Селата обезлюдяват: Кой иска да се върне на село?

Учени зоват за селски ренесанс и мерки за малките градове
148

Окончателните резултати от преброяването на Националния статистическия институт през септември 20221 година показаха, че населението на страната ни е малко над 6,5 млн. души. В периода между последните две преброявания населението на страната е намаляло с близо 800 000 души.

"Това, което наблюдаваме, не е започнало в последното преброяване. Това е един много стар процес, започнал във втората половина на 20 век", заяви в студиото на "България сутрин" доц. Косьо Стойчев от катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет.

Според Александра Равначка от департамента по география към БАН, на първо място е необходима политика, насочена към населението, която да стимулира раждаемостта, образователната инфраструктура и здравеопазването.

Още по темата
По думите ѝ България е с най-висока смъртност и причините са, че имаме високо застаряване на населението и задълбочаване на проблема в пандемията. Тя не пропусна да спомене факта, че България е на едно от първите места по смъртност от сърдечни заболявания, а вече нараства и смъртността от онкологични заболявания.

"В малките населени места няма да има кой да работи. Почти 2500 села имат под 200 души население, там няма минимални условия за възникване на някакъв бизнес. Възстановяването на сектора на земеделието не означава възстановяване на функциите на населеното място. Трябва да има селски ренесанс – промяна на мисленето, начина на живота и функциите на тези населени места", посочи доц. Косьо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

"От една страна е необходимо земеделски ренесанс, от друга страна е необходимо да насочим вниманието си към малките населени места – не само села, а и градове. Всеки един млад човек желае да има необходимите условия за живот", сподели Александра Равначка.

Тя смята, че ако населението от София излезе да живее в покрайнините, ще се отрази много благоприятно, защото хората ще изкарват пари в София, но ще инвестират в малките населени места.

"Трябва да се предложи преди всичко социална система на населението в малките градове, добра инфраструктура, всеки един млад човек би желал детето му да посещава нормално училище, да има културни занимания, а не само дискотеки", категорична е Александра Равначка.

Двамата смятат, че картината след 5 години би била по-лоша, тъй като някои тенденциите ще са се запазили, а други ще са се задълбочили.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
18
 
! Отговори
до 29 преди 1 година
най-добре ви е при майка Турция ама 50 милиона сте в Европа. Моля се всеки ден Турция да дръпне икономически, и вие турците да се махнете от България и Европа, ама няма, там бедност, мизерия по 200 долара -300 долара заплати и по 130 долара пенсии в мама Тюркие. Не сте достойни граждани турците, лицемери сте, кат ви е добре там - идете, ама вие тука бачкате в БГ и ЕС иначе Тюркията била номер 1, ЛИЦЕМЕРИ
40
6
 
23
 
! Отговори
Бьлгарин преди 1 година
За последно ходих преди - 4 г и не искам да стъпя повече на село - няма буквално нищо а в местната кръчма се говори единственно на турски , преди години в -90 те бе пьлно с хора дискотеки , барове , детска градина , поликлиникаМлади хора - вече няма нищоОпитах да продам имота но няма купувачи най високата оферта бе -800 лв за кьща с двор
39
1
 
17
 
! Отговори
Бьлгарин преди 1 година
В сьседните села пьк е тотално бедствие - срутени кьщи няма жив човек по улиците тук там има по някоя - запазена кьща кьдето живеят - безработни англичани , плаща им се някакьв соц минимум нещо около -1200 лв наши пари единственно те са в местните смесени магазини и кръчми виждали сте -3 в едно и тук там някой старец
38
2
 
11
 
! Отговори
az преди 1 година
Аз искам,един камаз пясъл е 1000лв до селото, за ремонт ми трябват 150000лв. Как да ида иначе направо съм изчезнал.
37
2
 
26
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Питам:кой ще се върне на село,когато:1.Няма училище,лекар и аптека.2.Няма работа за младите семейства.3.Благодарение на "блестящите"ни мвр,съд и прокуратура възрастните пенсионери биват бити,пребивани до смърт и ограбвани.ПИТАМ???
36
1
 
