650 000 българи живеят в крайна бедност, трудно е да им се помогне

Икономист: Няма криза в България, ако има ще е внесена отвън
277

80% от нашите сънародници, живеещи в домакинства с много ниска трудова заетост, са застрашени от бедност, показват последните данни на Евростат.

"Няма изненада в показателите. Но хората не трябва да бъркат данните - не става въпрос за 80% от всички българи, а от тези, които живеят в ниска трудова заетост. Те работят по 2-3 месеца в годината, това означава сезонна заетост, при тях отсъства трудов доход. Този тип домакинства са застрашени от бедност - това са домакинства с възрастни хора, с начално или ниско образование. Ако у нас при тях има 80% риск от бедност, то в Европа този показател е 60%", обясни икономистът Петър Ганев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че според данните на НСИ 20% от българите живеят в бедност, а в крайна са 10% или около 650 000 души.

Още по темата
"Те са отдалечени от линията на бедността, те не се движат, при тях няма трудова мобилност. При 10 от 20-те процента има някаква мобилност, намират работа, издигат се, а най-долните 10% си стоят там. Трудно е да се достигне до тях и да им се помогне", уточни Ганев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента в България няма икономическа криза. Такава би имало, ако се стигне до трайна безработица, каквато имаше в началото на пандемията от Ковид-19, когато стотици хиляди хора останаха без работа и доходи.

"Заплатите продължават да нарастват, очаквано на фона на инфлацията, икономиката работи, тя все още се възстановява. Кризата, ако ни удари, тя няма да е вътрешна. Ако се появи рецесия в Западния свят, това ще се пренесе тук, ще понесем по-добре ударите, защото сме по-подготвени. Но няма как Европа да изпадне в рецесия, а България - не", прогнозира икономистът.

Според него е неизбежно увеличение на минималната работна заплата за следваща година, като то трябва да бъде по-голямо от досегашните 50-60 лв.

"Ако се формира бързо нова власт, до края на октомври, тя трябва да има времето да внесе бюджета за следваща година до края на тази. Ако трудно се състави правителство и влезем във въртележка от нови избори, ще влезем в 2023 г. без бюджет. Ще ограничим потенциала на икономиката", убеден е Ганев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 215 който учи Световното и развитие и човешкия прогрес са се движили,от онези които са учили,а не от берачите на ягоди!
197
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва което е ясно че трябва да напуснем ЕС за да се преборим с бедността . Като излезем от съюза можем да намалим цените на всичко и така работещите бедни ще са по малко бедни . Друг план никой не предлага . Евроатлантиците предлагат от същото докато изчезнем като нация и икономика . Това е избора сега . Макрон - Люпен . Евроатлантици - Възраждане .
196
1
 
11
 
! Отговори
До "до 215 койт преди 1 година
Ами сам си отговори, защо питаш мен. Аз съм потомък на работници, поставих си за цел да уча, тая цел я поставих и на децата си. Споменавам за Хенри Форд, той е роден във ферма, дето се е бачкало яко. Момчето си поставило за задача да измисли машини, с които да облекчи труда на хората. Мога да ти дам примери за хора с имоти обществено положение, които от глупост и алчност станаха клошари.
195
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Държавата дава луди пари на хора, които никога не са работили и не искат да работят, и така няколко поколения, вече 33 години! А 80% от работещите българи са натикани в кучешки *** с мизерните минимални заплати! И сред тях са хора с образование, което обаче сега не се котира! Е, всички не можем да сме зъболекари и лекари! Наремето нас ни подготвяха за машиностроителната индустрия, която вече я няма, нарязаха я за скрап, буквално! И сега мизерни подаяния и минимални пенсии! Достоен живот!!!
194
0
 
10
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Програмиста и склададжията под тази статия вече е зъболекар и пак с 10 бона заплата. Няма ли кой да спре нета в психиатриата, че не се трае от богаташи тук
193
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както каза навремето великият Роналд Рейгън - Бедността е най-справедливото наказание за глупостта на един народ.
192
11
 
8
 
! Отговори
До 217 преди 1 година
Беден си, защото нямаш акъл и който и да дойде все ще бачкаш на минимално , аз като съм много добър зъболекар и правя по 10 бона и при Бойко и при Киро и който и да дойде ще правя много пари , ти какво предлагаш ,за да получаваш моите пари
191
2
 
