Селата обезлюдяват: Кой иска да се върне на село?

Учени зоват за селски ренесанс и мерки за малките градове
148

Окончателните резултати от преброяването на Националния статистическия институт през септември 20221 година показаха, че населението на страната ни е малко над 6,5 млн. души. В периода между последните две преброявания населението на страната е намаляло с близо 800 000 души.

"Това, което наблюдаваме, не е започнало в последното преброяване. Това е един много стар процес, започнал във втората половина на 20 век", заяви в студиото на "България сутрин" доц. Косьо Стойчев от катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет.

Според Александра Равначка от департамента по география към БАН, на първо място е необходима политика, насочена към населението, която да стимулира раждаемостта, образователната инфраструктура и здравеопазването.

Още по темата
По думите ѝ България е с най-висока смъртност и причините са, че имаме високо застаряване на населението и задълбочаване на проблема в пандемията. Тя не пропусна да спомене факта, че България е на едно от първите места по смъртност от сърдечни заболявания, а вече нараства и смъртността от онкологични заболявания.

"В малките населени места няма да има кой да работи. Почти 2500 села имат под 200 души население, там няма минимални условия за възникване на някакъв бизнес. Възстановяването на сектора на земеделието не означава възстановяване на функциите на населеното място. Трябва да има селски ренесанс – промяна на мисленето, начина на живота и функциите на тези населени места", посочи доц. Косьо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

"От една страна е необходимо земеделски ренесанс, от друга страна е необходимо да насочим вниманието си към малките населени места – не само села, а и градове. Всеки един млад човек желае да има необходимите условия за живот", сподели Александра Равначка.

Тя смята, че ако населението от София излезе да живее в покрайнините, ще се отрази много благоприятно, защото хората ще изкарват пари в София, но ще инвестират в малките населени места.

"Трябва да се предложи преди всичко социална система на населението в малките градове, добра инфраструктура, всеки един млад човек би желал детето му да посещава нормално училище, да има културни занимания, а не само дискотеки", категорична е Александра Равначка.

Двамата смятат, че картината след 5 години би била по-лоша, тъй като някои тенденциите ще са се запазили, а други ще са се задълбочили.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
5
 
! Отговори
Един въпрос: преди 1 година
Какво стана с онази идея за ИТ село близо до София? Иаксха и детска градина да направят, и училище... оптичен интернет да прекарват. Някой знае ли дали тази идея се реализира или пак бяха само приказки на килограм?
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 67 - Точно това! В северните страни виждаме възраждане на по-малките населени земя, особено сега, след масивните затваряния по кущите.До "ЦЯЛ ЖИВОТ" - Честно казно, животът на много хора не е особено по-различен в града, минус овцата на двора.
59
6
 
2
 
! Отговори
До не съм съгласна преди 1 година
Е, да, само дето и болницата е на 14 км...
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хора, но проблемът е, че няма припитание, а вече, като видиш повечето сел, те са в асболютно окаяно съсотяние ...
57
10
 
6
 
! Отговори
ЦЯЛ ЖИВОТ преди 1 година
си мечтая да ида да живея на село. Ще си гледам овце на двора, ще работя на полето за 20лв на ден, ще чакам рейса всяка събота да ида до града да напазарувам... Идилия.
56
3
 
6
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Само за болшевиките и за тарикатите-печелбари от туризъм, селата трябва да са фрашкани с народ, да се дига врява до небето и човешката алчност да намира нова почва, за да избуява с пълна сила! Защото това наблюдавам от страна на БСП, ГЕРБ и ВМРО в опитите за "Възраждане на българските села": покупко продажба на земи в регулация, ливади и ниви, както и селскостопански псотройки и къщи. В общи линии това се разбира под "възраждане" и да, съботата и неделята, а дойдат от града, да отмарат;)))
55
2
 
