Партиите са като патета в калчища, отиваме към избори

Социолози: БСП ще използва мандата за партийни дивиденти
16 яну 2023 13:00, Анисия Иванова
49

Президентът Румен Радев избра да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство на БСП. Това е четвъртият път, в който социалистите получават мандата от държавния глава.

"Имаше индикации, най-вече от посланията на политическите сили, че има шанс за развръзка, ако мандатът бъде даден на "Демократична България" или "Български възход". Миналата седмица спадна този тонус в търсенето на потенциално решение с участието на ДБ и заявената подкрепа от ГЕРБ. С "Български възход" сякаш също имаше шанс за редовно правителство, партията нямаше предпочитания с кого да преговаря", коментира социологът Добромир Живков в "България сутрин".

По думите му субективното усещане за преживяване на кризата е спаднало като градус. Ако имахме тежка зима, обществото можеше по-лесно да приеме драстични политически компромиси, допусна гостът и добави, че ситуацията отива към иконономическо и политическо успокояване.

"По-скоро отиваме директно към предсрочни избори. Ще имаме половин година без редовно правителство. Перспективата да имаме редовно правителство до местните избори изглежда все по-малко вероятна. БСП ще получи предимството за летящ старт в предизборната кампания, ако мандатът не бъде реализиран успешно. Ситуацията е по-скоро патова, но с вероятен изход към предсрочни избори", заяви Живков.

Още по темата
Той не очаква в следващите две години да имаме правителство със стабилно мнозинство. Социологът допуска, че наесен у нас ще има избори 2 в 1, а през 2024 г. още едни парламентарни избори.

"Контролираният и купен вот също ще се върнат на сцената. Когато се стигне до подобна ситуацията, в повечето случаи са застрашени малките партии и тези, които все още не са успели да конструират стабилно своя електорат - такива са "Продължаваме промяната" и "Български възход", посочи Живков.

Социологът Кольо Колев определи политическата ситуация с една дума - безнадеждност.

"Беше кристално ясно, че не е възможно да се състави работещо правителство, което да разчита на стабилно мнозинство. Мислех, че президентът ще изиграе друг ход, винаги досега той е давал мандата на третата партия. В случая очаквах, че ще го даде на ДПС. Тогава щеше да настане вой. В тази конфигураця в парламента не може да бъде съставено стабилно правителство", каза Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според него чрез мандата партиите опитват да покажат колко са диалогични и конструктивни, обаче другите са "нефелни, лоши и крадливи". Социологът очаква БСП да използва мандата за същото.

"Ще получат една седмица трибуна да обясняват колко са социални и как има грижа за хората и бизнеса. От друга страна им е прехвърлен горещият картоф. Ако тръгнат да формират нещо, ще загубят лице пред собствените си избиратели", смята Колев.

Той също очаква да се стигне до предсрочни парламентарни избори. И добави, че има възможност да се формира коалиция между БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход", но всички тези партии ще понесат електорални щети, ако предприемат такъв ход.

"Партиите се мотаят като патета в калчища и се чудят над какво да се фокусират. До голяма степен нещата ще се решат от случващото се в света. Глобалната война чука на вратата. До голяма степен и действията на Радев са диктувани от тези съображения", изтъкна Колев.

Той не очаква "Спаси София" да получи сериозна електорална подкрепа, но отбеляза, че създаването на партията е тежък удар върху десницата за предстоящите местни избори. Живков определи "Спаси София" като технократски проект, при който започва зреене и има сериозна политическа амбиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До ЛЪЧ НАДЕЖДА?Аз предлагам съвсем доброволно да се махнат всички партии, да остане само ГЕРБ, еднопартиен модел, както беше при бай Тошо. Той Баце е наясно, имаше топли връзки с него и добре се е изучил. Значи да остане само ГЕРБ и да ги оставим да правят каквото знаят, защото все ще е за доброто на хората.Ако не на всички, то на определени със сигурност.Например в Пловдив ще ги оставим да вземат панаира със свинаря,да застроят гребната, може и площада и градската градина.И на други места така
44
0
 
