Прокуратурата: Хакерската атака е от Магнитогорск, обект е българската държава

Групата се представя като руските хакери KILLNET
Обновена: 15 окт 2022 16:54 | 15 окт 2022 16:45, Анисия Иванова
177
Прокуратурата: Хакерската атака е от Магнитогорск, обект е българската държава
Снимка: Bulgaria ON AIR

Хакерска атака срещу сайтовете на български институции е обект на проверка от Държавната агенция "Национална сигурност" и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност".

Атакувани са сайтът на президентската институция и страниците на различни министерства. Като атака срещу българската държава определи случилото се главният прокурор Иван Гешев. На специална пресконференция по повод атаките той каза:

Още по темата

"Обект на атака е българската държава и то българската държава като част от европейското семейство, защото обект на тази хакерска атака или на тези хакерски атаки са множество министерства, включително Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на правосъдието, Конституционният съд"

Началото на хакерската атака срещу български сайтове е от град Магнитогорск в Руската федерация, обяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференцията на прокуратурата.

Той каза, че все още не е ясно дали става въпрос за един хакер или група хакери, както и дали някой просто си играе, което е малко вероятно, посочи Сарафов. Това не е първата хакерска атака от Русия срещу България, допълни той.

Гешев определи случая като изключително сериозен за българската национална сигурност”. "В това няма политика. Това е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Политическите причини и последствия не са обект на изясняване от българската прокуратура", каза още Гешев.

Според БНР групата, атакувала сайтовете, се представя като руските хакери KILLNET.

От самото начало на деня спешните екипи на Министерство на електронното управление, МВР, ДАНС, Информационно обслужване, както IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и превенцията срещу кибератаки. Сигналите, получени днес, са за атака тип DDoS - разпределителна атака за отказ от услуга, която е овладяна своевременно, съобщиха от Министерството на електронното управление.

Към този момент всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
12
 
! Отговори
ддос ли.... преди 1 година
Немога да си поема дъх от смях. Някой изобщо хвана ли се?
76
2
 
8
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Бойко Хакера се усмихна в Банкя и изтри потта от морно чело; пак ги изпъгах.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, щом е така, пускайте цялата авиация да ги засипе с бомби, нъл тъй, клoyни?
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами спрете интернета към русия бе гешев, какъв ви е проблема? или не хем ви се иска да манипулирате руснаците хем ако може от нищо да не долети. ама ще долети
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев прилича на част от КУКЕРСКА атака срещу българската държава.
72
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦЯЛАТА РУБЛАДЖИЙСКА МАФИЯ ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ, КАСКЕТИ-МАСКЕТИ, МУТРИ, ПРАВЕШКИ ЧУКУНДУРИ, РУНДЬОВЦИ ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ
71
2
 
11
 
! Отговори
Киро Брейка Орг. преди 1 година
Айде пак руснаците виновни! Тука всеки сулю и пулю е хакерче да не говорим по света колко са, ама точно руснаците видиш ли са ни атакували мизерните сайчета. Друга работа си нямат! На тях това им е притрябвало - да ни атакуват мижавите, мизерни сайтчета дето никой не знае че дори съществуват и голямата работа стана. То някво джендърче в мазето, хакерче мамино синче се избъзикало с тия нещастни сайтове и хайде лапнаха нашите въдицата руския хакери са били.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ли няма какво друго да хакнат. Има толкова сайтове за хакане . Според мен е без да искат.
69
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Кой хакер ще си сложи истинският IP адрес,никой!
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долна американска инсинуация
67
7
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Руски ***. Ни мойте се мерите с Българските хакери...хванаха ви за 20 секунди. Взимайте си мутрофанова и вън от България!!!
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, те хакерите не се крият от къде хакват.
65
2
 
4
 
! Отговори
Ами преди 1 година
българите сме една детска градина (има се предвид тези който за папри от зад океана ни командват ! Никога не имало чесни избори в БЪЛ-Я и няма да има ! до идването на Путин и Русия НЯМАШЕ ЧЕСНИ ИЗБОРИ ! Елцин е продукт на американскаа мафия която забра в това време повече от трилион долара ! Българския народ е умен и знаещ но го екслоатира мафиятаотвът океана НЕ СА ПРАВЕТЕ АМЕРИКАГОФИЛИ УДАРЕНИ С МОКЪР *** И ЧЕ .НЕ ПИШЕТЕ ЗА ПАРИ ПРОТИВ НАРОДА СИ
64
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските тролферми пак са активирани да пишат глупости по коментарите и в социалните мрежи. Събота е, бездарницци, починете си.
63
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Бате Бойко няла ли да звънне на Путин да се разберат, все пак куче му подари, цял газопровод безплатно му построи, цял еврокомисар Габрием му праща в Петербург, депутати му праща на русолиския събор на Копринка... достове са..
62
3
 
4
 
! Отговори
До Хакерите преди 1 година
Ние сме слаба карта! Хакнете сайта на ЕК и на СЗО. Успех!
61
7
 
6
 
! Отговори
Огнеан преди 1 година
Днес хакерска полу-атака, утре ракетна пълна атака :)
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скоро гладни черно-кожи хакери ще хакнат на бойко зайчарника
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев и Борисов ще трябва да връщат рублите за турски поток.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мале, мале, атакували "българската държава като част от европейското семейство". Сигурно всички французи са на улицата, втрещтени от тази брутална атака към Европа. Циркаджииииииииииии