Селата обезлюдяват: Кой иска да се върне на село?

Учени зоват за селски ренесанс и мерки за малките градове
148

Окончателните резултати от преброяването на Националния статистическия институт през септември 20221 година показаха, че населението на страната ни е малко над 6,5 млн. души. В периода между последните две преброявания населението на страната е намаляло с близо 800 000 души.

"Това, което наблюдаваме, не е започнало в последното преброяване. Това е един много стар процес, започнал във втората половина на 20 век", заяви в студиото на "България сутрин" доц. Косьо Стойчев от катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет.

Според Александра Равначка от департамента по география към БАН, на първо място е необходима политика, насочена към населението, която да стимулира раждаемостта, образователната инфраструктура и здравеопазването.

Още по темата
По думите ѝ България е с най-висока смъртност и причините са, че имаме високо застаряване на населението и задълбочаване на проблема в пандемията. Тя не пропусна да спомене факта, че България е на едно от първите места по смъртност от сърдечни заболявания, а вече нараства и смъртността от онкологични заболявания.

"В малките населени места няма да има кой да работи. Почти 2500 села имат под 200 души население, там няма минимални условия за възникване на някакъв бизнес. Възстановяването на сектора на земеделието не означава възстановяване на функциите на населеното място. Трябва да има селски ренесанс – промяна на мисленето, начина на живота и функциите на тези населени места", посочи доц. Косьо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

"От една страна е необходимо земеделски ренесанс, от друга страна е необходимо да насочим вниманието си към малките населени места – не само села, а и градове. Всеки един млад човек желае да има необходимите условия за живот", сподели Александра Равначка.

Тя смята, че ако населението от София излезе да живее в покрайнините, ще се отрази много благоприятно, защото хората ще изкарват пари в София, но ще инвестират в малките населени места.

"Трябва да се предложи преди всичко социална система на населението в малките градове, добра инфраструктура, всеки един млад човек би желал детето му да посещава нормално училище, да има културни занимания, а не само дискотеки", категорична е Александра Равначка.

Двамата смятат, че картината след 5 години би била по-лоша, тъй като някои тенденциите ще са се запазили, а други ще са се задълбочили.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те градовете обезлюдяват вие за селата ми пушите. Няма как бизнеса да се фокусира във 3-4 града и да искате хората да си стоят по родните места.
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имах 40хил. и реших да ги вложа. Кътал съм последните 10год. от заплата на бачкатор. Лека полека...и така. Заделях по малко и за да не ги изяде инфлацията ги вложих. Тук стана трудно и заминавам. В чужбина мога, винаги съм могъл, но никога не поисках.
79
4
 
11
 
! Отговори
мдам преди 1 година
Аз! Аз искам на село! Но да виждам в това село сто деца. Не хиляда ***.
78
3
 
8
 
! Отговори
НАЙ-ПОСЛЕ преди 1 година
Нали искахте да ни управляват висшисти ? Ето ви го резултата , и повече среднисти като мен няма да робуват на висшисти ! Нека те да отидат на село с дипломите си за висше .
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде имаш 30 000 лв.?
76
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купих къща в град от селски тип на 7км. от Видин за 30000лв. Двор 1740...Къщата е 2 х 65кв. Цял живот съм бил в столицата. Тук съм роден и тук живях до сега. На 42 съм с жена и 2 деца. Там прекарвах летата си при баба и дядо. Сега имам чувството, че се прибирам у дома. Стига толкова прашен град и търчане. Променям живота си. Във въпросното населено място в момента вече не може да купите къща под 50000лв. Само за 2 месеца се купиха около 30 къщи. Млади хора с деца. Успех на гражданите...
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз искам на село, но кой ще ми даде парииии
74
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В селата няма работа, вече няма и училища, няма здравни служби, няма автобусен превоз - това всичко го имаше до преди 30 г. сега го няма. На село не става и за пенсионери - намя лекар, няма аптека, за младите няма никаква работа.
73
3
 
