Тошева: Най-важна е интеграцията на украинците в българското общество

Над 25 000 украински бежанци остават във ведомствените ни бази
24 авг 2022 09:26, Йоана Цонева
79
Тошева: Най-важна е интеграцията на украинците в българското общество
Снимка: БГНЕС

Хората от Украйна, които се регистрираха под временна закрила в България са 130 594 души. В момента у нас пребивават 91 903 украинци, като от тях за 25 479 души държавата полага грижи с подслон и изхранване основно във ведомствените бази и хотели. Данните представи председателят на държавната агенция по бежанците Мариана Тошева пред БНТ.

Тя обясни, че тези бази, които са подходящи за зимни условия, украинските граждани няма да бъдат местени, но тези, които не са подходящи, ще трябва да бъдат преместени. Действията ни бяха изключително адекватни, имайки предвид неочаквания военен конфликт в Украйна, отбеляза Тошева.

Мариана Тошева добави, че хотелите се оказали една добра мярка, която се приложила в помощ на украинските бежанци. Най-важният акцент на украинците е интеграцията им в българското общество. Много усилия украинските организации подпомагат процеса и правят огромни усилия за мотивация на хората да започнат работа с намиране на работни места. Близо 2 000 души са намерили работа, а близо 40% от украинските бежанци са деца. Училищата в страната са в готовност да приемат украинските деца.

Още по темата
Тошева заяви, че притеснителното е, че сред мигрантите, търсещи закрила има и тийнейджъри, които са сами. Общата бройка към 23 август регистрирани лица, търсещи закрила са 11 271 души. Има мигрантски натиск, като не всички подават молба за закрила. Друго притеснително нещо е, че хората дори подали закрила, една част от тях продължават да търсят услугите на трафиканти, за да напуснат държавата ни, посочи Тошева.

Мигрантският натиск в по-голямата си част е от турската граница, добави тя.

Изхранването на един бежанец на ден струва на 5.07 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
23
 
! Отговори
Всъщност,Тошева преди 1 година
Най-важното е БЪЛГАРИЯ и Българския народ!
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тая кокоШка Тошева, нема ли кой да й фрасне 2 гьостерици по тъпата кра-туна? И другаде ги интегрират, ама като ги пращат в училище (в Полша - полско, в Германия - германско), пращат ги да работят нещо, дават им квитанции да си плащат съответние данъци! Немам нищо против Тошева да им плаща, но не с нашите пари!
13
3
 
11
 
! Отговори
Буля Кристалина ясно преди 1 година
каза, че ще дойдат бежанци. Смеехте се преди време. Не е смешно, гадно е!
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най важното е....да се връщат,от където са дошли!!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До морски Виж ся бесарбаските българи а избягали в руската империя, тогава изкуствената държава Укрия въобще не е съществувала.
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие студувайте и гладувайтеза да има за укрите.
9
2
 
20
 
! Отговори
морски преди 1 година
Много са нахални и нагли укрите като цяло по брега! Има и изключения, но... Трябваше да си приберем бесарабските българи обаче!
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тия кой ще им плаща ток, газ, вода, храна, отпление? Които са рекордно скъпи заради умрялата им Украйна?
7
2
 
16
 
! Отговори
един преди 1 година
Хайде най-накрая от управляващите да излезе някой и да каже колко струва НА ДЕН издръжката на ЕДИН украинец от тези 25 479 души на ПЪЛНА ДЪРЖАВНА издръжка. И защо САМО 2 000 (две хиляди) работят??? Кой плаща масрафа??? А ние събираме капачки и се чудим как ще преживеем зимата!
6
2
 
18
 
! Отговори
Аз народа преди 1 година
*** Тошева приемете БГ гражданите в тези бази *** . Народа мезератва а тя на други дава ,какво си принесла ти *** за тези бази че разполагаш с тях аман от ду*** да авси
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те българите не интегрирали ми чужденци. Я ги пращайте обратно, в западна украйна война няма. Аман от пиявици. Зимата на Банско ли ще ходят?
4
2
 
29
 
! Отговори
L. преди 1 година
Няма ли къде и ние българите да избягаме в такова пет-звездно емигрантство?
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американски щения да подменим населението , добре че повече бесарбски българи са дошли останалите в западна украйна , е сега кото свълшат помощите през септември да видим кой ще остане
2
2
 
33
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Ех, ако ведомствата се грижиха по същия начин и за българските граждани, както го правят за чужденците!
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да ги инегрирсме, имат си държава в която ще се връщат