Топим се като народ: Може ли България да води адекватна демографска политика?

Ще се взриви ли социалният мир заради пенсионната система?
Обновена: 7 окт 2022 16:03 | 7 окт 2022 16:03, Анисия Иванова
153
Топим се като народ: Може ли България да води адекватна демографска политика?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тенденциите, към които вървим в момента, ще взривят социалния мир в страната, защото пенсионната ни система е солидарна. България следва най-песимистичните сценарии за разгръщане на демографската криза, което е ясен сигнал, че е нужна драстична промяна на демографската политика. Стимулирането на раждаемостта през социални плащания не е нищо повече от подаяния. С 40% намалява населението вследствие на външна миграция, а се твърдеше, че се доближаваме към нулева миграция. Това каза доц. Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека при БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Населението на страната ни е малко над 6,5 млн. души. В периода между последните две преброявания на НСИ то е намаляло с 11,5%.

Още по темата
"През последните 30 години темата за демографския срив стои на вниманието на българските политици. Въпреки че са приемани много документи, които носят гръмки заглавия - стратегии за решаване на демографския проблем, на практика подобрение няма и ако трябва да бъдем обективни, има едно тревожно явление. Според последните прогнози на БАН преди преброяването населението на България към 2030 година трябваше да бъде 6,5 млн., а този брой вече е на лице през 2021 година. Имаме едно ускоряване на намаляването на населението, което е изключително лош показател. На практика средният вариант на прогнозите у нас не се сбъдва. По-скоро вървим към песимистичния вариант, което показва, че на всяка цена демографската политика трябва да се промени", допълни гостът.

По отношение на раждаемостта е грешен подходът да се дават пари като социална дейност, категоричен бе доц. Ташев. По думите му стимулите трябва да бъдат "много по-комплексен механизъм, в който да се насърчава раждаемостта сред тези български граждани, които са способни да отглеждат пълноценно своите деца". "От тази гледна точка политиката на уравниловка, каквато е до този момент, не дава абсолютно никакъв резултат. Тези социални подпомагания са по-скоро подаяния, които реално не могат да задоволят потребностите на средната категория български гражданин".

Но раждаемостта е само единият аспект. При анализ на намаляването на населението през десетгодишния период, ще видим, че 40% от това население, което е изчезнало при тези преброявания, се дължи на външна миграция. Тоест 40% са напуснали страната и може би тук е и най-голямата катастрофа, добави гостът. "През последните години ние говорихме, че се доближаваме към нулева миграция, а на практика не е така".

По думите му около 344 хил. души са напуснали страната, което е много лоша оценка. Ако за смъртността обвиняваме лошото здравеопазване, то по отношение на тази миграция това означава, че социално-икономическата среда не е добра и една голяма част от българските граждани имат усещане за несправедливост и безперспективност в страната.

Трудно можем да повлияем на процесите на раждаемост, но се нуждаем от реформи в икономиката, които да направим България по-привлекателна и да намалим изтичането на работна сила, заяви доцентът. "В същото време, ако работещите в чужбина изявят желание да се върнат в България, то ние трябва да им съдействаме да се установят в страната", каза гостът.

"Тенденциите, към които вървим в момента, на практика ще взривят социалния мир в страната, защото пенсионната ни система е солидарна - работещите в момента формират пенсионния фонд на пенсионерите и когато броят на населението в трудоспособна възраст става все по-малък, а все повече нараства населението в пенсионна възраст, няма как това да не удари социалните устои на страната".

За обезлюдяването на населените места в България, след като има близо 200 селища, където не живее нито един човек, гостът каза, че преди няколко години в БАН е правено проучване, което е показало, че неравномерното развитие на регионите и липсата на инфраструктура неминуемо ще доведе до депопулация на селските райони. "Развитието на инфраструктурата е най-важното нещо, на което трябва да се обърне внимание, но големият проблем е политически, защото се нуждаем от управленска политика, която многократно надхвърля управленския мандат".

"За да се води адекватна демографска политика, се нуждаем от дългосрочна визия и приемственост. Има стратегически проблеми в България, където няма място за партийни противоречия".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важното е цените на имотите да се вдигат ,, след 10 г само ромско население ще остане но брокерите лъжат народа да купува за да си пълнят гушите,,нема по долно същество от брокер-агент на имоти и адвокат
102
3
 
7
 
! Отговори
един преди 1 година
Какъв си ти да обиждаш така жените, бе .....?Я млъквай там, да не би да можеш да издържаш жена и напр. пет деца? Можеш, ама друг път, сигурно и себе си не можеш да издържаш и те хрантути ***! Остави жената да избере дали да стои в къщи или не, известно ли ти е, че доста жени са съгласни да бъдат домакини и не ги интересува никаква кариера? Или според теб всички жени от сутрин до вечер трябва да ти козируват и да ти се възхищават колко си велик?!
101
5
 
