Масово се влошава психичното здраве на българина

За съжаление психичното здраве е все още тема табу
Обновена: 23 авг 2022 15:05 | 23 авг 2022 14:35, Йоана Цонева
70
Масово се влошава психичното здраве на българина
Снимка: БГНЕС

В България 30-35% от хората свързват психологическия си дискомфорт с проблеми на работното място. Но не само. Покрай пандемията с Covid-19, локдауните, икономическата криза, а сега и войната в Украйна, психичното здраве на българина значително се влошава.

"Ние определено наблюдаваме ръст на невротичните състояния, като панически разстройства, обсесивно компулсивните и всякакви тревожни разстройства", каза д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" пред БНР.

"Тази среда на несигурност, на нестабилност, на постоянно повишаващи се изисквания към личността за справяне с трудностите, води до изчерпване на психичната енергия, превръщайки се в благоприятна предпоставка за възникване на тревожните разстройства. У нас имаме много сериозни проблеми с работната среда. Има данни за това колко много хора работят без трудов договор или при условия, които не отговарят на трудовия им договор. Не са малко и хората, които работят без осигуровки, с много дълъг работен ден или в среда, която не отговаря на изискванията за съответния вид труд. От друга страна хората станаха много невротични, тревожни, несигурни и това се отразява сериозно на взаимоотношенията на работното място. И нещата се завъртат в един порочен кръг, който допринася за повишения брой невротични разстройства у нас", добави тя.

Статистиката е стряскаща. 14,5% от българите в някакъв етап от живота си страдат от психични разстройства. Разбира се, не всички отклонения са следствие от стреса на работното място. Тревожност, депресия, фобии и зависимост от алкохол и наркотици спадат към групата на т.нар. чести психични разстройства у нас, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

Още по темата
За нездравословната психическа среда в обществото имат принос и медиите. "Защото медиите бълват непрекъснато лоши новини. Ясно е, че повечето хора се информират от телевизията, а и самите телевизионери признават, че лошата новина "продава", затова тя е на първо място. Виждате с какво започват новините ни – убийства, тежки катастрофи на пътя, проблеми, кражби. Всичко това се отразява изключително зле на психичното ни здраве", казва д-р Гълъбова.

Според нея обаче човешката психика "не се чупи от вчера до днес". Разстройствата се появяват постепенно с времето, те са резултат на натрупване на проблемите. Дълго време човек успява да ги потисне, но в даден момент нещо се счупва и се появяват първите симптоми, като изпотяване, учестено дишане, повишаване на кръвното и пр. Тогава е добре всеки от нас да потърси помощ при специалист.

За съжаление в България психичното здраве е все още тема табу. Обикновено българинът отказва да признае, че има нужда от помощ в такива ситуации. Проблемът е и финансов. Защото здравната каса не покрива разходите за психотерапевт. В крайна сметка тревожните състояния остават без лечение и могат да доведат до сериозни последствия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
17
 
8
 
! Отговори
русофилията преди 1 година
е психична болест
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно от най-вредните и отвратителни разклонения на псевдомедицината - психиатрията и особено психотерапевтите. Плочкаджията си избирате внимателно, а не се замисляте при какъв човек отивате да ви човърка мозъка. А "науката", която седи в основата, е изкривена от корен.
24
0
 
16
 
! Отговори
ДО 24 Въпросче преди 1 година
Личен опит-ПАЗЕТЕ СИ ЗДРАВЕТО, ЧЕ БИГ ФАРМА НЕ ЛЕКУВА, А УМИРАМЕ БАВНО. Успех!
23
3
 
5
 
! Отговори
L. преди 1 година
Да и това ясно личи по коментиращите тук.
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, в много кофти времена живеем. До 2019г. всичко беше сравнително спокойно, имахме някакъв комфорт и спокойствие. От 3 години обаче нищо вече не е същото.
21
7
 
2
 
! Отговори
Веско Григоров-Левск преди 1 година
Ние с моя ортак от град Левски успяхме да надхитрим банките и бедняци да вземат кредит за нас , а после те да си ги изплащат . Сега ще имате кандидати за затворите и лудницата ( психиатрията ) .
20
25
 
