Масово се влошава психичното здраве на българина

За съжаление психичното здраве е все още тема табу
Обновена: 23 авг 2022 15:05 | 23 авг 2022 14:35, Йоана Цонева
70
Масово се влошава психичното здраве на българина
Снимка: БГНЕС

В България 30-35% от хората свързват психологическия си дискомфорт с проблеми на работното място. Но не само. Покрай пандемията с Covid-19, локдауните, икономическата криза, а сега и войната в Украйна, психичното здраве на българина значително се влошава.

"Ние определено наблюдаваме ръст на невротичните състояния, като панически разстройства, обсесивно компулсивните и всякакви тревожни разстройства", каза д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" пред БНР.

"Тази среда на несигурност, на нестабилност, на постоянно повишаващи се изисквания към личността за справяне с трудностите, води до изчерпване на психичната енергия, превръщайки се в благоприятна предпоставка за възникване на тревожните разстройства. У нас имаме много сериозни проблеми с работната среда. Има данни за това колко много хора работят без трудов договор или при условия, които не отговарят на трудовия им договор. Не са малко и хората, които работят без осигуровки, с много дълъг работен ден или в среда, която не отговаря на изискванията за съответния вид труд. От друга страна хората станаха много невротични, тревожни, несигурни и това се отразява сериозно на взаимоотношенията на работното място. И нещата се завъртат в един порочен кръг, който допринася за повишения брой невротични разстройства у нас", добави тя.

Статистиката е стряскаща. 14,5% от българите в някакъв етап от живота си страдат от психични разстройства. Разбира се, не всички отклонения са следствие от стреса на работното място. Тревожност, депресия, фобии и зависимост от алкохол и наркотици спадат към групата на т.нар. чести психични разстройства у нас, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

Още по темата
За нездравословната психическа среда в обществото имат принос и медиите. "Защото медиите бълват непрекъснато лоши новини. Ясно е, че повечето хора се информират от телевизията, а и самите телевизионери признават, че лошата новина "продава", затова тя е на първо място. Виждате с какво започват новините ни – убийства, тежки катастрофи на пътя, проблеми, кражби. Всичко това се отразява изключително зле на психичното ни здраве", казва д-р Гълъбова.

Според нея обаче човешката психика "не се чупи от вчера до днес". Разстройствата се появяват постепенно с времето, те са резултат на натрупване на проблемите. Дълго време човек успява да ги потисне, но в даден момент нещо се счупва и се появяват първите симптоми, като изпотяване, учестено дишане, повишаване на кръвното и пр. Тогава е добре всеки от нас да потърси помощ при специалист.

За съжаление в България психичното здраве е все още тема табу. Обикновено българинът отказва да признае, че има нужда от помощ в такива ситуации. Проблемът е и финансов. Защото здравната каса не покрива разходите за психотерапевт. В крайна сметка тревожните състояния остават без лечение и могат да доведат до сериозни последствия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Тито преди 1 година
Медиите всяват страх и паника сред народа. Като захапят някоя черна новина, та цяла седмица. А такива новини в нашата държава дал Господ. Страх и ужас му е майката, та да не искаме друго.
45
0
 
3
 
! Отговори
:)) преди 1 година
До 2323 - Аз откога ви казвам тук, че не само жените са сметкаджийки. И мъжете, когато се прежалят да се оженят, първо гледат зестрата и връзките на евентуалния тъст. И твоят познат така - окайва те как ще си намериш съпруг, след като нямаш 2-3 апартамента за даване под наем? Това означава, че днешният инж. Га.нев съвсем не превъртял. Много добре си прави сметката.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вкарайте народа по панелките в лок даун за 2 седмици с продължение х 4-5 пъти. Може да помогне съвсем да изкукуриггат хората. И да не забравите да пляскате от балконите в 8ч вечерта за героите- съучастници, които ще ви освидетелстват и вкарат в изгодната им пътека.
43
0
 
4
 
! Отговори
Епа преди 1 година
С такива крадливи робовладелци за политици как да се кефят хората ,работят за себе си и мафията
42
0
 
10
 
! Отговори
м да преди 1 година
от "спокоен и добър" живот е.
41
1
 
5
 
! Отговори
Във всяка статия, преди 1 година
без значение каква е темата, задължително се пише за "ковиТ пЛандемията".Кромид пропагандата не спира,явно вече сме на ниво "Мижав интерес"
40
0
 
5
 
! Отговори
До въпросче преди 1 година
Бягай далече от тия! Търси по-добро. Робовладелци под път и над път
39
0
 
14
 
! Отговори
Отговорче преди 1 година
До Въпросче Искаш съвет? Бягай! Била съм на такова място...обучения, материали...дрън-дрън-та-пляс. Очаквай семинари и тиймбилдинги със сектантски изпълнения и скандиране на фирмени лозунги.
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то по всички медии само ужасии, как де се чувстваш
37
0
 
13
 
! Отговори
Texaco до 2323 преди 1 година
То не е негова работа как ти ще си намериш мъж и защо не си купуваш апартаменти. Мисленето му е примитивно и първенюшко. Аз лично такъв познат бих го игнорирал за вечни времена. Как не ти каза нещо позитивно, приятно и топло, а веднага сметкаджийство и еснафлък.. Ужас.:(
36
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добър ден! Психиатри и психолози предупредиха, че точно това ще стане още от театрото на герб и мутафчийски! И после се чудите защо се увеличава електоратът на възраждане - то е пряко следствие от увеличения брой полудели. Може витанов да ви го пресметне.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От десет души, осем ги апи кучиту.
34
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напред с Русия, друго не ни трябва.
33
1
 
3
 
! Отговори
2323 преди 1 година
До Мда- ще ги задържи докато си намира балами жени да му плащат сметките.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да помогне и на Бойче - с последните изказвания показа че съвсем е издухал гарнитурата
31
2
 
20
 
! Отговори
2323 преди 1 година
Хората психясват и това се пренася в личните взаимоотношения. Имам познат дето ме пита що не съм си купила 2-3 апартамента и да ги давам под наем, как сега съм щяла да си намеря мъж. Не че той си е купил неговите, а ги е наследил, но това е друг въпрос.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно е с луди. По-лошото е че никой не ги спира, а те карат автомобили, боравят с оръжие, дава им се достъп до голями и опасни машини, потенциални камикадзета. Тези същите отиват на доктор и онзи им пише една зелена рецепта и си е измил ръцете, вместо да ги прати в Курило.
29
15
 
9
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Ами то путинофилството си е сериозна болест, за която няма лекарство!
28
0
 
16
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Бясната надпревара за трохи до това доведе.
27
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно е с луди бе!Вярват на Путин и на Газпром,одобряват войната.Е не са ли луди?!