Психолог: Сашко няма вид на дете, преживяло насилие

Децата с аутизъм не се страхуват от традиционните неща
21 ное 2022 10:02, Петя Славова
34
Психолог: Сашко няма вид на дете, преживяло насилие
Снимка: БГНЕС

12-годишният Александър от Перник, който бе в неизвестност девет дни остава в Пирогов за наблюдение. Здравословното му състояние е добре, заявиха днес от "Пирогов", а според клиничния психолог и психоаналитик Весела Банова, понякога децата с аутизъм не изпитват чувство за болка и имат качества да оцеляват.

Специалистът изрази мнение, че така може да се обясни оцеляването на Сашко.

Още по темата

"Те не се страхуват от традиционните неща, от които се страхуват другите деца – че нещо ще се появи и ще ги заплаши. Възприемат по друг начин това, което ги заобикаля. Надявам се да остане отворен разговора за децата с аутизъм. Има неразбиране на спецификата на състоянието им. Важно е да не се сещаме за тях само, когато им се случи нещастие или инцидент".

Сашко не изглеждаше ужасен, посочи тя: "Няма вид на дете, което е преживяло насилие".

Освен устройва за проследяване за децата с аутизъм, би било добре да се уреди бързото им хоспитализиране, когато имат нужда, обясни психологът.

"Грижили сме се за деца с аутизъм, които не са се хранили по няколко дни и се е налагало да влязат в болница. Имало е случаи, при които не ги примат по 6-7 часа".

Сашко може да бъде разпитан в синя стая, но не е ясно какви резултати ще има, поясни тя.

"Синята стая дава възможност специалисти да разговарят с детето и да бъдат наблюдавани през двойно стъкло. На децата с аутизъм не трябва да се задават директни въпроси, защото ги плашат".

Родителите на деца с аутизъм имат нужда от подкрепа през цялото време, напомни Банова.

"Трябва да има връзка между трите сфери – здравеопазване, социална сфера и образователна, каквато в момента няма. Ако си родител на дете с аутизъм, тичаш самотно между трите сфери и е трудно да се оправиш".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самият факт че е в непозната среда може да го уплаши до смърт. Аутистите обичат рутината, едни и същи места, едни и същи пътища, едно и също ядене от.н. Оцелял е не само защото някой му е давал вода и храна, но и защото е виждал познати лица.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беше си жив експеримент,дори и не поръчан,сега се анализират резултати.Изнудване.Отвличане."Сашко,върни се "ВЕЧЕ"!?
29
2
 
4
 
! Отговори
Ах преди 1 година
Напълно съм съгласен,че ни взеха за балъци!!!Дори за трениран човек трудно ще издържи 9 дена в планината при тия условия.Изкараха го ,че е свръх човек!!!Да спрем да си разправяме приказки от 1001 нощ,и да кажем истината!!!Излиза ,че аутистите са сврйх чавеци,със свръх възможности...няма да коментирам разните твърдения,но да сме реалисти!Как в същия ден ,когато се обяри наградата го намериха??как няма измръзнали крайници,как те се е простудило?история съшита с бели конци.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
г-жо Весела Банова сигурно ще вие още на първия ден у планината от студ, влага и глад ама да тя да си каже
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то друга снимка показаха ли?
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само5 часа е бил навън,аутистите са инвалиди с чужда помощ,изнудвали са бащата за нещо ,защото е нотариус,не ни заблуждавайте,инвалид на 12 г.да оцелее 8 дни в гората на минусови температури,а полицията да работи.
25
2
 
0
 
! Отговори
ловец преди 1 година
До Анонименне е вярно, оцелявам си като пич така
24
4
 
1
 
! Отговори
ловец преди 1 година
До Анонименизбирателите на герб спокойно биха повярвали на това
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е като е пълна с храна и вода - аз що ходя да купувам по магазините ами не запаля колата и вместо на хипермаркета да отида на хиперпланината да напълня багажника с иедене
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сашко си е направо за нешънъл джиографик!
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планината Била е пълна с храна и вода и още нещо
20
0
 
16
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Детето НЕ е взето, за да го насилват, а за да изкарат ПАРИ ОТ НЕГО ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН!!!
19
0
 
19
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
С АУТИЗЪМ ИЛИ БЕЗ - ОЩЕ НА ВТОРИЯ ДЕН МОКЪР И БЕЗ ОГЪН В ПЛАНИНАТА СИ С 1000% БРОНХОПНЕВМОНИЯ!!! СТИГА ЗАБЛУДИ ОТ НЕКОМПЕТЕНТНИ ХОРА!!!
18
0
 
19
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Този психолог не е добре с психиката. Аутистите можели да не ядат по три дни. Да, могат и след това влизат в болница. Това дете според него не е яло 8 дни и се движи из горите се едно нищо не се е случило...
17
2
 
5
 
! Отговори
Бате Мате преди 1 година
Ще има сега 6 милиона статии - всеки ще се изходи по тая тема! Да питам само: Ако вземе да кихне, ще има ли статия? Явно дивите овце не разбраха, че всичко тук смърди.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От написаното от Весела Банова разбирам че аутистите са свръх човеци - вярно ли е?
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен.Тези взеха народа за пълни инфантили. Абе , майната му на народа ама ДЕВЕТ ХИЛЯДИ доброволеца кръстосват гората денонощно цели девет дена ....... Ако после се окаже че малкия Сашко въобще не е бил в гората през цялото това време глави ще падат .....
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пуснете госпожа Банова не за девет дена - само за 4-5 денонощия у планината по маратонки и анорак
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези взеха народа за пълни инфантили.
12
2
 
16
 
! Отговори
Планинар преди 1 година
Весела Банова трябва да бъде изоставена в планината ей така както дава тези умозаключения САМО по бяла престилка за около седмица за да и стане ясно че дори и за възрастен човек , БЕЗ аутизъм ще му е много много трудно да оцелее без храна и вода толкова време ... п.с. Сашко препоръчва вода от локвите и горски боровинки ... ако добрата докторка успее да намери някакви ... за спането на открито няма идея. Може би меча бърлога ... Добре че детето се намеро, но ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ СММЪРДИ ТА СЕ НЕ ТРАЕ.