Енергийните решения пред България

Коментар на Кремен Георгиев и Красимир Манов
16 авг 2022 15:00, Росен Стойчев
6
Енергийните решения пред България
Снимка: НОВА

Рекордното поскъпване на синьото гориво може да доведе до безпрецедентно висока цена на парното и топлата вода. От Асоциацията на топлофикационните дружества са готови да поискат 60-процентно увеличение на тарифите за топлинна енергия от 1 януари.

“Това есе прави, за да наплаши хората. Реалното увеличение е 100% - т.е още един път отгоре. Тези цени на топлофикациите могат да се променят от 1ви януари”, обясни инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите пред Нова.

Има ли вариант, в който КЕВР може да не одобри такива цени? Георгиев обясни, че към 1-ви януари КЕВР е длъжен да се самосезира, ако прогнозните данни, по които са се смятали цените от 1-ви юли не са се случили, както е сега.

Той допълни още, че при такъв сценарии топлофикациите ще изпаднат в невъзможност да плащат горивото.

Още по темата
“На практика ще спрат да им продават гориво, а те ще спрат да работят, тъй като газовите топлофикации нямат алтернатива, която може да ги замести изцяло”, поясни той.

“Това увеличение стана възможно в резултат на 1 млрд. лева субсидия от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, каквито пари повече там за субсидия няма. Това дойде да покрие разликата между 50 лв за миналия период пазарна прогнозна цена и 120 през този. А то не е 120лв. В момента е 300лв, и за следващите месеци вероятно ще върви нагоре - без субсидия. Т.е това би довело до тройни цени, ако няма субсидия”, обясни Велев.

Красимир Манов е оптимист, че газ ще има. “В крайна сметка изпълнителният директор на “Булгаргаз” е човек на “Газпром” и след като ни продава почти на спотовите цени, не виждам защо да се отказват да го правят. Те правят доста добри печалби”, каза Манов.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
цитат преди 1 месец
"Това есе прави, за да наплаши хората"???? Какво е това несмислено изречение?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Решение ни даде Германия - да се върнат общите обществени бани и да намалим температурата до 19 градуса. Съседите и контролните органи да следят за температури над 19 градуса и да арестуват нарушителите на реда.
4
1
 
8
 
! Отговори
Fena преди 1 месец
Зависимостта е слабост. За да сме силни енергийно трябва да гледаме Турция прави дронове в Украйна и купува от руснаците С-300. Ако имахме петролопровод за Гърция, Газопровод като Южен поток и бяхме построили АЕЦ, тогава половин Европа щеше да зависи от нас енергийно. И нямаше да сме бедните ци-***-че-та от последния ред на масата. Ние слушахме глупавите съвети на ЕС, който се влияеше от разни недоразвити хлапета като Грети и творяхме TЪПOTИЯ след TЪПOTИЯ!
3
2
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Какво излизане бе дори и да потъне Европейския съюз нашите са готови не само последни да напуснат кораба но и да, се удавят с него
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
поредната куха статия с написано която не казва нищо съществено, както е всяка вечер по тв. всички говорят и нещата стават все по-зле. Пример: "Красимир Манов е оптимист, че газ ще има" - какъв оптимизъм бе Красимире, то винаги ще има но въпроса е на каква цена. Народа е на средна заплата 1200лв. До сега не е излязал един да каже това е изхода от кризата 1 2 3 трябва да се направи. Всички се плюнчат по тв и празни приказки. Дизела във Варна е 3.79, резервоара ти е 200лв при заплата 1200лв.
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Енергийното решение е излизане от ЕС и НАТО. факт.