16
 
! Отговори
Ани Владимирова преди 1 година
Влошава се психичното здраве на русофилите, които не могат да преживеят рухването на мита за "непобедимата" Русия. Състоянието им тепърва ще става по-зле.
19
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално за русоробите .
18
13
 
13
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
България не е държава от 1944г. насам.
17
1
 
10
 
! Отговори
Въпросче преди 1 година
До 21 Именно затова поставих въпроса, че се чувствам като в небрано лозе. С работодателите никога нищо не е наред. Първосигнално и аз се издразних, но викам тъй и тъй темата е такава да си попитам. На последните разговори ми го изтърсиха най-нагло. Мерси 21, вероятно ще ги пратя да пасат. Здраве за пари и после пари за здраве! Как да не откачиш?
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
18 - да не стане от трън на глог! При положение, че още отсега почват да те тормозят представи си какво ще стане като почнеш на новото място - постоянни изисквания, извънредни часове и т.нат. - те се пробват, ако стане и хората се съгласяват от страх. Не знам каква е ситуацията ти и причините, но нова работа си заслужава да приемеш единствено ако отношението е по-добро. За малко повече пари струва ли си да си прецакаш здравето?
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изследването на проф. Гълъбова само потвърждава моите думи че на българина трябва да му се връзват ръцете за да не се самонарани
14
1
 
39
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Всичко отива на зле.. голям проблем е липсата на възпитание и култура. Живеем в агресивна среда и от там ти се скапва всичко останало. Деня ти започва с агресия по пътя за работното място. Там продължава с негативни новини от сайтове и социални мрежи, после стрес в работата. Прибираш се в къщи, даваш на детето таблета за да не те занимава. То става потенциално гаменче защото никой не се занимава с него, отделни вижда цялата агресия около себе си. Хубавият свят си заминава.. идва мракобесие
13
0
 
19
 
! Отговори
Въпросче преди 1 година
Един пример защо българина полудява от работодатели- имам добра оферта като пари за работа, но все още не съм напуснал старата. Вече ми се говори как трябвало да чета материали за новата позиция и да ходя на целодневни обучения докато още не съм напуснал и цял ден съм на работа. Сега трябва ли аз да се връзвам на методите на предварителна дресировка и какво да очаквам на новото място? Кажете си мнението?
12
10
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Помня ги, всички под строй със знаменцата на манифестация под радиоактивния дъжд. Това беше емблемата на ония времена. Ама за такива увредени соцаджии като тебе, балона е сега а тогава като си махал знаменцето усмихнат щото любимата партия не е казала на овцете че има радиация, тогава си бил щастлив и доволен щото нищо не си знаел. Съжалявам те ама няма връшане към онова овче състояние, няма как да ти се помогне.
11
0
 
9
 
! Отговори
Знам от близки хора преди 1 година
Преди 40 г., когато в София са живеели 1 000 000 души, са били регистрирани около 20 000 лица с психиатрични проблеми, но мнението на психиатрите е било, че реалният им брой е двойно по-голям.По онова време наркоманите са били много по-малко, а животът - макар и по-ограничен и небогат - е бил по-спокоен. Говоря за късния соц. Но и тогава доста от психарите не са били въдворени в специализирани здравни заведения, а са се движили свободно и повечето са били назначени на работа за да взимат заплата
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина никога не е бил наред с мозъка. Това обяснява липсата на поне един творчески авторитет в областта на природните науки или изкуствата и въобще в която и да е сфера на цивилизацията
9
3
 
21
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Еми малко ли беше тормоза за чувалите,камионите и т.н простотии,а и сега и цените. Всичко си е планувано ама айде. Важно е,че фитнесите бяха затворени понеже се издишало повече въздух и може да фракне от там ковид. Журналисти и тия там лайфкоучове, тв-водещи, доктори,математици,врачки всичките са за убиване с камъни.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешка - то е влошено от 25 години ПОНЕ! Или забравихте, как за 5 години цялата нация се алкохолизира? Просот сега зпапончахме да говорим, че нещо ни "лопа".
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,то само американофенчетата не са добре с главата,по коментарите ще ги разберите