Прокуратурата: Хакерската атака е от Магнитогорск, обект е българската държава

Групата се представя като руските хакери KILLNET
Обновена: 15 окт 2022 16:54 | 15 окт 2022 16:45, Анисия Иванова
177
Прокуратурата: Хакерската атака е от Магнитогорск, обект е българската държава
Снимка: Bulgaria ON AIR

Хакерска атака срещу сайтовете на български институции е обект на проверка от Държавната агенция "Национална сигурност" и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност".

Атакувани са сайтът на президентската институция и страниците на различни министерства. Като атака срещу българската държава определи случилото се главният прокурор Иван Гешев. На специална пресконференция по повод атаките той каза:

Още по темата

"Обект на атака е българската държава и то българската държава като част от европейското семейство, защото обект на тази хакерска атака или на тези хакерски атаки са множество министерства, включително Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на правосъдието, Конституционният съд"

Началото на хакерската атака срещу български сайтове е от град Магнитогорск в Руската федерация, обяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференцията на прокуратурата.

Той каза, че все още не е ясно дали става въпрос за един хакер или група хакери, както и дали някой просто си играе, което е малко вероятно, посочи Сарафов. Това не е първата хакерска атака от Русия срещу България, допълни той.

Гешев определи случая като изключително сериозен за българската национална сигурност”. "В това няма политика. Това е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Политическите причини и последствия не са обект на изясняване от българската прокуратура", каза още Гешев.

Според БНР групата, атакувала сайтовете, се представя като руските хакери KILLNET.

От самото начало на деня спешните екипи на Министерство на електронното управление, МВР, ДАНС, Информационно обслужване, както IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и превенцията срещу кибератаки. Сигналите, получени днес, са за атака тип DDoS - разпределителна атака за отказ от услуга, която е овладяна своевременно, съобщиха от Министерството на електронното управление.

Към този момент всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
6
 
! Отговори
Б2 преди 1 година
Дайте 5 лева на ай титата си ..и той ще го оправи. На ли е Ай - Ти - ела тука! ... Заплатите на ИТ та трябва да започват от 200 000 лева на година за да са ви стегнати системите и не става на гол тумбак - чифте пищови. Има ултра съвременни технологии, машини...всичко струва пари. Сложили за 1 кк сървъри сложили някой връзкар избран с "конкурс" и готово. Така не се прави.
116
2
 
10
 
! Отговори
кукувци преди 1 година
Тия па ко са се разревали? Кой им посещава сайтовете и без това. Никаква загуба.
115
1
 
6
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Нова радост за безродието!
114
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каскетът, дето едно дело в съдебна зала няма спечелено, се загрижил за националната ни сигурност ! А къде ходеха на командировка неговите прокурори, още от времето на Цацаров ?
113
7
 
3
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Тва е началото.Ще има още куп неприятни изненади.
112
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цирк, и това във времена на масовo използване на ТOR и скриване на IP-адреса дори от дилетанти. И точно хакера ще си остави следите в мрежата, че влиза от Магнитогорск. Гешев си мисли, че всички българи са про сти като Вожда му.
111
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън-дрън, та пляс! Атаката е от варненския квартал Максуда, хакерът е местния ром Костя Копойкин! Надява се се да почнат да му плащат в рубли, а не в копейки!
110
5
 
2
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 1 година
Да поставим един руснак за главен прокурор , този Гешев нещо не нравится . Какво ще кажете ?
109
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А преди години, след изборите за ЕП и по време на броенето, пак имаше хакерска атака. Тогаз атаката беше от сървъри в САЩ, Турция и Тайланд (или Виетнам). Имаше го в медиите. Нещо да се е чуло тогаз?
108
2
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
Не съм хакер но ако искам мога да пиша с Ай Пи от Магнитогорск. Така, че не се знае. Атаката може да бъде от Русия може да бъде и от друго място. Президентът е проруски и му хакват "сайта" руснаците.
107
6
 
7
 
! Отговори
аааа преди 1 година
Мачкай Гешев! Митрофанова трябва да бъде изгонена!!
106
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 117 Ми че тя държавата ни е срината и без намесата на Путин . сигурно русия ни ликвидира армията , икономиката , сс, енергетиката , изчезваме като нация , за 30 години сме се стопили с 2.4 млн души и т.н. и т.н . Къде е русия в цялото нещо . Не ни ли сринаха 'дружките " от ЕС и НАТО
105
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев колкото и да се мазниш на американците няма смисъл, те не те искат
104
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цветан Цветанов се оказа най-разумният политик в България.
103
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе важното е по комунистически почин да се установи от къде идва, пък реално дали е вярно това което са изкарали, като информация не е важно. Щом Гешев ръководи е ясно зашо са бързали да му рапортуват нещо.
102
4
 
0
 
! Отговори
Иванчо преди 1 година
a AEЦ добре ли е?
101
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия *** български са такива жaлкари, че не е истина. Ако ви видя на улицата и умирате, нeма си мръдна пръста за вас.
100
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега българските *** *** от щастие. Те са най щастливи, когато държавата ни е срината и сме на колене пред Путин.
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е ДОС атака без впн може да кажаш веднага от къде идва ама ДДОС , първото Д означава дистрибутирарана, тоест идва от много различни места.. Няма как да е само от Магнитогорск например.
98
1
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 година
ПП НАКАРА ДОРИ ГЕШЕВ ДА РАБОТИ ПРОТИВ РУСКОТО ВЛИЯНИЕ.