Българите отново тръгнаха на пазар в Северна Македония

Цените и там се повишиха, но остават по-ниски от тези у нас
27 окт 2022 09:28, Елка Василева
22
Българите отново тръгнаха на пазар в Северна Македония
Снимка: БНТ

След отпадането на ограниченията заради коронавируса много благоевградчани и хора от региона отново тръгнаха на пазар до близките градчета в Република Северна Македония.

Всеки уикенд стотици българи от района на Благоевград, Петрич и Кюстендил пътуват до югозападната ни съседка, като съчетават кратко семейно пътуване и пазаруване. Въпреки че цените на основните хранителни продукти и там се повишиха доста през последните месеци, все пак остават по-евтини от стоките на българския пазар, посочва БНТ.

Хляб и кисело мляко – това най-често си купуват пенсионерите в един от магазините в благоевградското село Селище. Цените на всички продукти са повишени с 10, 20 дори с 40%, а заплатите и пенсиите съвсем не растат с тези темпове.

На 79 години Димитрина Урдарска все още работи, за да може да се справя със сметките и месечните разходи.  "На всичко има увеличение. Цените всеки ден растат. Трудно им е много на пенсионерите, повечето гледат домашно нещо производство и така. По едно кафенце да пийнат и повече не могат да си позволят", казва тя.

Над 20 лева вече струва килограм кашкавал в магазина в Селище. С около 3 лева по-ниска е цената му в магазините в град Делчево в съседна Северна Македония. Борис Руснеов често пътува от Благоевград до западната ни съседка, за да се разходи и да напазарува.

"Там ходех на зъболекар и покрай зъболекаря пробвах някои от продуктите в Македония. Да, като цена са доста по-евтини от нашите, но мен ме впечатли най-вече качеството - истинско месо, истинско сирене, имам и малко дете, което също му взимам оттам и пътувам почти всяка седмица ходя. С жена ми също ходим там на вечеря, просто ни харесва качеството на храната", обясни той.

Делчево е на 40 км от Благоевград. Стига се до там за по-малко от час, но през последните седмици в съботните дни стават големи задръствания на границата. Въпреки че цените на основните продукти и там са повишени, все пак са с 10 – 20% по-евтини от България.

"Ориз, леща, боб също си пазарувам оттам. Месо, сирене, кашкавал, шунка взимам за моя син, защото е пак казвам, от истинско месо. Сиренето е доста на оферта там като цяло, но има няколко вида, които си избираш. Кашкавалът им е също много хубав. Правим пица например с наш кашкавал, който сме си го купили оттук и с кашкавал от Македония и си се вижда отгоре маслеността", коментира Борис Руснеов.

Някои от туроператорите в региона освен кратки турове до интересни места и забележителности в съседните държави предлагат и пътувания с цел пазаруване.

"Естествено, че се организират и пътувания само за пазаруване, говорим за най-близките градове. В случая за Благоевград е Делчево, за Петрич е Струмица, ако говорим за Македония. Ако говорим за съседна Турция, вече в Одрин - отива се там, съчетано с Истанбул. Някои стоки естествено са по-евтини, но наблюдавам и в Одрин, и тука в близките градове от РСМ не са чак толкова евтини, не е огромна разликата. За някои стоки цените са почти едни и същи, но имат едно предимство на този етап, че качеството е по-добро", казва турооператорът Здравка Чимева.

С около 20 стотинки по-евтино е и горивото в Република Северна Македония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Македонец преди 1 година
Беше по евтино в Македония сега и те почнаха да лъжат като при нас я курса на динара я в грамажа.Но хората нали са овце един като каже че е евтино и всички юруш на маслините. Цените ги иравниха с нашите на места и по високи
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ходихме с жената в Сандански и понеже е близо се разходихме и из С Македония. Всичко дето купихме го има и при нас. Ако не живееш в района е пълна глупост да мъкнеш, обаче нашите пазарят като за последно, даже преди границата има едни заведения и оттам вземат по 20-30плескавици и шишове, все едно идва края на света. Ние взехме прах за пране и после видях, че го има и тук с 1лв по-евтин, обаче гризките там са по-добре..
19
4
 
