Причина за стрелбата по РПУ-то: Проблемни семейства и бездейно общество

Стрелецът работил 9 г. във въпросното полицейско управление
11 яну 2023 10:55, Анисия Иванова
28

Мъж стреля в полицейско управление в София вчера сутринта, оказа се, че има психични проблеми.

"Господинът е проявил крайна агресия. Не е станало спонтанно, имал е предварителни маркери, които е можело да бъдат забелязани. Обадил се е и е предупредил. Не са му обърнали внимание, а е трябвало. Очевидно се касае за човек с психични проблеми, може би търси внимание с тези си действия", коментира криминалистът Иван Савов в студиото на "България сутрин".

Той е работил 9 г. в същото РПУ, по което 64-годишният мъж стреля. Според него в България не е трудно човек да се сдобие с оръжие, стига да има нужната сума.

"Не е ясно как това оръжие е попаднало в него. Може в годините назад да е бил ловец и да не е иззето, след като му е изтекло разрешителното. Такъв беше случаят с Лясковец, където по давност му беше изтекло разрешителното. Но е възможно и по криминален път да си го е набавил, което не е обвързано с текущия контрол на служба КОС, а с факта, че има черен пазар на оръжие в България и това се знае", категоричен е Савов.

Криминалният психолог д-р Светлана Димитрова заяви пред Bulgaria ON AIR, че настъпилата кризата при стрелеца вероятно е можела да бъде забелязана като симптоми.

Още по темата

"Живеем в състояние на кризи, което влияе пряко на психиката на човека. Този човек очевидно е в криза, има много белези на неговото състояние, въпросът е как ние като общество реагираме на тях. Никога, когато едно поведение е рисково, не остава скрито. Имало е чисто поведенчески сигнали. Когато говорим за психично болни, трябва да бъдем бдителни към това поведение. Ние не възпитаваме това в обществото, с времето ставаме индиферентни, слагаме си тунелни състояние и каквото става извън тях си казваме - не ме касае. Функцията на едно общество е да има контролна функция", анализира д-р Димитрова.

Криминалният психолог уточни, че когато бъде усетена промяна в поведение на наш близък, трябва да реагираме - да подадем сигнал към институция или поне да питаме човека как е.

"Може и съвсем легално този мъж да е придобил оръжието, но в хода на живота си вероятно е преживял някакви неща. Ако започне да се затваря, да прави необичайни неща, да проявява човешко страдание, тогава къде сме ние - къде са приятелите, колегите, формалната среда, която държи социалния контрол. Има механизъм на неглижиране и отричане на случващото се, предпочитаме да си обърнем главата на другата страна. Винаги има белези, по които да познаем, че с този човек нещо се случва - има данни за дисфункция в поведението", заяви д-р Светлана Димитрова.

До думите ѝ "психичното здраве е в задния двор на медицината". Препоръката ѝ е да се обръща внимание на отклоненията в поведението, да се следи за отклонения от нормите още в ранна детска възраст. Тя подчерта, че има механизми и за принудително лечение - с прокурорска заповед.

"Нашето общество е с високо ниво на психопатология, имаме проблем с възпитанието още в детската възраст, в юношеството. Важно е как възпитаваме, да не се възпитаваме психопатен характер", добави криминалният психолог.

Иван Савов допълни, че обществото трябва да става все по-сензитивно и да не се оставят лица като прокурорския син от Перник да тормозят цял град в продължение на години, без да реагират.

"Вероятно това не му е първата външна проява на това, което и събрал в себе си. Просто никой не е реагирал адекватно. На теория би трябвало всеки един сигнал да бъде проверен. На практика, поради натовареността не успяват. Има и сезонност на тези неща. Когато работех в "Криминална полиция", виждах как през есента, зимата, ранната пролет се отключват подобни състояния. Вероятно колегите са си казали - "този щом се обажда, не е сериозен, кой сериозен човек ще се обади да предупреди, че ще взриви районното например", заяви криминалистът.

По думите му натрупването на кризи също влияе на поведението. Но първоизточникът е семейството.

"Имаме икономически проблеми, война, публични личности и организации също помпат напрежението в обществото. Проблемът при младите хора не е, че си изграждат грешна представа за света, те са проводник на напрежението, което родителите несъзнателно им създават у дома. Много млади хора, извършвайки различни деяния, не осъзнават, че това, което извършват, е лошо и нередно", коментира Савов.

