Масово се влошава психичното здраве на българина

За съжаление психичното здраве е все още тема табу
Обновена: 23 авг 2022 15:05 | 23 авг 2022 14:35, Йоана Цонева
70
Масово се влошава психичното здраве на българина
Снимка: БГНЕС

В България 30-35% от хората свързват психологическия си дискомфорт с проблеми на работното място. Но не само. Покрай пандемията с Covid-19, локдауните, икономическата криза, а сега и войната в Украйна, психичното здраве на българина значително се влошава.

"Ние определено наблюдаваме ръст на невротичните състояния, като панически разстройства, обсесивно компулсивните и всякакви тревожни разстройства", каза д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" пред БНР.

"Тази среда на несигурност, на нестабилност, на постоянно повишаващи се изисквания към личността за справяне с трудностите, води до изчерпване на психичната енергия, превръщайки се в благоприятна предпоставка за възникване на тревожните разстройства. У нас имаме много сериозни проблеми с работната среда. Има данни за това колко много хора работят без трудов договор или при условия, които не отговарят на трудовия им договор. Не са малко и хората, които работят без осигуровки, с много дълъг работен ден или в среда, която не отговаря на изискванията за съответния вид труд. От друга страна хората станаха много невротични, тревожни, несигурни и това се отразява сериозно на взаимоотношенията на работното място. И нещата се завъртат в един порочен кръг, който допринася за повишения брой невротични разстройства у нас", добави тя.

Статистиката е стряскаща. 14,5% от българите в някакъв етап от живота си страдат от психични разстройства. Разбира се, не всички отклонения са следствие от стреса на работното място. Тревожност, депресия, фобии и зависимост от алкохол и наркотици спадат към групата на т.нар. чести психични разстройства у нас, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

Още по темата
За нездравословната психическа среда в обществото имат принос и медиите. "Защото медиите бълват непрекъснато лоши новини. Ясно е, че повечето хора се информират от телевизията, а и самите телевизионери признават, че лошата новина "продава", затова тя е на първо място. Виждате с какво започват новините ни – убийства, тежки катастрофи на пътя, проблеми, кражби. Всичко това се отразява изключително зле на психичното ни здраве", казва д-р Гълъбова.

Според нея обаче човешката психика "не се чупи от вчера до днес". Разстройствата се появяват постепенно с времето, те са резултат на натрупване на проблемите. Дълго време човек успява да ги потисне, но в даден момент нещо се счупва и се появяват първите симптоми, като изпотяване, учестено дишане, повишаване на кръвното и пр. Тогава е добре всеки от нас да потърси помощ при специалист.

За съжаление в България психичното здраве е все още тема табу. Обикновено българинът отказва да признае, че има нужда от помощ в такива ситуации. Проблемът е и финансов. Защото здравната каса не покрива разходите за психотерапевт. В крайна сметка тревожните състояния остават без лечение и могат да доведат до сериозни последствия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
23
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ми то толкова русофили...явно нещо не са вред с главите горките.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в ЕС и НАТО. В Русия и Северна Корея всички са здрави психически и физически, бодри и засмени.
4
7
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Дай пример за държава без демокрация дето са си добре хората
3
16
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Време е да се забрани демокрацията и да се върне НРБ и СССР и хубавите времена със здрави хора и Москвичи
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kaчете му още една "новина" за кромида, за да го разведрите българина. Кретеноиди ***.
1
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще ви дам един много добър пример. Не само на българина на целия свят се променя здравето. Ето и моето виждане.. Едно време когато е нямало ГПС- хората са търсили по карти напрягали са мозакът си все правилно да ? Сега какво се получава казваш сири построи марширут от точка А до точка Б и ме заведи. Да правилно ? И какво се получава мозъка затъпява защото не мисли и има кой да мисли вместо него !!!Хиляди са примерите нямам време просто ..