места в селското стопанство и ниските сегменти на индустрията, то можем да твърдим, че реализирането на пазара на труда на хора с ниско образование ще става все по-трудно, пише в доклада.

Ромите са свръхпредставени сред неактивните младежи, като сред младежите с български или турски произход има много по-голям дял на завършилите средно и висше образование. Това означава, че разрешаването на проблема с неактивните младежи е свързан с интеграцията на ромите, посочват експертите.

Анализът не установява голяма зависимост между здравословното състояние и неучастието в образование, обучение и заетост при българските младежи – разлики са налице, но те не са значителни. Наблюдават се обаче регионални дисбаланси, като неактивните младежи са с чувствително по-голям дял в Южния централен и Югоизточния район на страната.

Данните сочат, че домакинската работа и грижата за деца са спирачка пред активното участие на жените на пазара на труда. Въпреки че не може да се установи пряка връзка между майчинство, грижа и задържане извън пазара на труда, то неактивните жени живеят в домакинства със значително повече деца, а и като цяло повече хора, което навежда на извода, че за немалка част от тях работата в дома е предопределящият фактор за неактивността, пише в доклада.

Понастоящем по-голямата част от усилията по активиране на неактивни младежи пада върху Министерство на труда и социалната политика, и в частност Агенция по заетостта. Част от проблемите, които държат младежите неактивни обаче са по-скоро от компетенциите на институциите, които се занимават със здравни и образователни политики, или друг вид социална грижа. Затова е необходимо по-тясно сътрудничество между институциите, включително чрез обмен на данни и профилиране на индивидуалните потребности на  безработните младежи, препоръчват от ИПИ.

Значителна част от неактивните младежи са отпаднали от училище след началната и прогимназиалната фаза, което блокира достъпа им до висше образование и ограничава достъпа им до повечето сегменти на пазара на труда. Съответно, поставянето на допълнителен акцент върху задържането в училище може да се разглежда като де факто

превенция на неактивността на по-късен етап от живота. Преди пандемията от Ковид-19 бяха положени мерки в тази посока, но след нормализацията на образованието те следва да бъдат възстановени и дори засилени, пише в доклада.

Интегрирането на неактивните жени се нуждае от специфични мерки. Важността на ролята на жените в семейната среда и грижата за деца означава, че подходящо решение за немалка част от тях би било по-широкото застъпване на работата от разстояние или на непълно работно време. От особено важно значение в някои части на страната и особено в столицата е достъпът до грижа за деца – детски градини и ясли, отчитат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Ниско заплащане+високи изисквания+бърза работа=реална ситуация или имиграция!!!
276
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знам че Богатите не работят ама скучае вземат да убиват хора за кеф. И така идват войните
275
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родителите като им дават , те защо да работят . На мен никой не ми дава и работя , трябва деца да гледам и не може само в къщи и стаж за пенсия после искат .
274
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има доста статии за това колко много българи живеят под прага на бедност и колко много са работещите бедни. Около 1.5 милиона българи живеят под прага на бедност. Няма какво повече да си пишем тук глупости и да четем фантазиите на пишещия се за програмист, складажия и познаваш само хора с по 10 хиляди заплати.
273
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отидете в съседната тема за майката с 11 деца, сигурно тя ще ги издържа всичките докато станат на 60
272
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех тея богати родители бе ... Като са толкова богати старите поколения , защо е пълно с външни тоалетни по нашите ширини и защо пенсиите в България дори са по ниски от тези в Сърбия и Северна Македония. Ако заплатите в България бяха високи , нямаше средната пенсия да е 550 лева. В същото време Кирил Петков каза , че минимума за издръжка е 1200 лева на човек за нормален живот, затова и давали по 1200 лева на всяко украинско дете, родител, баба. Не да ги карат да работят.
271
4
 