10
 
! Отговори
Бул гур преди 1 година
Много важно като изчезнем като нация.Те такива велики цивилизации са изчезнали,а какъв е проблема ако изчезне едно племе от крадци и лъжци.Няма лошо,ще изчезне един народ-плевелите на Европа.Санитарно почистване по естествен път е неизбежно.Няма да е голяма загуба за човечеството.
100
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има феминистки пapцали, които искат да се задомяват и да раждат на по 100г, с претенции на кралици и с "велики" кариери на офисен планктон, България ше чезне. За къв уи им е на мъжете тетка на 30+ да ражда, при това със самочувствие и претенции до небесата? Всички държави болни от прогресивизъм и феминизъм, чезнат и умират и така трябва да е, просто някои бяха богати и си внасяха работна ръка
99
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Имали по десет деца - ами тези наясно ли са, че тогава още на десетина г. са ги пращали по ниви и градини, почти всяка жена е имала починало бебе, малко са учили, жените почти никак, водили са скотски живот, наблъскани по десет в стая, деца, родители и стари, хабер си нямате повечето как са живеели. Това ли искате, без мен тая.
98
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демографската катастрофа беше ясна още през август 1990 година, но демократите бяха заети с грабежа и така над 32 години.
97
0
 
7
 
! Отговори
дааааааааааааааааааа преди 1 година
80 000 души починали за 9 месеца Правете си сметката
96
0
 
4
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 1 година
А бе , не ви ли омръзна вече да откривате топлата вода със статии от типа "регистратори на събития" ?! Ако толкова ви вълнува демографската криза , защо не поставите въпроса заедно с отворкото , който ви е на гости , в мин.съвет ,вместо да разлайвате кучетата тук заради Нет-трафик ? Кьорфишеци ...
95
3
 
17
 
! Отговори
1 преди 1 година
Много са дразнещи ти дето разправят колко деца имали или били техните дядовци и баби.Все едно и ние трябва да сме там да се въргаляме в сселянията и да имаме 10 деца, защото те били имали.Не мерси в тази държава и едно няма да родя!
94
0
 
1
 
! Отговори
Чета си аз преди 1 година
И не мога да повярвам! Само като ви гледам коментарите не се изненадвам, че сме в такова положение. Вие акъл имате ли бе, братя сънародници?
93
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да държите младите тук с толкова лоша и бавна администрация. Никаква подкрепа за тях . Тея цени и малки заплати ги смазват. Ще продължават да имигрират, ако няма разка промяна в държавата към тях.
92
0
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
А броят депутати нещо не го лови демографския срив. 240 при 9млн. население и 240 при 6,8млн. !!!
91
0
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Пенсионер съм от 1 г.,но съм съгласен,че с тези корекции на пенсиите,ще се срине самата пенс.с-***.Мързеливци,цял живот подпирали лопатата,сега реват за високи пенсии.Няма как.Но им вдигат мин.пенсия.Откъде да дойдат парите?!Пояснявам-пенсията се появила преди не-повече от 70 г./масовите пенсии/,и ще си отиде не след много.Най-основния фактор е срива на раждаемостта.Не се залъгвайте с миграцията в чужбина.
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** ще останат и ще се размножават. Щом българите като народ не се уважаваме и не си помагаме, естествено е да изчезнем с времето.
89
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я си представете, че вместо 2 милиона пенсионери имаше 4 милиона. Ами тя държавата щеше да фалира. Така че намаляването на населението е положително явление. Като има по-малко младежи намалява и престъпността.
88
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе щом турците започнаха да бягат от ЕС и да отиват при Ердоган, значи хич не е хубаво тук. По статистика през последните години най-много от емириралите с български паспорти са се заселили в Турция.
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демографски политики. Дрън дрън. Прадядовците ни са правели по 5,6 деца. Дядовците ни са правели по 2. Бащите ни по 1,2 .
86
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За какво са ни повече хора-та хептен да няма къде да паркирам" - Едно време бяхме почти 9 милиона, пък имаше къде да се паркира. Сега и бебетата вече имат коли.
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите си стоят във вкъщи, то затова изглежда, че сме малко :)) Други времена, различни нрави. Даже ние сме по-населени от сърбите например, там наистина е трагедия обезлюдяването :)
84
5
 
15
 
! Отговори
До 100 преди 1 година
Исландия са 300 хиляди население. С един от най-високите стандарт на живот в света. Колкото по-малко толкова по-добре. Индия с 1,4 милиарда да не са прокопсали?