България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час

Най-голямо увеличение на разходите за труд има в сектора на услугите
356
България с най-евтина работна ръка в ЕС, плащат ни по 7 евро на час
Снимка: Dnes.bg, архив

България е с най-ниски разходи за труд в целия ЕС. Такива са изводите в изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие. В същото време друго изследване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници във Федералната Република до 2030 г.

Още по темата

Данни на Евростат посочват, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Според германската агенция за икономическо развитие, в България най-значително нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

Квалифицираният персонал в Германия се превръща в един от големите проблеми. Разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например, във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват, предаде bTV.

Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара тук. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени тук на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията.

Има още недостиг на готвачите, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори и така нататък, списъкът е дълъг.

В същото време Германия усилено работи за решение на проблема, защото той може да доведе до много сериозни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: заплатиработна ръка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
3
 
9
 
! Отговори
до 251 преди 1 година
По-добре не може да се каже. Има начин всякакъв тип хора да печелят. Имам приятели дизайнери и мебелисти. Започнаха от нулата. В момента фирмата им има оборот над 3 милиона годишно. Братовчед ми го мързеше да учи- по складовете работеше. Видя, че парите са малко. Реши на майтап да иде на курс в Кнауф. Покрай ремонт на вилата си си направи собствена фирма за ремонти. Не може да смогне от работа. Печели много. Та, не са само програмистите тези, които печелят добре. Като програмист го казвам.
217
0
 
6
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До бизнесмена, човеше... ти си някакъв алкохолик седнал някъде на сянка и нищо, ама нищо не тразбираш. Не се излагай, че дори не си смешен. Бизнес ако имаше нямаше да пишеш за имагинерните ми бмв-та и любоници! Щеше да пишеш за псотиженията си. Да де, ама нямаш! За това хвърши слюнка от озверялата ти ***.
216
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доходът е въпрос на избор. Пазарна икономика е. Ти определяш цената. Ти се продаваш на пазара на труда чрез уменията си. Днеска е търсено това, а утре- ще е друго. Адаптивните успяват. Преквалифицирай се, квалифицирай се, образовай се, развий се. Реализирай хубава бизнес идея, стартъп- фондовете стоят неусвоени. Не ти се занимава с интелектуална работа- купи земя и я обработвай. Направи си еко ферма, гледай животни. Продавай сирене и месо. Селата са обезлюдени, земите пустеят.
215
4
 
6
 
! Отговори
до 246 преди 1 година
Програмистите са мразени и за тях са измисляни всякакви нелепи факти как работели за таван 4000лв. (нищо, че толкова вече взима студент 2ри курс начално), как били нърдове и какви ли не врели-некипели, защото масово жените се чудят как да хванат за програмист мъж с чисто ново БМВ, атлетично тяло и петцифрен доход. Шкембаците пред панелката сядат на по бира да обсъждат какви са аутсайдери и започват да мразят всеки успял. Имали един прЕател, дето имал програмист прЕател и бил нърд.
214
0
 
5
 
! Отговори
дп 243 преди 1 година
Имай си бизнес , дай за да получиш са казали хората ..
213
6
 
8
 
! Отговори
До 247 преди 1 година
У нас минимална взима само пенсионерка чистачка в училище в провинцията. Всичко останало, което уж работи на минимална, е в сивия сектор и използва минималната заплата да се осигуяван на нея. А ти си поредният, който не прави разлика между заплащане и разходи за труд. А иначе вече по складовете взимат по над 4000 на който му се работи. А редовните мрънкачи не търсят вината за беднотията си в себе си, а някъде в Космоса.
212
4
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
айде пак!...Ама направете елемнтарна сметка бе!..-:7 евро по 2=14 лв..За 8 часа-112 лв...За 25 работни дни-2800 лв...Или 1400 евро...Е,шааааамандури,само в Австрия минималната заплата е 1100 евро,при това необлагаема !!...Та за каква измишльотина става въпрос тука ?!...Какви " седем евро на час" при минимална заплата..колко беше?..-600,700 лв ?!..За "НАЙ-ЕВТИНАТА работна ръка" са прави,но що се отнася до заплащането,...май на яко надрусване мирише..
211
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във всяка тема за доходи- 50% коментари за програмистите. Недоумявам колко оскотял трябва да си да мразиш толкова много една малка група хора, която създава вече около 20% от БВП и плаща честно и почтено всяка осигуровка... Във ВСЯКА една държава по света един програмист взима в пъти над средната заплата. В момента това се търси. Това е добре платено, както и много други ПРОФЕСИИ. Бачкатор не е професия. Това е временна заетост за мрънкалници и неумеещи нищо неуки хора. Въпрос на избор.
210
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали сме равноправни европейци.
209
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бизнесмена, направи си бизнес и плащай заплати. Кой те спира? Нали много ги разбираш нещата! Хайде! Действай! Стига мрънка!
208
3
 
1
 
! Отговори
Ами... преди 1 година
Като т.уземци от Резервата!
207
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 234, добре че са програмистите та да изхвърлиш редовната доза омраза! Всеки сам се грижи за доходите си! Не ми пука колко печелиш! За това си отговорен само ти! Дали вдяна или ти е трудно? Не си дърво! Като не ти харесва се измести! Ако пък и това не ти пасва си направи твой бизнес и си плащай колкото искаш! Можеш и програмист да станеш и да печелиш чували с пари! Кой те спира? Мързелът ти и необразоваността ти!
206
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вълков__с тези кризи и десетилетна бедност, не знам за какви собственици говориш, за какви без заеми, плащаме си заемите с малките доходи и сме бедни като мишки с малки изключения
205
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обяснява се 100 пъти, че това са разходи за труд (различно от брутна заплата) и никой не вдява. После защо ми бачкали за таван 2500 в склада на Лидл.. Е колко искате, при условие, че елементарно изречение не можете да смелите?! Тотално функционално неграмотен народ на поне едно 70%. Добре, че сме едни топ платени 10%, та да генерираме 80% от БВП, че държавата е чао...
204
3
 
9
 
! Отговори
Вълков преди 1 година
На никой в България не му пука за измислените стъкмистики. В България можеш да си живееш със нормални доходи , с които на запад ще си в гетото. В България над 85 % са собственици и без заеми и това им вади душата на запад .
203
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еее ама как... тука програмистите са толкова добре заплатени, другите кучета ги яли, на програмистите доктори, учители и т.н. не им трябват
202
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
производителите в България плащат стотинки на работниците си, а продават продукцията си на европейски цени в Европа, после се чудим що у нас средна класа няма, реално средната класа са хората, които успяват да си покрият разходите за битови услуги, а богаташите са търгашите, които са като робовладелци тук, печелят много на гърба ни, а плащат смешно като в банановите републики
201
1
 
14
 
! Отговори
Герасим преди 1 година
Какви 7 Евро на час голяма част от работещите са чисто между 5 и 6 лв на час. Това е ИСТИНАТА.
200
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 229. Не разбра ли, че точно затова и трябвахме на Европа?
199
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да сме с най-евтината работна ръка в ЕС, но за сметка на това цените в магазините ни са по- високи от тези в ЕС. Например, литър олио в Германия е два пъти по- евтино, отколкото у нас.