Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията

Където има монопол, възнагражденията са ниски
28 сеп 2022 13:48, Анисия Иванова
252
Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има глад за кадри във всички сектори в България. Дори самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното. Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите. Някои чуждестранни компании, които си правят аутсорсинг център в България, плащат много високи заплати. Останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите. В секторите с по-ниска квалификация много зависи от конкуренцията. Ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите вече са много над средните. Там където има добра конкуренция в сектора, заплатите се вдигат неимоверно. Там, където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски. Това казаха Борис Колев, предприемач, съосновател на платформата за работа, и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в нея, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Не случайно в цяла София, в България, по пътя към морето, към Боровец  - навсякъде пише „Ние наемаме хора”, навсякъде има билборди, за да видят повече хора, че компанията търси служители”, изтъкна Петрова, обяснявайки проблема с липсата на кадри.

Първата ни задача беше да направим много по-ефективно намирането на хората, кандидатстването и въобще свързването с работодателите. И всъщност така се появи идеята да направим алгоритъм, който ползва най-добрите решения и възможности. В платформата ни има всякакви обяви, предназначени за квалифициран персонал. Този, който търси работа, не плаща нищо, а фирмите, които търсят служители, плащат не за брой обяви, които пускат, а заплащат еднократна такса месечно или годишно за ползване на софтуера на платформата, обясниха събеседниците.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прекалено много далавераджии има в България, които си въобразяват че могат да правят успешен бизнес и ги бива за шефове. Затова фирмите са повече от кадрите. Всеки едва завършил 8ми клас физкултурник, окичил се със златен ланец и каращ изгнило SUV си въобразява, че може да прецаква вишисти да му робуват за парче хляб.
218
0
 
2
 
! Отговори
до аз преди 2 месеца
Държавната администрация изяде парите за болниците.
217
0
 
4
 
! Отговори
gogo преди 2 месеца
Eй, редакцията, наемете ме бе, ще ви работя без пари - само да отразявам и друго мнение
216
1
 
10
 
! Отговори
малиии преди 2 месеца
Този форум ме срази:). Един мие чинии за 8000 месечно, друг-мие тоалетни за 17 000 месечно, трети от Еврофутбол - много изкарал, четвърти- всичко сам прави, пети- почива и парите му валят, всички други ит-специалисти или в Лидл - интелектуалци били ... ццццццц. Смаяна съм....
215
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе Лос Агелис /хахаха/, какво е това 136к, на какъв език пишеш. В българския няма такъв град, както няма и такава мерна единица.
214
0
 
18
 
! Отговори
НЕ ТРИЙ ! преди 2 месеца
Има глад за високо квалифициран ниско платен персонал ! Това е !
213
11
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Пенсионерите изядоха парите на болниците като заплати.
212
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите" -- що за глупост!? Има пазар. В Лос Ангелес правя по $198К основна, ако се преместя във Орлано, Флорида компанията казва ще я намалят на $136К.
211
0
 
7
 
! Отговори
До Интересно преди 2 месеца
В момента в България за студенти има обявени с 5000 повече места, отколкото са тези, навършили 19. Прави си сметката сам на какво ги обучават в тези "ВУЗ-ове" и колко се котира образованието ни. В ТОП-1000 има само един български университет (СУ) и той е след 500-ното място. После се чудиш що амбициозните бягат навън, а оставащите ги мързи да гледат.
210
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С тази демографска катастрофа, скоро ще наемате бай мънгау да работи в офис.. АХАХА ХАХАХА
209
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия сериозно ли? На фона на всеобща безработица в провинцията тръгнали да ни лъжат, че имало глад за кадри? Може, ама в София, Пловдив, Варна и Бургас.
208
1
 
37
 
! Отговори
Все тая преди 2 месеца
Кадри има, никой не иска да плаща нормални заплати извън прословутия ИТ сектор.Изравнете парите като заплати и извън ИТ сектора кадрите сами ще ви дойдат.Не може някакъв шеф визирам сектор машиностроене в София ми се намръщи че му искам 2000лв заплата , като станем началник тогава пълни глупости! Както предния потребител написа в София от 4000 лв нагоре трябва да са заплатите, в провинцията да няма под 3000 лв., Тогава ще имате кадри!!
207
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И след като интервюира компанията, кандидадът за пореден път разбира, че компанията му предлага да бъде работещ беден. Така, ако няма кой да издържа кандидата, докато той работи, се връща в нолевата точка - пак търси работа. А работодателят продължава да твърди, че няма кадри. И така до края на света с робовладелческата нагласа на работодателите у нас. Хайде заплатите в София да започват от около 4000 и нагоре (2000 евро), да може да се живее нормално, да видим няма ли кадри.
206
2
 
25
 
! Отговори
Българин от Ирландия преди 2 месеца
Аз в Ирландия си работя в кухнята и си взимама чисто 2000евро на месец . Живея в 4звезден хотел и имам 2 почивни дни в седмицата . Според вас ще се върна ли някога пак да работя в *** !?
205
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обаче пък напорът за дупетати е политици е много як.За справка предизборните лакърди и простотии с който ни заливат от тАлАвизора.
204
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като ви слуша човек още утре да хващам самолета за Родината, пък като видя приятели-той работи в малък цех, жена му работи и за една година след като поръчаха дървата и подготвиха децата за училище са почти на нулата.
203
1
 
35
 
! Отговори
Интересно преди 2 месеца
Значи всяка година хиляди студенчета се блъскат в университет, излизат още не знам си колко стотици, всичките записват специалности, които би трябвало да отговарят на кариерните и пазарни критерии, зубрят и блъскат четири години и накарая какво? Нам кой си работел само са 800 лв, нам кой си друг работя на позиция, за която дори средно образование не се изисква, нам кой си бегнал в чужбина. И това на какво прилича? Въобще има ли смисъл да говорим за кадри?
202
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Веригите бакалии са сред най-стиснатите работодатели, така че искрено се съмнявам да плащат 2800 за 40 часа. В Испания преди няколко години заради тях вдигнаха доста ударно мин. заплата, щото хората там едва връзваха 600евро,
201
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Моят шеф е на принципа "Фалирам, но заплати не вдигам!" Е... на път е да фалира и то не заради липса на работа, бизнесът е доста специфичен и клиенти има много, вкл. и от чужбина, а защото от 6 човека в нашия отдел останахме 3, а в производството е още по-зле. С колегите не смогваме и в скоро време просто изчезвам.
200
3
 
1
 
! Отговори
Социалния преди 2 месеца
Не само в София/ продължение от долния коментар