59% от българите не одобряват политиката ни спрямо войната в Украйна

В България и в останалата част от ЕС доверието в общностните институции е 49 на сто
Обновена: 6 сеп 2022 19:31 | 6 сеп 2022 19:30, Йоана Цонева
165
59% от българите не одобряват политиката ни спрямо войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Общо 57 на сто в ЕС и 47 на сто от хората в България са доволни от европейския отговор на войната в Украйна, сочат данни от проучване, представено днес от Европейската комисия.

Мнозинството от българите (59 на сто) не одобрява действията на правителството в София в тази посока, показва проучването, извършено между 18 юни и 11 юли. Мнозинството от участниците са изразили опасения, че войната ще доведе до лоши икономически последици, съобщава кореспондентът на БТА от Брюксел Николай Желязков.

Състоянието на националната икономика се определя като лошо от 64 на сто от участниците в ЕС и 84 на сто от българите. Икономическото състояние на семейството се оценява като лошо от 28 на сто в ЕС и 47 на сто у нас. Следващата година ще бъде по-лоша според 53 на сто в ЕС (повишение с 22 на сто) и 44 на сто в България (повишение с 8%).

Още по темата
Според българите най-важните задачи пред ЕС са свързани с международната обстановка (34%), високите цени (31%) и доставките на енергия (26%). В останалата част от ЕС най-голяма тревога будят високите цени (34%), енергийните доставки и международната обстановка (по 28%).

В България и в останалата част от ЕС доверието в общностните институции е 49 на сто, докато неодобрението у нас е 36 на сто, а в останалите страни - 43 на сто. В националните правителства в ЕС доверието е 34 на сто, а у нас - 19 процента.

При оценките за ЕС в България се отчита положително отношение от 51 на сто от участниците, докато в останалите страни подкрепата е 47 на сто. Противниците на ЕС у нас са 19 на сто, а в останалата част от Общността - 16 на сто.

Българите са по-малко склонни от останалите европейци за общи политики в областите на отбраната, енергетиката и международните отношения. Общия подход по тези въпроси у нас намира подкрепа съответно от 64, 55 и 56 на сто, докато сред останалите в ЕС тя е съответно 77, 75 и 70 на сто, показва проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ходят да си развяват парцала в Срайна.Тука е България !!!
84
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проучването е от началото на юли. Колко ли ще е процентът в Европа сега, а колко ли ще е от другия месец, след като сметките скачат с 80% процента навсякъде?
83
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане предупреждаваше за това, но не им повярвах тогава... сега вече разбрах какво са имали предвид. Тези от ПП и ДБ ни самоубиха
82
33
 
15
 
! Отговори
do 90 преди 1 година
Много интересно как човек дето му пука само за тумбалака му , се е запънал да се присъедини към губещата страна и да повлече страната си след лудото джудже , та и внуците му да живеят в мизерия. И сърбите вече се усетиха, само вие не.
81
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно, когато човек се страхува как ще издаяни зимата в условия на инфлация, дефицит или скъпи горива и ток и въобще не му дреме за Украйна или поредните изцепки на Зеленски, веднага бива обявен за русофил, платен *** или противник на свещенната проатлантическа линия..Аз разбирам, че вие $оро$оидите трябва да си заслужите грантовете ама вие също сте засегнати и вие ще го ядете зимата същия и ще ви приседнат, май....
80
5
 
22
 
! Отговори
Баба Трифонка преди 1 година
То не останаха живи Българи . Как го сметнахте Тея проценти. Я имаме четири милиона я не.
79
4
 
17
 
! Отговори
на 6 септември преди 1 година
1885г. Българите извършиха Съединението на Княжество Северна България и Южна България, изкуствено наречена Източна Румелия. В Берлин през 1878г. самонадеяни представители на няколко държави, без да зачитат желанието на Българския Народ, обявяват отново включване на Южна България в пределите на Османската Империя, макар и с известна автономия. Съединението е урок за т.н. велики сили как малките силни народи отстояват своето единство, свобода и независимост.
78
2
 
9
 
! Отговори
Future преди 1 година
Ще дойдат други дни, когато някой у нас ще се укриват от ударите на закона...
77
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко са ни нашите проблеми тука, та домъкнаха да хрантутим семействата на украинските фашисти, та да ни създават допълнителни проблеми...
76
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ... някаква фнатизирана зелка с цвете - слънчоглед и разнася знамето на Правий Сектор - партията на фашистките престъпници в Украйна по жълтите павета?!? Добре де, нали има закон за предотвратяване разпространението на престъпни и екстремистки организации? Къде е полицията? И от друга страна колко низко са паднали овцете около тази, които пък носят и българското знаме заедно с подкрепящите украинските убийци.
75
9
 
36
 
! Отговори
Колхозник преди 1 година
Аз само да питам-какво стана с така рекламираната контраофанзива на украинците? Нещо тишина май...
74
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-доброто на България е че е политически нестабилна и затова ще ни оставят на мира поне с ковида до изборите. А след това - ами нови избори.
73
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно манипулирано и невярно "проучване" за България (а вероятно и за ЕС)!
72
36
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепящите терористи, неонациста и кръволока Путин, са обикновено неграмотни хора, ултраси, които са на руска хранилка.
71
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам българите да искат Путин да изтрепе украинците докрак. Защото той ще го направи, незавидлсимо, дали Украйна получава оръжие, или не. А може и да тръгне по-далеч, до сърцето на ЕС.
70
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не познавам нито един, който да одобрява политиката ни спрямо войната. 100% не одобряват. Явно движа в среди от интелигентни хора античалгари.
69
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно аз как не познавам нито един от тези 59%, а общувам и работя с толкова много хора! Стотици! Тази публикацията ми звучи като подготовка за тежката криза, която ни чака зимата. Повярвайте ми, никое правителство, което подкрепя глупостите написани тук няма да издържи на власт. Относно партията на Янев и Радев, само след като презентираха Софиянски в нея са аут от политиката. Все едно предложиха Божков за премиер хаха
68
9
 
6
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Толкова ли си дърт, че помниш съединението? Сигурно си взел и два пъти по 75 лв поради преклонната ти старост.
67
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
проруските *** не спират работа дори на национален празник като днешният на който най малкото трябва да не се обаждат и да дадат почивка на органите си.
66
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да си много ***, за да не си разбрал за 3 години каква е връзката между ковид и Украйна.