12
 
! Отговори
селянин преди 1 година
Тези професори пенсионери които мано знаят с техните съвети и по техния акъл България стигна до това дъно. Сега ако толкова много знаят да ходят на село да си копаят градината. Вместо да пазят градските пейки в парка в разни приказки....
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пробположение че не се влагат пари в оправянето на пътищата и комуникациите в малко населените места е ясен отговора защо обезлюдяват !
71
5
 
12
 
! Отговори
Много от преди 1 година
мечтателите за възраждане на селата,хал-хабер си нямат от живота на село!?!Най-вероятно редовно гледат "Фермата" по БТВ и си мислят,че селата са рай поднебесен,където всичко е цветя и рози,чист въздух,природа,тишина и спокойствие!?!Обаче реалната действителност е съвсем друга!За едно време,на село ДА,сега твърдо НЕ!Живял съм на село,живея в града и много добре знам какво говоря!Работата ми предполага да пътувам из цялата страна по-градове и села,и да преценя за преди и за сега!!!Така,че моля?!?
70
3
 
8
 
! Отговори
До вроден преди 1 година
Зависи от селото. Нашето село е близо до областния град(табелите са на 50 метра разстояние)и има много желаещи да се заселят. В последните 5 години само в нашата махала се построиха над 20 къщи и още толкова се обновиха основно, а и още се строят.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОЙКО ИСКА И СЕ ВРЪЩА
68
2
 
18
 
! Отговори
Вроден преди 1 година
Много ме кефят експертите като почнат да казват какво трябва и не трябва да не става, в този случай за живота на село и ли в малките градове. Ами всички знам какво трябва и не трябва без да ни дават по телевизията! повечето хора не им понася живата в смрадта и лудницата на София, ама как да се завреш в малък град или село, където виждаш само разруха, останали са само някакви ***, луди, пенсионери и млади хора има колкото редки животни в зоопарк. Няма среда, няма пари - само отчаяние
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 84, да, бе човек. Това е ясно. Въпросът е дали имаше изобщо някакво развитие!
66
2
 
5
 
! Отговори
Мазньо преди 1 година
До Един въпрос:Бяха приказки на килограм, разбира се. Много набухаха бонусите и спестяванията в къщи на село (идва инфлация, сега е момента!), виждайки светлото бъдеще, ама пустите работодатели се отметнаха от обещанията и казаха - нъц, три дни ще кесиш в офиса.
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 79 - В добра позиция сте. Аз съм от малък град и се случва да чакаме повече, особено ако е натоварен трафика.
64
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един въпрос: - Не знам, но за мен идеят е крайно депресираща и отчаяна. Само ще кажа, че като човек койт прекарва по 10+ часса на монитора, често без да обели приказака с никого, човек, който е изклщчително интровертен и с форма на аутизъм, за мен нямаше по-дехуманизиращо изпитание от тоя локдаун и от жалките ми оипит, да живея на 100 км в хубава къщурка, с други програмисти! Да се затворя в "село" с 1000 други, дето няма да излизат от тях, е някаква "матрица" .. болнава имитация на живот.
63
1
 
9
 
! Отговори
до 79 преди 1 година
Е, не се глася да тичам час по час до болницата. Случи се така, че се наложи два пъти да викаме бърза помощ за възрастните ми родители. Дойдоха точно за 20 минути, по-бързо отколокото в София.
62
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
взех си малка къща на село.Продадох наследствената и тя малка но беше близо до града а и много *** имаше!Взех на 80 км от града стегнах е малко.Никога не бях се занимавал с земеделие но попаднах на възрастен човек съсед до мен научи ме на много нещ.Като баща ми евсе едно.Помагам му колкото мога и аз.Не съжалявам цяло лято по два пъти седмично съм ходил.Спасението е на село и градина.

Спонсорирани публикации