Президентът връчва днес на БСП мандат за посочване на кандидат-премиер

Нинова декларира, че БСП ще подходи отговорно и ще положи всички усилия, за да има редовен кабинет
Обновена: 16 яну 2023 07:08 | 16 яну 2023 07:00, Елка Василева
61
Президентът връчва днес на БСП мандат за посочване на кандидат-премиер
Снимка: архив, БГНЕС

Три месеца и половина след предсрочните парламентарни избори и след два неуспешни опита за формиране на правителство на първите две формации - ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ парламентарната рулетка се завърта за трети и последен път.

Още по темата
Тази сутрин президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Ще го получи парламентарната група на „БСП за България“.

Държавният глава избра левицата сред пет парламентарни формации, припомня БНР. В ръцете на БСП е и последната възможност за формиране на правителство в това Народно събрание. След като получи папката, левицата трябва да реши дали да номинира кандидат за премиер, като в Конституцията не е записан срок за това. Лидерът на партията Корнелия Нинова вече декларира, че БСП ще подходи отговорно и ще положи всички усилия, за да има редовен кабинет.

На заседание тази седмица левицата ще решава от кои формации и по какви теми ще търси подкрепа за формиране на правителство.

За последните близо две години БСП получава четвърти шанс да състави кабинет - в различни парламенти, все с третия мандат.

През май 2021 година левицата взе и веднага върна последния мандат, което сложи край на 45-ото Народно събрание. Ситуацията се повтори и в 46-ия парламент, когато БСП взе и след десет дни върна на президента третия мандат, без да излъчва премиер. Така се случи и през юли миналата година, след като кабинетът на Кирил Петков беше свален с вот на недоверие и се провалиха първите два опита за съставяне на кабинет.

Левицата получи третия мандат, но не събра подкрепа и след 10 дни върна празна папката на президента, с което беше сложен край и на 47-ото Народно събрание.  

За момента повечето формации в настоящия парламент са скептични за формирането на правителство с мандата на БСП и в 48-ото Народно събрание. Ако и последният опит се провали, президентът ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи дата за нови парламентарни избори.

Припомняме, че първият мандат бе връчен на 5 декември на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Той проведе срещи с парламентарните групи и на 12 декември представи на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не получиха нужната подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по големите парламентарна група, тази на „Продължаваме промяната“. Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година. Николай Денков също направи поредица от срещи с различните парламентарни групи и предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство. Документът бе отхвърлен от Народното събрание и акад. Денков върна празна папка на президента на 9 януари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев разби държавата и спец съда обслужвайки червените олигарси. Юмручко е тежко корумпиран и зависим.
41
2
 
0
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До ЯСНОО. А на внуците си казахте ли истинската причина, поради която по времето на Виденов долара стана 3000лв? Спестихте ли го, или им разправяте неверни факти и изкривена история?? Казахте ли, че Виденов единствен отказа да участва в съсипването на държавата? Разказахте ли на внуците също и за криминалната приватизирация и за ликвидационните съвети???
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да саботирате държавата!Каквото и да беше направил Радев все щяхте да го изкарате виновен!Аман от платени коментатори!!!Гледайте си работата!
39
0
 
0
 
! Отговори
до 40 преди 1 година
Е то на избори се мисли. Че даже и втори път трябва да се мисли...
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма да се оправим, докато не излезем 100 00 пред НС и не се гласува импийчмънт!
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТРИ МЕСЕЦА И ПОЛОВИНА! Три месеца и половина вече имаме безпрецедентно управление на страната от назначени, а не избрани представители. Три месеца и половина се харчат пари без парламентарен контрол и без каквато и да било прозрачност. БААААХ тая демокрация! Демокрация = управление от, на и за народа. Къде е народа в това управление?
36
3
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами радвам се, че фигуранта не връчи мандата на ДеБе-тата, ухажването от страна на ГЕРБ явно още повече им размъти мозъците създавайки им илюзия за някаква значимост, бутикова партия със 7% вот на доверие яхнала вълната на АнтиГЕРБ реториката, която участва активно в престъпленията на коалицията на Подмяната и Криптопирамидата, няма място в българско правителство ... що се отнася до БКП-БСП те са си кауза Пердута и като им връчи мандат радеФ за пореден път се изгаври с Импексова ... !!!
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ИЗЛЕЗЕМ НА ДОНДУКОВ! ДА СВАЛИМ САБОТЬОРА! НА ПРОТЕСТ!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗНАЧИ РАДЕВ Е ВИНОВЕН!
33
3
 
6
 
! Отговори
ЯСНОО преди 1 година
ЩЕ ПРОДЪЛЖИ РАДЕВОТО ВРЕМЕ, РАДЕВОТО ДОБРУВАНЕ! ЩЕ РАЗПРАВЯМЕ НА ВНУЦИТЕ КАКТО ЗА 3 000 ЛВ ДОЛАРА ПРИ ВИДЕНОВ, КАК ПРИ РАДЕВ СМЕ ЗАРЕЖДАЛИ БЕНЗИН ЗА 3,50 И СИРЕНЕТО Е БИЛО 30 ЛВ КИЛОТО!
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО УЖ ЕВРО АТЛАНТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, ИМАЩИ МНОЗИНСТВО, НЕ ГЛАСУВАТ ИМПИЙЧМЪНТ? ЗАЩО? ПОСЛЕ ДА Е СЕ СЪРДЯТ НА НИСКИТЕ ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТИ...
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАК СИ ПОДДАВАТ ТОПАКТА РУБЛАДЖИИТЕ, ДОКАТО ЗАГРОБВАТ БЪЛГАРИЯ? РУСКИЯТ АГЕНТ РАДЕВ ЩЕ НИ КОМАНДВА ОЩЕ ПОНЕ 3 МЕСЕЦА, А ИНФЛАЦИЯТА И КРИЗАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ...
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев ни спира за Шенген и еврото, а излъга, че тази година щели да ни приемат в Шенген! Как, като прави България непредсказуема страна за Европа с тези социалисти, които избира да управляват, които открито подкрепят Русия и я обявяват за приятелска страна?
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партията майка ... нема как, те си го качиха там.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ушатият защо направо не обяви датата за новите предсрочни избори ами се занимава с неща които предварително е обрекъл на неуспех?Рядко зависима и вредна личност,която трябва да бъде разкарана час по скоро от власта!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корнелия го назначи, корумпето и дава манндата в замяна! Шуробаджанащината е в основата на най корумпираната партия БСП
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев за пореден път демонстрира, че е тежко корумпиран и назначен от червените олигарси. Затова разби държавата и спец съда в тяхна полза.
25
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корнелия Нинова и тя иска да вкара еврото, само Копейкин подкрепя националния интерес
24
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не харесвам т.нар. комунисти, но в случая решението на радев е от полза за родината!
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
голям рев реват в момента десебарчетата, заедно с Боко и Шиши. Явно се бяха договорили да правят кабинет с третия мандат, ама бяха извозени! Поздравления за президента че не позволи тази скалъпена в посолството коялиция. Сега е ясно че правителство няма да има, но нека тези, които 3 месеца се правят на ощипани госпожици и отказват да преговарят, се сърдят на себе си