Гечев: Масови протести, ако се намали минималната заплата

В България богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни
Обновена: 22 дек 2022 09:11 | 22 дек 2022 09:09, Елка Василева
79
Гечев: Масови протести, ако се намали минималната заплата
Снимка: архив, БГНЕС

Ако минималната работна заплата бъде намалена, а не увеличена, ще има масови протести. Това заяви пред Нова тв проф. Румен Гечев от БСП.

Още по темата
„Това е скандално. Предложението на колегите в парламента е уникум в световната стопанска история. Престъпление е да намалиш минималната работна заплата, когато годишната инфлация ще е между 12 и 14%”, каза той.

Той припомни, че ГЕРБ, ДПС, „Български възход” и „Продължаваме промяната“ гласуваха  „за” предложението на БСП на първо четене. „Тогава БСП пояснихме къде сме ние спрямо Европа. Беше прието, всички гласуваха и подкрепиха увеличението на 850 лв. и за две седмици нещо стана. Не знам какво им препоръчаха”, обясни проф. Гечев. Според него изглежда сякаш здравият разум надделява и партиите ще вземат правилното решение.

Предложението на БСП отговаря на Европейската директива, която задължава страните членки в 2-годишен период да приведат минималните заплати на поне 50% от средните, уточни депутатът.

За да бъде по-висока средната заплата, трябва да имаме по-висок икономически растеж, коментира още Гечев.

„В удължаването на бюджета в Бюджетна комисия имаха наглостта да не допуснат за обсъждане въпроса за увеличението на минималната работна заплата. Ние го прокарахме през Кодекса на труда”, заяви той.

И заключи, че в България богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ни най малко ти трябва да се обаждаш специалисте по хиперинфлация и фалит на банките. Хората тогава изгубиха спестяванията си и им се обезцениха парите. Този дърт комунист Гечев фалира България през 1997 год. и трябваше да е в затвора доживот.
65
1
 
2
 
! Отговори
До67 преди 1 година
Кое не е вярно за Румъния,най вероятно това,че от 2023 година минималното заплащане става 3000 леи и около 1200 родни лева,като то може да бъде изплащано на лица САМО в първите две години от началото на трудовият им стаж?
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този червен дърт комунист Гечев, който през 1997 год. предизвика зърнената криза, хиперинфлацията, фалитите на банки, хората изгубиха спестяванията си и направи 1 долар=3000 лева няма правота да се обажда. Той трябваше да е с доживотна присъда този крадец.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ ще ви накаже!Всъвсем взехте с бедния народ да се подигравате!Ще горите в ада!!!!!!!!!
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е.На тази инфлация да намаляват.Вие луди ли сте ?!!!!!!
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че ниско квалифицираните професии отпадат от пазара на труда, и за това са ниско заплатени. Продавачите във физическите обекти малко по малко са заменени от електронната търговия, с нея отпада нуждата от сложна логистика, самата логистика скоро ще се роботизира, и шофьорите също ще отпаднат. Бъдеще имат тези, които се квалифицират. Останалите - съжалявам, няма да има място за тях.
60
3
 
1
 
! Отговори
От Крайова ДО 64 преди 1 година
Това за Румъния не е съвсем верно !От ЕС ги озаптиха да не повтарят ,,успеха" на Сириза в Гърция-щедри разходи за заплати и пенсии,спрямо приходите в държавният бюджет.Гръцката политика послужи за урок как краткосрочното мислене,води до вреди ,вместо ползи?
59
2
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Точно от мизерните заплати преди 89та,милион и полвина наауснаха България щом отвориха границите през 90те С ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ! Днес не е проблем да ходят и да се връщат ,щом не намерят късмета си ......Съпартийците на Гечев а итой лично допринесе за емигрирането на много хора ,,доволни" от хилядите левове които раздаваха с Виденов ,като бяха заздравили българският лев 3,500лв= 1долар! Кило леща-1,100 лева
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ууууууу, Гечев, палячоооо!Точно ти с хиперинфлацията която предизвика през 1996-7 направи заплатите по 8 долара, а пенсиите по 3. На месец!!!Разкарай се червена мухоморко
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Румъния изпълняват директивите на ЕС за МРЗ =50% от средната и затова от другата седмица ще взимат над 1200 лева. Тука ви лъжат, че ще ви вдигнат заплатите с изядени от инфлацията на Киро и Коронела пари.
56
2
 
