Тошева: Най-важна е интеграцията на украинците в българското общество

Над 25 000 украински бежанци остават във ведомствените ни бази
24 авг 2022 09:26, Йоана Цонева
79
Тошева: Най-важна е интеграцията на украинците в българското общество
Снимка: БГНЕС

Хората от Украйна, които се регистрираха под временна закрила в България са 130 594 души. В момента у нас пребивават 91 903 украинци, като от тях за 25 479 души държавата полага грижи с подслон и изхранване основно във ведомствените бази и хотели. Данните представи председателят на държавната агенция по бежанците Мариана Тошева пред БНТ.

Тя обясни, че тези бази, които са подходящи за зимни условия, украинските граждани няма да бъдат местени, но тези, които не са подходящи, ще трябва да бъдат преместени. Действията ни бяха изключително адекватни, имайки предвид неочаквания военен конфликт в Украйна, отбеляза Тошева.

Мариана Тошева добави, че хотелите се оказали една добра мярка, която се приложила в помощ на украинските бежанци. Най-важният акцент на украинците е интеграцията им в българското общество. Много усилия украинските организации подпомагат процеса и правят огромни усилия за мотивация на хората да започнат работа с намиране на работни места. Близо 2 000 души са намерили работа, а близо 40% от украинските бежанци са деца. Училищата в страната са в готовност да приемат украинските деца.

Още по темата
Тошева заяви, че притеснителното е, че сред мигрантите, търсещи закрила има и тийнейджъри, които са сами. Общата бройка към 23 август регистрирани лица, търсещи закрила са 11 271 души. Има мигрантски натиск, като не всички подават молба за закрила. Друго притеснително нещо е, че хората дори подали закрила, една част от тях продължават да търсят услугите на трафиканти, за да напуснат държавата ни, посочи Тошева.

Мигрантският натиск в по-голямата си част е от турската граница, добави тя.

Изхранването на един бежанец на ден струва на 5.07 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
2
 
! Отговори
До руското слугинче преди 1 година
Ти ли си доброволец, твойте руски копейки ли си даваш за тяхната издъжка, ен ставай жалък, приятелю!
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
живея в затворен комплекс с много висока месечна такса за поддръжка,тук се смениха 5-6 семейства с много луксозни коли,хора с пари и перфектна визия,жените им като манекенки,колите от автокъщи Киев джипове,какви бежанци са тези хора,гледат ме от високо,стоят само в МОЛ а.
33
13
 
2
 
! Отговори
До руското слугинче преди 1 година
Защото това основно са жени и деца. Но млакото ти подкупно мозъче, няма как да разбере какво въобще се случва и защо, еле да разбереш мъката и страданията на тези хора. дано ние някой ден да не се окажем в такава ситуация, за да изпиташ същото на гърба си!
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата се грижи само за 25 479. Само 2000 работят. Значи останалите около 62 000 са на издръжка на нас - доброволците. Обикновени българи които сме ги приютили и им помагаме финасово. И после политиците се хвалят, колко добре се справяли с бежанската криза.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те българите още не са интегрирани в обществото.. вие искате украинци.. България мрази българи..
30
2
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Интеграция? Тошева говори абсурди. Приблизително са 100 000 от които само 2000 работят, т.е. са се интегрирали. Другите (като махнем децата около 40 000) въобще не искат да се интегрират. На пълна държавна издръжка за 15 лв с изхранване са 25 000. т.е по 450 лв на човек за месец на възрастен и дете пари за за сметка на на българския данъкоплатец. Безплатен хотел и храна -докога?!!! Да погледне промененото отношени в западните страни към "горките бежанции" и после да говори.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГенчоСамо питах защо след като са такива патриоти че са готови да се бият само заради една дума срещу Украйна защо не отидат да се бият доброволци в Украйна?В интернет глави режат ,бомби гърмят ,хора разстрелват а в реалният живот лежат и *** на социални помощи в петзвездни хотели и се оплакват че не всичко им е безплатно.
28
5
 
2
 
! Отговори
Генчо преди 1 година
И не си мисли, че като си цъкаш сам палчета нагоре, ставаш по-убедителен. Отиди на морето, ослушай се около някоя руска група, ако въобще говориш и разбираш руски и с енаслади, на това какво мислят твоите работодатели за теб! Дано тогава се почувстваш гор българин, но едва ли. Дано да си достатъчно интелигентен, з ада разбереш сам колко жалко същество си!
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как да се интегрират като са туристи по почивните станции,давайте превод по банков път на представен наемен договор регистриран и платен с данък в НАП. помощ ,но към раб.заплата,а вие ги направихте луксозни туристи по Черноморието и поч.станции.
26
13
 
2
 
! Отговори
Генчо преди 1 година
Тук един и същи кремъслки ***, продал се за жълти копейки е написал някакви безумни тъпотии срещу украинците, като си мисли, че по този начин ще убеди някой, че така мислят всички българи. Приятелю моли се да не дойдат руските бежанци у нас, че тогава ще видиш истинското лице на твоите работодатели. За тях ние сме пълни ***, но за жълтите копейки които получаваш за вички гадости, които си написал, очевидно това няма никакво значение. Гади ми се от прости хора като теб!
25
10
 
3
 
! Отговори
Слава преди 1 година
Нашите братя и сестри от Киевска Русь и днешна Украйна са тези на които викаме БРАТУШКИ ... ДОбре са дошли в обезлюдявана България .Шанс са за възраждане на Българите православни .. Киевска Русь и цяла Русия са БЪлгаро православни пишещи на Български - кирилица.. Имаме милиони жилища за продан в великолепни места за обитаване.. Украйна е важна охранителна част от Православната Славнска зона..ДА се приеме в Европейския съюз..
24
2
 
21
 
! Отговори
една преди 1 година
Хайде първо да интегрирате българите в България, като същевременно дадете приоритет на това, украинците да напуснат пределите на България.
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
идва зима, по-добре да си ходят, защото не искам да им давам повече пари. достатъчна ми е кризата в която ни вкараха
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли тия клошари.Всичките са много големи патриоти гърла режат за жалката им пропаднала държава ама стоят на социални помощи някъде далеч на сигурно.Защо не отидат доброволци на фронтът.Зеленски ще им даде по един стар калашник негов авер ще им продаде шепа патрони и да громят врагът.Нали са патриоти? Или те когато има изгода се украйнци когато има друг вид изгода са руснаци? Смех и рев....
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-важно е връщането на украинците в родината им.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 5. Те отдавна са Банско.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как да стане, като им сипите пари и сте ги оставили, да се надъхат! Хванах едно семейстов и им казах - ето ви спалня, тряб да чистиет, да се грижите за градинта и да готвите - безплатна храна, квартира и по 1200 лева на човек. Те виката нееее ние не сме слугиии, как можееее какво е това олелееее ... Пфффф ...
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашите "украинци" кога ще се интегрират?
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,каква интеграция...по цял висят в интернет да се заяждат с българите.Вчера пак четох заплахи в друг сайт Константинов да си гледал под колата.Не е зле психотерапевт да им осигурите и ако взимат наркотици да ги лекувате.
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После някакъв тпан от Брюксел ще ти каже да студуваш.