2
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Който търси мекото на хляба, рано или късно намира твърдияТ на живота.
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига глупости! Нека за момент си представим ром със специалност атомна физика или технология на полуприводници или нещо такова подобно! Къде ще отиде да работи - Германия, Швейцария или Австрия? Т.е. фантасмагориите с необразоваността са несъстоятелни, защото и българите предпочитат да работят не в България! Специалностите за България са пазач, рафтонареждач, общ работник и др. такива! Парламента е зает вече, освен да регистрираш нова партия, но трябват проценти, а проценти стават, но се заплащ
269
4
 
4
 
! Отговори
1 kanal преди 1 година
Масово младите не искат да работят, защото са глезени от мама и тате. С мисленето: Детето да не се мъчи като нас и да има по-добър живот от нашия до тук се стига. Родителите работят в чужбина, купуват по една количка, в повечето случаи старо BMW на 35 годишното дете и му пращат парички. детето ходи на фитнес и мутрее, не иска да работи за 1200 лв., защото си губи свободата да пие кафенце и да мутрее. В Пазарджик е масово така, познавам поне 20 човека,които не пипат работа.
268
1
 
7
 
! Отговори
до 303 преди 1 година
До Анонимен,мдаа,тая държава най-вече не е случила на народ,ако тук живееха едни честни работливи хора,а не мързеливи и крадливи българи(които не са хора),тая земя щеше да е поне като другите страни,но не е,с тоя материал толкова и даже пак живота е супер безгрижен и охолен за българските па.ра.зи.ти,които не са си мръднали пръста
267
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безработен пък с S класа или с последен модел телефон. Я някой да каже това как става без корупция и заспали власти, или мама и тати (ама ако мама и тати могат да му вземат S класа, обикновено лапето е назначено някъде поне на минимална).
266
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мързелът- ключова роля младежите да не работят, да си карат колите, да пият кафе и да пушат цигари, да си ръчкат в телефоните, купени от мама и тате.
265
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за какво да работят младежите? За 1000 лева ли? Че то излиза по-евтино да си седят в къщи. Усещането, че хем баротиш, хем си беден е най-гадното на този свят. За съжаление не случихме и на политици, и на работодатели в тази клета държава...
264
3
 
5
 
! Отговори
СТИГА ОПРАВДАНИЯ! преди 1 година
Айде сега пак се оправдаваме за мързела с бедността. Бедността карала мързеливците да не работят...НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ! Който го е писал този доклад, да си го завре отзад, и да си скъса дипломата! Който иска, получава. Който търси, намира. И стига с тия роми....те отдавна са извън статистиката!
263
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривай темата, че нета е много вреден. Вместо да се занимават с нещо полезно хората и да се развиват, те клюкарстват по сайтовете по цял ден иначе се водят , че работят.
262
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам колко хора си губят времето тук , за да дават съвети на другите как да живеят , ми е ясно защо сме най-бедните в ЕС
261
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за абсурд - не работят, защото са бедни???
260
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жена . . .Не раждай, купувай си вибратоори с парите и чети книжки. Явно добре си преценила, че не си годна, да отгледаш и възпиташ читав човек. По добре тогава с котка.
259
4
 
2
 
! Отговори
Жена преди 1 година
До 295- *** нямам и намерение да раждам! Да се размножават, да се чудят с кого да си го сложат, какво ще ядат и пият , колко пари и материални придобивки имат, са приоритет на прос.толюдието! Та ти можеш ли да си представиш, че има хора, които четат, мислят, развиват се? Едва ли имаш толкова въображение!
258
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ауу и ти какво завиждаш на сина на чистачката на входа. Сигурно всеки ден му купува цигари и алкохол за по 20 лева. Бутилка ракия 10 лева, кутия цигари 5 лева. За тези успелите с големите пари четем всеки ден, как с хубавия си джип или кола ги спрели надрусани и газят хора по тротоари и къде ли не. Тези дето няма 5 лева в джоба нямат по 200 лева за дрога за се нашмъркат. Повечето от богаташите в България са пълни б.....