5
 
! Отговори
Факт - 50% преди 1 година
Според директивата на ЕК, минималната заплата не трябва да е по-ниска от 50% от средната, а това за България за 2023 година означава минимална заплата от над 1000 лева. При 850 ще е някъде около 38-39% от средната, а при 770 още по-малко. Ако включат класа и другите добавки, минималната заплата ще падне под 30% от средната.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инглацията намалява заплатите. Значи трябва да протестираме всеки ден, в който нещо поскъпва и ни намалява заплатите. Първо беше Олиото на Корнелла, после сиренето, кашкавала, месото, зеленчуците... Апропо, тоя защо още не е в затвора?
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мизерните заплати доведоха за 33 години Българиуя да има население наполовина от 1989 година. Колкото по-ниски са заплатите толкова по-висока е инфлацията и това сега добре се вижда.
53
2
 
5
 
! Отговори
До Хюго Капет преди 1 година
Я паааак,сега погледни на преговорите в тристранката-Правителство,Синдикати и "Работодатели"кой кой е,случайно абвиатурите АИКБ,БСК КРИБ и сие "работодателски организации"да ти говорят нещо и кой членува в тях и кой е основният Виновник и Противник за това да не се повишатват доходите,причина заради която България даде ТРИ милиона фира за последните тридесет години?
52
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Според директивата на ЕК, минималната заплата не трябва да е по-ниска от средната, а това за България за 2023 година означава минимална заплата от над 1000 лева. При 850 ще е някъде около 38-39% от средната, а при 770 още по-малко. Ако включат класа и другите добавки, минималната заплата ще падне под 30% от средната.
51
3
 
12
 
! Отговори
ДО 37-Защо ли преди 1 година
Щото преди 33 години бяхме цъфнали???Или си малък или си г.л.у.п.ав А предишните 45???!Кой каза ,,Социализъма се оказа едно недоносче" - самия бай Тошо и ...фалирахме?Мораториум,мизерия,студ и глад! От каква база тръгнахме бе мушморок? Когато аз получавах 83 лв заплата,олега от ГФР получаваше 800 марки за същата професия?Баба ми си отиде от този свят през 87ма с 30лв.пенсия!.....Преди 33 години комунистите ограбиха всичко и станаха капиталисти у нас и във външнотърговските дружества и фирми!
50
7
 
3
 
! Отговори
Хюго Капет преди 1 година
До До56Червената олигархия не плаща заплати. Работодателите плащат. А минималната заплата няма нищо общо със социалната справедливост, както се надвикват уродие като *** и гечев. Всъщност към нея са свързани повечето осигурителни плащания. Т.е. като вдигат минималната заплата, те си осигуряват повече пари за крадане в бюджета и по-голяма тежест върху заплащащите осигуровки. Боли ги фара колко пари получават сънародниците им. И само балъци могат да си мислчт, че *** или бойко са им дали
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56 : "Да им заплати достойно"? И това им е много! като струваш 50 стотинки колко искаш да ти плащат? Ако искат достойно заплащане трябва да имат достойни умения, а не гола диплома (или никаква) по някаква глупава специалност, която не се търси и цени.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54 : Кой го е казал няма значение. Това не променя факта, че 80% са тотал щета, не стават за нищо, и само знаят да мрънкат и да чакат държавата да ги оправи, вместо да се вземат в ръце и да се образоват малко, за да си подобрят позиционирането на трудовият пазар. Ама така е по-удобно.
47
5
 
11
 
! Отговори
До50 преди 1 година
Фактът е налице,около 460 хиляди наши сънародници се трудят за минимални възнаграждение или около 25 процента от всички заети!След като червената олигархия не може или Не Иска да им заплати по достойно труда,решението е административно нещо което ЕС го въвежда като закон за всички страни членки,МРЗ да е минимум 50 процента от средната!