Топим се като народ: Може ли България да води адекватна демографска политика?

Ще се взриви ли социалният мир заради пенсионната система?
Обновена: 7 окт 2022 16:03 | 7 окт 2022 16:03, Анисия Иванова
153
Топим се като народ: Може ли България да води адекватна демографска политика?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тенденциите, към които вървим в момента, ще взривят социалния мир в страната, защото пенсионната ни система е солидарна. България следва най-песимистичните сценарии за разгръщане на демографската криза, което е ясен сигнал, че е нужна драстична промяна на демографската политика. Стимулирането на раждаемостта през социални плащания не е нищо повече от подаяния. С 40% намалява населението вследствие на външна миграция, а се твърдеше, че се доближаваме към нулева миграция. Това каза доц. Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека при БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Населението на страната ни е малко над 6,5 млн. души. В периода между последните две преброявания на НСИ то е намаляло с 11,5%.

Още по темата
"През последните 30 години темата за демографския срив стои на вниманието на българските политици. Въпреки че са приемани много документи, които носят гръмки заглавия - стратегии за решаване на демографския проблем, на практика подобрение няма и ако трябва да бъдем обективни, има едно тревожно явление. Според последните прогнози на БАН преди преброяването населението на България към 2030 година трябваше да бъде 6,5 млн., а този брой вече е на лице през 2021 година. Имаме едно ускоряване на намаляването на населението, което е изключително лош показател. На практика средният вариант на прогнозите у нас не се сбъдва. По-скоро вървим към песимистичния вариант, което показва, че на всяка цена демографската политика трябва да се промени", допълни гостът.

По отношение на раждаемостта е грешен подходът да се дават пари като социална дейност, категоричен бе доц. Ташев. По думите му стимулите трябва да бъдат "много по-комплексен механизъм, в който да се насърчава раждаемостта сред тези български граждани, които са способни да отглеждат пълноценно своите деца". "От тази гледна точка политиката на уравниловка, каквато е до този момент, не дава абсолютно никакъв резултат. Тези социални подпомагания са по-скоро подаяния, които реално не могат да задоволят потребностите на средната категория български гражданин".

Но раждаемостта е само единият аспект. При анализ на намаляването на населението през десетгодишния период, ще видим, че 40% от това население, което е изчезнало при тези преброявания, се дължи на външна миграция. Тоест 40% са напуснали страната и може би тук е и най-голямата катастрофа, добави гостът. "През последните години ние говорихме, че се доближаваме към нулева миграция, а на практика не е така".

По думите му около 344 хил. души са напуснали страната, което е много лоша оценка. Ако за смъртността обвиняваме лошото здравеопазване, то по отношение на тази миграция това означава, че социално-икономическата среда не е добра и една голяма част от българските граждани имат усещане за несправедливост и безперспективност в страната.

Трудно можем да повлияем на процесите на раждаемост, но се нуждаем от реформи в икономиката, които да направим България по-привлекателна и да намалим изтичането на работна сила, заяви доцентът. "В същото време, ако работещите в чужбина изявят желание да се върнат в България, то ние трябва да им съдействаме да се установят в страната", каза гостът.

"Тенденциите, към които вървим в момента, на практика ще взривят социалния мир в страната, защото пенсионната ни система е солидарна - работещите в момента формират пенсионния фонд на пенсионерите и когато броят на населението в трудоспособна възраст става все по-малък, а все повече нараства населението в пенсионна възраст, няма как това да не удари социалните устои на страната".

За обезлюдяването на населените места в България, след като има близо 200 селища, където не живее нито един човек, гостът каза, че преди няколко години в БАН е правено проучване, което е показало, че неравномерното развитие на регионите и липсата на инфраструктура неминуемо ще доведе до депопулация на селските райони. "Развитието на инфраструктурата е най-важното нещо, на което трябва да се обърне внимание, но големият проблем е политически, защото се нуждаем от управленска политика, която многократно надхвърля управленския мандат".

