Сериозен ръст на заявките на дърва за огрев пред зимата

Зам.-министър Чамбов: Сред населението цари усещането, че дърва няма
28

Септември бележи края на лятото и повечето хора започват активно да се подготвят за студения зимен сезон. Основният въпрос остава: Как да се отопляваме?

Цената на дървата продължава да се повишава в целия свят. У нас се появи спекула с цената на кубик дърва за огрев - те се повишиха двойно в отделни населени места.

Още по темата
"Наблюдаваме такъв ефект, въпреки че на пазара сме извадили много повече дървесина, отколкото предходни години. Сред населението цари усещането, че дърва няма. Не вярвам много драматичен брой от домакинствата да са преминали отново на дърва. Има такава тенденция, предвид цените на енергийните ресурси, но държавните горски стопанства са извадили на пазара достатъчен обем. Заявките за търсене са повишени на средно 30%, но ние имаме ресурс да осигурим дърва за населението, така че не се очаква студена зима за гражданите", заяви зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че България добива в последната година около 6 и половина до 7 млн. плътни кубически метра, което е около 14 млн. пространствени кубически метра. Около 6 млн. пространствени кубически метра отиват в печките на българите, което не е много добър показател, но това е трайната тенденция у нас.

Според него не ги изгаряме особено ефективно в индивидуални печки, които отопляват 1-2 стаи.

"Няма я тенденцията, която я има в скандинавските държави, където гражданите се обединяват по няколко домакинства и правят една отоплителна система. Да прекараме половината дървесина, която България добива, през печките и през комините, не е полезно за природата и за нас като икономика. По-добре този ресурс да отиде в заводите за производство на трайни продукти, въглеродът да бъде съхранен за дълги години, а не да бъде върнат веднага в атмосферата", твърди Чамбов пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса с колко са се повишили цените за кубик дърва, той отвърна, че от страна на държавните горски ловни стопанства няма съществено завишение, съвсем минимално спрямо предходните години - 10-15% при държавните гори. Трябва да се има предвид, че и при търговците, които извършват дейността, има повишение на горива и заплати.

"Много силно сме завишили броя на проверките в последния месец. Само за миналата седмица почти 10 хил. проверки сме направили, в които освен че искаме да покажем, че държавата е на място и контролира този процес. Искаме да кажем и на гражданите: Когато купувате дърва, следете за най-нормалните неща", съветва гостът.

"Изнасяме около 1% от целия добив в страната. Въпреки че е символичен този 1%, това са няколко десетки хиляди кубика, които е по-добре да останат на местния пазар. Освен прекия ефект, има и косвен ефект - да знаят търговците, че ние сме на място и можем да окажем по-сериозен контрол, ако се наложи", посочи Чамбов.

Той уточни, че миналата седмица с министъра са направили няколко срещи с всички големи ползватели на дървесина в страната и са постигнали "джентълменски" споразумения да намалят до края на месец септември тяхното потреблението на широколистна дървесина, така че тази свободна дървесина, която ще остане, да е за пазара на дървесина.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причините : Миналата година дървата заминаха в чужбина по нареждане на Муmpaгеньо чрез своите монополисти ;за хората не останаха дърва и повечето изкараха зимата с половината от необходимите им кубици ;тази година се презастраховат и заявяват двойни количества ; точно в средата на 2022 дървопреработвателна фирма на ГЕРБ вдигна цената на изкупуване на 200 лв/кубик и дървата се юрнаха натам ,въпреки че спряха износа ! Извод: ГЕРБ саботират ПП - ние страдаме ! Но кой ли го интересува ...
24
0
 
2
 
! Отговори
$$$??? провалил се преди 1 година
Как може да се пише че увеличението е толкова малко. От 80 лв.- 220лв за дърва. Пелети от 350- 380 лв. на 980 -1050.лв.Това колко процента е?? Но проблема е че нямаме държава и закони.ТОВА Е ИЗНУДВАНЕ ОТ което се възползват определен кръг хора.Винаги ще намират претекст да се обвинява някой а тези ( МАФИОТИ) да трупат милиони от гърба на изстрадалите българи.Ако не съм прав нека държавата да се намеси и да се намалят цените според обявената инфлация и да се вземат РАДИКАЛНИ МЕРКИ ЗА ПРЕСИЧАНЕ.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21. Тези гори и дворци не са на симеончо.Дядо му е дошъл с два куфара дрехи, после абдикира с три влакови композиции.Тези активи са му дадени от българския народ за да ги ползва.Симеончо обаче е наглец гаден и взема неща които не му принадлежат.
22
1
 