И двамата гости са категорични, че се подценява ролята на психолога още в училище. Родителите се притесняват детето им да разговаря със специалист, за да не бъде обявено за "лудо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
неграмотен преди 1 година
"Той е работил 9 г. в същото РПУ, по което 64-годишният мъж стреля. Според него в България не е трудно човек да се сдобие с оръжие, стига да има нужната сума."Кой е работил, бе, неграмотни плиткоумници?
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мисля че се сещам за един с подобни симптоми. Зеленски се казва. Защо никой не прави нищо да го озапти обаче си остава загадка.
21
0
 
2
 
! Отговори
още преди 1 година
Един
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обществото трябва да залови милиционерът с ловна пушка ли ? А вие за какво сте ?
19
2
 
6
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 година
Промяната е факт!
18
0
 
8
 
! Отговори
патилан преди 1 година
Психолози и психиатри по телевизиите са първи , а на място Няма Нищо ! -всички психиатрии в София казват-Нямат места ! частни кабинети по 120лв разговора ! пълно с всякви онлайн самозванци и те по 100лв на сеанс и НИЩО !
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъжът е работил 9 г. в същото РПУ, по което е стрелял. Едва сега се оказало, че той имал психичнипроблеми.
16
0
 
6
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Все обществото ви е виновно! Обществото, демек всеки от нас си има неговите задачи и грижи! Не може постоянно да обвинявате обществото за вашите провали! Държавата е тотал щеща! Я попитайте какво прави държавата за психически нестабилните? Ще ви кажа едно голямо НИЩО!Съседка беше болна, живееше със съпруга си. Човекът умрял. на пода в кухнята.Една седмица никой не е потърсил тези хора.Една седмица мъртвеца си е лежал. Какво да направи обществото? Да отиде да се грижи за тези хора?Стига глупости!
15
0
 
13
 
! Отговори
хихихи преди 1 година
Какво общество, бе, ненормалници. Към кого да подавам сигнали, като на никой не му дреме? Те бясно луди си обикалят по улиците и институциите обясняват как не можело да ги задържат, аз ще репортвам човек за промяна в поведението. На полицаите им дай някъде да се скътат на завет и топло да пушат цигарки. И то можеш ли да ги виниш, като знаеш при какви условия и за какви пари работят. Всеки се оправя сам и това е, общество няма.
14
3
 
1
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Честита промяна!
13
1
 
11
 
! Отговори
SDI преди 1 година
Обществото и семейството били виновни. А да кажете нещо за това, че нито една институция в страната не работи както трябва? Това е любим похват на психолози и разни "анализатори" - да говорят с абстракции за конкретни случаи и вина. Това не му била първата проява, обаче го пуснали да си стреля на воля. И пак ще го пуснат. И така - докато не убие някой.
12
0
 
4
 
! Отговори
фафла преди 1 година
И това койго казва пресаташето на МВР и къде го пуска като новина в един от полицейските си страници. От Марс не падам, че да не знам тези така наречени медии КОЙ ги държи - МВР и МО
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България права имат само дебеловратите демократи. Така е от 33 години.
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психо тест на 3 месеца на всеки със зачисленооръжие. Нелегалните - направо за тероризъм.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България за каква демокрация говорим, като обикновените граждани са безправни? Права имат само комунистите.
8
3
 
20
 
! Отговори
гневен българин преди 1 година
Причина за стрелбата по РПУ-то - омръзнало му е от нагла милиционерщина и тормоз. А сега такива слабоумни "специалсти" бистрят причините.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-логичното нещо е, като видиш разбойници и като имаш оръжие в ръцете, да стреляш по тях! Видял е разбойници!
6
4
 
14
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Тези експерти да си скъсат дипломите. Нали до сега ревахте за евроатлантизъм? От там си навлякохме тези простотии.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законите в България не струват. Уж демокрация, но в парламента са до еди комунисти и хора на ДС. Защо не приемат закони като на Запад и да се свърши с нередностите?
4
1
 
12
 
! Отговори
i'm преди 1 година
Абе то, че обществото е бездейно, бездейно е! Но когато се намери някой деен, то тогава държавните институции демонстрират липса на адекватна дейност! Всъщност държавата е далеч по-бездейна!