1
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
ГЕРБ са садистично настроени - Ходете пеша, подиграха се на майките с увреждания, аз не ги разбирам. Пращат ме мен - с висше образование да садя картофи - побъркани хора. Аз - ще садя картофи, а той ще играе белот по цял ден - да си купи роби и нали трябва да плаща.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Taq sistema s partiite e otjivelica nova vi glasqt gysociiii
42
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 1 година
Калчища? О майн ГЬОТ.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван Иванов - Какви спагети, какви 2 лева? Реваха з апомощ само тея, дето бачкаха на черно.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах проучвания наскоро - Хич не им се ще ни на ПП, ни на БСП да ходят на избори, защото ще са с по 2-3% назаде. Рабоатта е, че тези, които биха ги подкрепили - ДПС (аххахаха) и ДБ, се очкава, че ще дръпнат напред. САмо Янев остава, ама не е осоебно голям фактор.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Товя щях да ви го кажа преди 3 месеца, ама не ме питахте.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25:Първо се научи да пишеш на български и после давай акъл за импийчмънт!Тук с преводача ли ни пишат някакви чужденци да ни свалят президента?!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам от укро пропагандата най-много плюят да нямаме правителство,за да сме в хаос.Даже искат и президента да ни махнат,за да е по-голям хаоса.Спрете укро пропагандата!Тя е сатанинска и цели хаос!!!Те си разрушиха държавата и сега искат и нашата.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЕРЕТЕ БОЙКО, ЗАЩОТО... СТИГА ТЕРОР И ГЛАД ЗА НАСЕЛЕНИЕТО И ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА, ПОДЛУДИХА НАРОДА! БАЛОНА ГЕРБ Е ЗАДОВОЛЕН САМО В СОБСТВЕНАТА СИ ОБВИВКА. Какво обясниха за избора? Обясниха, че църквата е бедност и ако някой я избере, ще кара на хляб и вода, а червеното е бомби, обаче Баце червен конец си връзвал и бил набожен, хем бедност, хем тероризъм, да добавим и бандитизъм. Така че, нещо друго трябва да изберете, но не знам все още какво, защото не знам какво още предлагат.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да изнамерим приарите,които се грижат партиите да се карат по между си,за да сме в политически хаос и да получат по 100 камшика на площада на голо!На нас ни писна заради тях да ходим по избори!
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
той и главния Паток ще иде на избори... Като гледам скоро ще го импийчнем... Нямаме нерви вече да ни разиграва!
33
1
 
4
 
! Отговори
ПРОСТО СЕ ЧУДЯ преди 1 година
КОЛКО УБИТИ РУСКИ СОЛДАТИ ЛЕЖАТ НА СЪВЕСТТА НА НИНОВА И БСП? ИЛИ ПЪК БЛАГОДАРНОСТ ОТ СЕМЕЙСТВАТА ИМ ЗА НОВИТЕ ЛАДИ?
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с редовно и със служебно правителство, и с избори и без избори за ново правителство - всички важни решения се взимат в Брюксел и се спускат за изпълнение. Системата си работи и със служебно правителство.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САМО КАК СЕ ЕГАВАТ СЪС НАРОДА
30
2
 
6
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
При Корона-вируса ГЕРБ не ни помогна дори с 1 пакет спагети, всичко си правим сами, държава без провизии, това е наследството на ГЕРБ, даже пари не ни дадоха, нищо. Сметките си вървяха, телефони, интернети.
29
3
 
1
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
НУЖЕН НИ Е ПУТИН И ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ. МЛАДИТЕ НА ФРОНТА, А НЕ ДА НИ ПРАВЯТ РЕВОЛЮЦИИ НА ОРЛОВ МОСТ! КАТО СЕ ВЪРНАТ, КОЙТО СЕ ВЪРНЕ ЩЕ ГИ ПИТАМ АЗ - КРИПТО ВАЛУТА ЛИ ПРЕДПОЧЕТАТ ИЛИ ПООРНО С АСЕН И СПЕЦОВ?
28
0
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
И 200 пъти да правим избори през годината ситуацията няма да се промени! За всяка партия гласуват само ядрата, малкото останали гласуващи се мятат от нов проект на нов проект и това е. Надеждата на партиите е, че сега като върнаха тоалетната хартия ще могат да фалшифицират изборите достатъчно, че да съберат за някакво подобие на коалиция. Реално народа е отвратен и не иска никоя от предложените на пазара! Докато партиите не се реформират, няма да имат и разлика в подкрепата!
27
6
 
1
 
! Отговори
ЛЪЧ НАДЕЖДА? преди 1 година
БСП, ПП И ДБ - НОВ ОПИТ НА ШАРЛАТАНИТЕ ДА НИ ДОЗАКОПАЯТ.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като дойдат да агитират ще им задам един въпрос: Как така се намериха 500 млн лева от нашите данъци да дарят на една чужда държава, а нямало 200 млн лева за отстъпка за горива на всички български данъкоплатци?