9
 
! Отговори
А така преди 1 година
Сечи яко горите,после суша било ИЗВРАТЕНИЯ ЕЛИТ СИ ПОСТИГА ЦЕЛТА ЗА ПО-БЪРЗОТО ИЗБИВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.НА НЯКОЙ ИМ СЕ СТРУВА КОНСПИРАТИВНО,НО НЕ Е ТАКА ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА ДНЕС Е ПИСАНО В КНИГИ ОТ ПРЕДИ 30-40г.Живеем в една огромна заблуда,че сме свободни!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на Царя му върнаха горите заедно с дворците.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е. ПОЛОЖЕНИЕТО Е НЕСПАСЯЕМО. Когато връщаха земите, върнаха само по чукарите, където нищо не расте, но горите на хората не ги върнаха. Затова сега ще ни евават майчицата мила, дойде изпукаме от студ и глад.Дядо ми преди комунистическото е имал 110 декара гори. А му наброиха за тях 25 хартийки по 100 лева, компендаторни бонове. Няма по голям мошеник от Държавата овладяна от мафията и политическия и слугинаж.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е. ПОЛОЖЕНИЕТО ЕНЕСПАДЯЕМО. Когато връщаха земите, върнаха само по чукаритре, където нищо не расте, но горите на хората е ги върнаха затова сега ще ни евават майчицата мила, дойде изпукаме от студ и глад.Дядо ми преди комунистическото е имал 110 декара гори. А му наброиха за тях 25 хартийки по 100 лева, компендаторни бонове. Няма по голям мошеник от Държавата овладяна от мафията и политическия и слугинаж.
18
8
 
0
 
! Отговори
Горския преди 1 година
Искам този път наистина да поздравя БСП за това което постигнаха а именно да пресекат нерегламентирания добив на дървесина и да се справят с дървената мафия която се бе закотвила като воденичен камък в горските стопанства,БСП върнаха горите на държавата и сега тя ги добива и разпределя,за което заслужават адмирации.Хората които ще кажат,че няма дърва найвероятно ще са тези кито до миналата година бяха на газ и се присмиваха на тези с дървата,това е истината
17
3
 
3
 
! Отговори
Евро Еко Либераст преди 1 година
Забравете за дървата СТРОГИ санкции такси и глоби за хората унищожаващи природата също и данък зелена сделка въглеродни емисии. Хомосексуализма трябва топли хората през зимата.
16
0
 
12
 
! Отговори
fsf преди 1 година
В момента в София област дърва има само със записване, чакаш за когато има дърва и са 0.8, а не кубик и вървят по 220 до 250. Тоя на кой ги говори тези глупави лъжи?!?!?
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горивата нали спадат,защо дървата се качват?
14
0
 
6
 
! Отговори
ром със сок от манго преди 1 година
Де са ни въглищата ,като няма дърва.Европа ни накара да си ги затрием.КАт фана брадвата и ни ва ***, горски морски ...догоре ще напълня берлингото.Де са евтините дърва на Нинова.Алоууу, то въобще дърва няма за продаване. Ама ай да дайде да ми каже някой нещо
13
0
 
10
 
! Отговори
Дон Бастон преди 1 година
Комшиите на баба ми сами си ги берат от гората...през тъмната част на денонощието и така им излизат доста изгодно ! :DДо момента няма фал ! Пък тоя да си обяснява каквото иска !Подобни чиновници, които нямам досег с народа, а по студията говорят само каквото секретарката им е накълвала на някакъв лист само се излагат.Аз питах за тия държавни складове (за около Сф) къде са и никой не можа да ми каже !
12
1
 
5
 
! Отговори
селянин преди 1 година
тия проценти не знам как ги смятате пишете кубик за толко и толко лева защото лани ги купих за 75 лв ся са 200 или 150%повеке а схванах вярно смятате просто едната нула ви се губи хи хи хи
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цяла европа е нарамила секирите ха ха ха щото са много умни
10
0
 
17
 
! Отговори
ИЗМАМНИЦИ !!!!!!! преди 1 година
За какъв въглерод ми говориш бе ! Дървата около Пловдив се продават по 200 лв 1 кубик и то няма 1 кубик все те лъжат .Мошеник дай ми дърва под 100 лв да си купя 7----8 кубика ! Ще видиш едни е емисии като почна да горя гуми и найлони ! Аз на студено ще стоя ,а тоя екология гони !!!!
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е пиян... Дървата удрят 300 лв. кубик, пелетите удрят 1400 лв. тон, което са тройно увеличение и при двете. Изнасяме като пощурели за Гърция и Турция, даже стигнахме пелети да внасяме от Туриця - държава където имат 5 дървета общо... Това е абсолютна спекула и геноцид!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е усещане, а факт дърва няма независимо, че цената гони 180-200 лв за кубик метровки.
7
1
 
8
 
! Отговори
Пияния помак преди 1 година
До В.Узунов-Евала Узунов. И аз режа подред. С новия горски от ДПС делим парите, ядене, пиене на корем.
6
2
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Корнелия нали обеща евтини дърва 65лв./куб. :)))))))))))))