5
 
! Отговори
asd1234 преди 1 година
Ще се сменя Българското гражданскво с Украйнски.... по 1.4 на месец .... MAKE LOVE NOT WAR!
190
23
 
5
 
! Отговори
Стаматов преди 1 година
Бедни сме, защото работим за чужди фирми! Възраждане ще изгонят чужденците! Заводите за българската държава! Безплатно образуваните и здравеопазване! Минимална заплата 1500лв.!Ще гласувам за единствената българска, независима партия!
189
5
 
8
 
! Отговори
До 215 който учи преди 1 година
Ако всички са учени, кой ще бере ягоди? Или няма да ядем ягоди?
188
1
 
20
 
! Отговори
Който учи... преди 1 година
...че папа едрата пара. Това понятие беден е разтегливо понятие. През 17 в. испанците са използвали индианци като водолази да вадят имущество от потънали кораби. Осигурявали са им силна храна и почивка за непосилната работа. Хенри Форд е първият капиталист, направил за работниците си стол, детска градина и т.н., за да работят спокойно. От най-ранна възраст семейството трябва да се грижи децата да се развиват в правилна посока, за да не са емигранти берачи на ягоди. Примерно, де.
187
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами тогава, какво работят служителите в бюрата по труда?
186
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 милион живеят в крайна бедност и още 3 милиона живеят правейки се на богати.
185
2
 
14
 
! Отговори
до 168 преди 1 година
с идването на американската буржуазия станахме рая по зиде от тази при турците ! Нямаме никакъв прогрес в икономиката и една от причините е приватизираните ЛЕТИЩЕ И ПРОПУСКВАТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ КАТО КАПИТАН АНДРЕЕВО където група бандити правят повече о 300 000 долара на ден!!! а пенсионерите ка мрът от мизерия ! Ето какво е буржуазна българия и спрост политически неграмотен народ
184
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавна институция:- Бихте ли ме свързали с Х?- Не.- Защо?- Ами не мога.- А бихте ли ми обяснили защо?- Амииии.... (дълга пауза) Х може да не е в сградата. Или да е в болничен. Или да е в годишен отпуск. Втори опит:- Ами не, не мога, такива са ни вътрешните правила. ...Не знам защо през август не теглим ключа на всичко и кой откъде е.
183
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 208, говоря ти за България! Ето ти първата причина да си беден :) Не разбираш и филосовстваш :)
182
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма правило, че при 10 минимални заплати вече си богат. Има държави без минимална заплата. В България по-скоро си беден при доход до 5-6 средни заплати, докато примерно във Франция си беден, ако си с доход под 80% от средната заплата. Това, за което пишеш е ниски, средни и високи по доходи в рамките на една държава, а не бедни и богати.
181
14
 
9
 
! Отговори
ДОБРЕ ЗА МЪЪРДИТЕ. преди 1 година
ААА, ПРИ СОЦИАЛИЗМА СЕ ЖИВЕЕШЕ ДОБРЕ, КАТО В ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА. СЕДИШ СИ В КАФЕЗА И РЕДОВНО СЕ ХРАНИШ. ДОБРЕ ЗА КОКОШКИ, ОВЦЕ И ДР. ТРЕВОПАСНИ. А КАКВО ИМ Е НА ЛЪВОВЕТЕ, ВЪЛЦИТЕ, ОРЛИТЕ, ДОРИ И НА МАЙМУНИТЕ В ТЕЗИ КАФЕЗИ?
180
9
 
11
 
! Отговори
Костандев преди 1 година
Фейк Нюз, бедни които едвам да свързват двата края -т.е да нямат за храна, дрехи и битови сметки почти няма или в никакъв случай не са толкова много. Обикалям държавата от изток на запд и север и юг, всеки който иска да живее нормално го е постигнал, основната част от тези които не са го постиганли просто не им се занимава да постигнат нещо - применро харчат половината от доходите си за цигари и пиячка и викат че нямат пари.
179
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 202, има си данни в интернет с указани брой хора, които получават различни заплати. Намери си го! Има правило, ако получаваш 10 пъти минималната работна заплата се водиш богат. Сега май е 730 лв?!?!?!?!? Има доста хора, които печелят над 7К на месец.

Спонсорирани публикации