4
 
! Отговори
Мона преди 1 година
Кашкавала е много вреден за вашето здраве. Аз минах на плодове и в момента ям основно мандарини, портокали, банани, ябълки. Когато изгладнея, ям малко хляб и риба със зехтин. някой и друг зеленчук - пипер, зеле и изобщо не ме интересува цената на месото и на кашкавала, нито на сиренето, което в България правят с лимонтузу и мляко на прах? Енергията, която получаваме, идва от слънцето. И колкото е по-кратък пътя от слънцето до стомаха, толкова е по-здравословно. Плодовете са най-естествена храна
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво ги храните бе. Те ви плюят всеки ден вие пари им носсите...
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат пари, разхождат се.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом и от тях тръгнахме да пазаруваме, работата за бг не е добре. Цени високи, цар далеко!
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами така е, още не са в ЕС, за да ги тъпчат с немски *** на тройна цена
14
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ЩО НЕ КАЗВАТЕ,Ч Е НИСКИТЕ ЦЕНИ СЕ ДЪЛЖАТ НА НИСКИТЕ МАКЕДОНСКИ ЗАПЛАТИ? ЩОТО ТО ТАКА Е В РУСКИТЕ КОЛОНИИ...
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българския търговец иска с 5 продажби в бакалията да купи по мезонет в София и на внуците. Никъде другаде няма такива безумни надценки. Затова хората предпочитат да харчат бензин и да пазаруват от чужбина.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТРЕБЕ МИТО НА ГРАНИЦАТА, ЩОТО МАКЕДОНИЯ И ТУРЦИЯ НЕ СА В ЕС1 ДА БЛЪСНАТ ЕДНА НАДЦЕНКА,Д А НЕ ХРАНЯТ ЧУЖДИТЕ!
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам за РМ, обаче македоските стоки, които ги внасят тук в България не са по-добро качество от нашите. Често са по-лоши.
10
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ СТОТИЦИ МАКЕДОНЦИ ОТ ПЕТРИЧ,КЮСТЕНДИЛ И БЛАГОЕВГРАД
9
4
 
4
 
! Отговори
генчо преди 1 година
проблеми за бедни
8
0
 
24
 
! Отговори
Ахаa преди 1 година
Другари не се косете, какъвто беше комунизма сега такъв е и капитализма сътворен от каскетлиите.Хората са казали отдавна, че със стари урви не се прави нов бардак.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бочко суджука си дялка петъли произведени по специална рецепта за хипертоници,а ган4aцuтe странстват да търсят Ефтим комат хляб.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 2 кофички кисело мляко няма да отида до РСМ, ако ще и по 20 стотинки да е едната кофичка )))
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БГ-то всичкана храна е плод на мошенгии,тъпкана е с всякакви *** само и само да има по-голяма печалба,а хората....кучета и яли.
4
1
 
38
 
! Отговори
хм преди 1 година
Така ли на българските производители и търговци не им светна вече лампичката? Хората масово започнаха да пазаруват в чужбина. Онези които са по-блиоз до границата вече основно пазаруват кой от Турция, кой от Румъния, кой от Македония. Моя колежка редовно ходи до Одрин и не купуват само за себе си, ами за сина си, за родителите, за брат й. После нашите ще ревнат да избираме българското, че ще фалират. Озаптете се малко. Търсете оборота, а не само да надувате цените. Сърдете се на себе си после.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде заспали руско/турски роби чудете се от къде да ядете. Докато имате робско мислене така ще е.
2
1
 
31
 
! Отговори
Loyko преди 1 година
Хубаво е да се говори истината.Хем по евтино,хем по качествено и вкусно.Не само в Македониа,но е така и в Турция и в Гърция.В Гърция може и да е по скъпо,но е в пъти по прясно и вкусно.Тук качеството на храната е доста занижено,за сметка на цените.