11
 
! Отговори
Христина Петрова преди 1 година
Селото се оказА тъкмо във града!
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До E KAK...Нещо си в грешка...и детска градина има...и училище на 3 етажа има...и магазини и бензиностанция има...остава желание...
53
3
 
12
 
! Отговори
не съм съгласна преди 1 година
Защо всички си траете, че на село е по-хубаво от София или въобще от град? Да, зависи къде е селото, какъв транспорт има до него, какви са жителите му и природата. Имаме къща на село, макар да сме от София и никой не е от това село. Тишина, спокойствие, голям двор, три магазини, на 14 км от голям град. Броя годините си до пенсия, за да отида там, където и земята е плодородна, за да се отърва от лудницата, хаоса и скъпотията в големия град. Въпросът е да ти се работи и да имаш хъса за това.
52
1
 
15
 
! Отговори
Ами,да.... преди 1 година
НАПРАВЕТЕ ПАК ТКЗС-то, та да има от къде да крадат хората... ИНАЧЕ НЕМА ЖИВОТ НА СЕЛО!.
51
5
 
15
 
! Отговори
А БЕ преди 1 година
Какъв земеделски ренесанс? Една кооперация има нужда от 5-6 работника! Всичко се прави с машини! Освен това масово се махнаха овощки и лозя и се мина на зърнени култури - защото всичко е лесно с машини и няма ръчен скъп труд. Да не говорим, че скоро машините ще го правят сами! Това да не е 1950-та и всички да жънем ръчно със сърпове и да трябват 3000 човека в едно село. Трябва някаква нова идея ако искаме хора на село!
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епа щом учените зоват, да дадат личен пример и да идат те на село.
49
1
 
11
 
! Отговори
Нищо ви нема,БЕ... преди 1 година
Ше ядете вносни сибирски краставици и ше пиете млеко от породисти ку чки.....за да сте здрави!
48
2
 
10
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
До Ха,ха,ха,ха....60 Така беше , . Я пирони , я боя ,я нещо друго. От месокомбинатите са крадяха цели агнета и рандемани излизаше.Луканката от обрезки от свински глави.Киселото мляко течно , не сквасено . Ех , златни времена. И бензина оцветен.
47
1
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
....и на село нема вече папо и вино без пари.....Дедо Марко-магарето умре...!!!
46
4
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До E KAK 40 И селата в Русия са така.По земните улици тичат диви зайци , ако има магазинче смятат със сметало и тук там по някоя изтърбушена Лада.Кво да праиш ? Пост социалистическа съдба.
45
3
 
5
 
! Отговори
ДО 57 преди 1 година
в Турция е циганнния, не гледай курортите и всеки алъш вериш, няма фиксирани цени, трябвало да се пазариш- на един човек за едно нешо му вземат 10 евро да кажем, за същото на друг 30 , защото не се е пазарил. Анадолска ***, гледам и в Западна Европа само турци, арабите и *** са по-добре от турците във всяко отношение вече
44
6
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,ха,ха.... преди 1 година
НЕМА ВЕЧЕ ТКЗС...и нема от къде да се краде.....!!! ЖИВОТА СТАВА ТЕЖЪК БЕЗ КРАЖБИ ОТ ДЪРЖАВАТА!!!!.
43
4
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 година
А и като кажете"село". То това са просто населени места. В 21век при наличие на интернет за какво село можем да говорим. Само трябва да се гледа да няма ***. Ако има-сот! Иначе ние сме с всички модерни екстри като в града. Печка на пелети, парно, еон тв, миялна машина, че да пестим вода и т.н. А навън морава, цветенца, плодни дръвчета, беседка, басейнче за детето, барбекю. Аз повече се чудя на тези, които имат къщи и не си ги оправят и да си почиват там.
42
9
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Никой не иска да се върне на село. Лозунга на Възраждане на зад към миналото не върви.Не сме луди.Все пак има и такива дето искат да живеят в Аляска или Сибир.Свят широк. Ненор.малници много.

Спонсорирани публикации