"За да се води адекватна демографска политика, се нуждаем от дългосрочна визия и приемственост. Има стратегически проблеми в България, където няма място за партийни противоречия".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Или да не мога да се вредя за преглед при лекар?" - Не можеш да се вредиш, заради неадекеатно ниските заплати на лекарите. Лекари липсват и затова не можеш да се вредиш, а не че сме стани много хората в България.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Би било логично да се каже, че се иска повече лява политика, а не вечно затягане на коланите.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намаляването ни, не ни гарантира нормален живот и доходи, както някой тук си мислят, защото по-малкото работна ръка означава и по-слаба икономика и по-малък БВП и почти всичко да го внасяме отвън, вместо да си го произвеждаме.
80
0
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 година
Топим се от 1980 насам. При Тошо даваха по 10000 лева заем без лихвен на млади семейства и при второ дете ги опрощаваха. Нищо не помага. Много учени станахме.
79
3
 
4
 
! Отговори
До 96 преди 1 година
Ти луд ли си?Аз съм на 47 години, спестил съм пари и мисля догодина да спра да работя,ти говориш да работим до 70 години .
78
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво са ни повече хора-та хептен да няма къде да паркирам и трафикът да стане още по-голям ад?Или да не мога да се вредя за преглед при лекар?Хайде няма нужда.
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неадекеатно здравеопазване. Реално ако сме здрави, можем да работим и след пенсия няколко години и така да не се задъхва икономиката. Политическата и икономическата ситуация пък спира младите да имат много деца или направо ги гони в чужбина. Превръщаме се в държава от пенсионери.
76
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има държави в които стандарта е в пъти по нисък от този в България но това не спира хората там да има по много деца. В България ако има някакъв проблем той е в главите на хората. Държавата няма нищо общо. Тя не е нито добра нито лоша. Тя е такава каквато си я направим ние. Всеки сам за себе си.
75
3
 
9
 
! Отговори
До 91 преди 1 година
Че защо Ци:-га-ните да живеят сред българи . Ти нормален ли си бе ??
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато няма европейско заплащане на база европейско почасово заплащане няма как България да води каквато и да е политика по демографската катастрофа
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Мои приятели Унгарци ми казаха че техните роми не се делят от Унгарският народ." - Нашите роми сами се отделят. Не търпят да живеят с българи, винаги искат да са си със свои. Поне тези които не подлежат на интеграция. Иначе който е искал - се е интегрирал.
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи демографска политика? Няма такова нещо. Това че хората нямат деца си е техен личен избор. И не зависи нито от пари нито от държавата. Има много семейства които разполагат с много пари и пак имат по едно дете или нямат изобщо. Има и бедни семейства които имат по 3-4 деца. Даже бедните в днешно време май са по склонни да имат деца. При това положение нищо не може да се направи. Няма как държавата да влияе на тези процеси. Може само да ги влоши ако реши да се намеси.
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за 30 години демокрация наполовина, ама има банани и тоалетна хартия
70
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 1 година
Положението с демографията може да е катастрофално НО може и да не е. Това беше имитация на преброяване, така че данните от него за нищо не стават.
69
1
 
6
 
! Отговори
Америка за България преди 1 година
Това е идеята, трябва да изчезнете до 2075, територията ни трябва
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така наречената "адекватна демографска политика" не е съвместима с демократичния модел на управление и правата на човека. Едно време комунистите бяха измислили работещ модел. Затворени граници, жителство, ергенски данък, достъпни жилища с държавни кредити и др. Но вече не можем да се върнем към такова нещо. Плановата икономика приключи. Сега важи законът на джунглата. И мисля че е за добро, да има естествен подбор, да се прочисти държавата.
67
0
 
4
 
! Отговори
до 76 преди 1 година
жена ми работи малко докато майки й (тъща ми) още беше жива и можеше да се грижи през деня за децата, но след 45 годишна възраст изобщо не работила. така, че за почти 50-те години, дето бяхме женени преди да почине, да е работила едно 10-15 години - практически през цялото време аз съм издържал семейството, включително с малката си пенсия! лесно няма - компютъра от който пиша го взех от кофата, изпреварих един от Избирателите на Фастакова с каруца, но е с Windows XP, но работи и в 2022 година!
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 78, прав си. То България е страната, в която има схема на схемите!
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 75 Ами нека да си врякат. Каква полза има държавата ни от това, че някой малограмотен ще се хване временно да работи като изкопчия или общак, само за да вземе 20-те хиляди, когато неграмотната му и никога не работила жена роди трето дете? След като НПО-тата ровят срещу интересите на България, значи трябва да бъдат изгонени. Не е невъзможно, трябва само да имаме управляващи с топки.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако отидеш в Сърбия, има цели райони без население, ама нали българските медии требва постоянно да ни държат на нокти :)))