22
 
! Отговори
до 46 преди 1 година
В село на 30км от София съм, посока Сърбия. Ток- трифазен. Не спира. В апартамента ми в Ман. ливади и вилата в Симеоново спира 20 пъти по-често. Вода- идеална, сложил съм пералня за вода, че е варовита, но имам и сонда с по-качествена. Канализация- няма, факт. Здравна служба има на 3км. Детска градина- една на 3км, една- на 8 и една- на 14. Ромско население няма. Път- чисто нов, ремонтиран 2021-ва (една от причините да купим тази къща). Съседи- страхотни, постоянно тук млади хора.
35
2
 
3
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
Нали се вдигаха цените на имотите там? Зелено, екологично, био, веганско и . било.
34
3
 
24
 
! Отговори
ДА преди 1 година
От София съм,но всеки свободен ден бягам извън нея!Няма по-отвратителен град през последните 30 години!И става все по.зле,от където и да го погледнеш!Жельо,Жельо....Чудя им се на тия,дето летят към София,все едно тук продават без пари!И заплатите им ниски,и наеми плащат,по празниците се изнасят на село,но се връщат с пълни коли с буркани и кашони,мама-в София да са!
33
1
 
8
 
! Отговори
Бьлгарин преди 1 година
В моето село са останали около - 50 души бьлгари предимно на вьзраст около - 70 г останалите са мюсюлманско население което придойде от някаде - лятото някой от тях заминават в белгия и италия да работят останалите са трайно безработни на помощи - тъй като се закриха стопанствата и зеленчуковите градини
32
1
 
7
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
Преди 150 години селата, са гъмжали от хора а, София е била, 13 000 човека
31
1
 
15
 
! Отговори
Мен преди 1 година
За да се случи, е нужно държавата да осигури елементарни условия за пребиваване - пътища, магазин, стабилен ток, здравна служба като едно време, детски заведения и транспорт. Голям проблем е и липсата на канализация- в 21 век само ние и румънците в ЕС водим в тази срамна статистика. Да пробват пилотно да ги осигурят тези условия в 1-2 села в София област и само гледайте как работещите дистанционно се изнасяме веднага от София. Просто трябва държавна политика, а не всичко на самотек.
30
4
 
21
 
! Отговори
E KAK преди 1 година
да живеят хората на село бе????? Училища няма, детски градини няма, магазини няма, работа няма, улици няма... Как да стане? Или трябва да гледаме кокошки в двора и децата да ги учи попа? Както е било преди 150г ?
29
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работих в Италия в техните села празна къща няма дупчица, също чисто чисто цветя навсякъде не като тук разбити къщи с некролози на, вратите като че ли чума, е споходила, селото
28
2
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 година
Ами то не е нужно да се връщаме изцяло на село. Ние сме там петък, събота и неделя. Когато сме хоумофис също. Обаче имаме добър интернет. На 12 км от Кюстендил сме и в тоя град има абсолютно всичко, което може да ти потрябва като продукт или услуга. А тия дето реват, че къщите били скъпи-ами да бяхте купили като бяха по10-15хил. Ама тогава ви се струваше селско да се ходи на село. А сега е модерно. Всички къщи пълни с хора, ремонтираха ги, опънаха едни морави, беседки, басейни.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На село е малък рай, ако можеш да работиш от вкъщи! Както 28 е написал- масово млади симпатични хора купуват имоти на село. Не един и двама такива приятели имам, барабар и аз в кюпа.
26
0
 
20
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Искам да се вьрна в някое село в - швейцария или австия
25
3
 
17
 
! Отговори
Даам преди 1 година
Половин София е за село.Да видите как ще намалеят и катастрофи и всякакъв вид селяндруски прояви.ПОД 3000 лева на месец заплата няма смисъл да се мотат по столицата.
24
0
 
8
 
! Отговори
Инвеститор преди 1 година
До АнонименВсъщост се увеличиха покупките на селски имоти не да се живее а да се строят фотоволтаици по схема
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как бе, нали всички се бяха юрнали да се връщат по селата преди 2г. Имотните балони в градовете щяха да се спукат и селският живот, щеше да е новото черно. Какво се случи сега?
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега нали е Промяна, защо пак обезлюдяват тези села?

Спонсорирани публикации