Черният 1 февруари 1945 г. и избиването на българския елит

78 години от най-черната дата в съвременната българска история
255
Черният 1 февруари 1945 г. и избиването на българския елит
Снимка: БГНЕС

На 1 февруари 2023 г. се навършват 78 години от най-черната дата в съвременната българска история – масовото избиване на българския елит от комунистите.

На 1 февруари 1945 г. органът на червения терор - така нареченият Народен съд, произнася най-много смъртни присъди в историята на България.

Клането е извършено още същия ден през нощта. Държавници, политици, военни и интелектуалци са избити до запустяла яма в Орландовци, изровена от бомбардировките.

Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, заедно с другите двама регенти на малолетния цар Симеон – световноизвестният учен проф. Богдан Филов, и ген. Никола Михов. Заедно с тях са екзекутирани министрите в двата кабинета на Богдан Филов, както и министрите в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев, депутати, военни и др.

Общо избитите от Народния съд в България са над 2730 души, с което страната ни се нарежда на първо място в света по смъртни присъди, произнесени заради избухването на Втората световна война, а ние дори не воюваме срещу съюзниците от антихитлеристката коалиция, и се включваме във войната на страната на Оста през 1941 г., цели две години, след като тя е започнала.

В Германия, която е главният виновник за разпалването й, са произнесени 12 смъртни присъди от Нюрнбергския процес. Осъдените на смърт от Токийския трибунал са 14 души.

Жертвите на новата комунистическа власт, водена от "вожда" Георги Димитров, не се ограничават само с избитите на 1 февруари 1945 г. Избиването на българския елит започва още с момента на взимането на властта на 9 септември 1944 г. През първите дни след преврата, по различни оценки, са избити няколко хиляди души без съд и присъда. Това са преди всичко представители на елита, който, според комунистите, може да се противопостави на новите управници-рецидивисти, слезли от горите или освободени от затворите. По-късно Народният съд ще осъди вече избитите, за да легализира отнемането на тяхната чест и имущество.

Не само политици и военни стават жертва на новата народна власт. Тя е безпощадна и към интелектуалния елит на страната. Подсъдими са 101 писатели, художници и журналисти, сред тях са вече убитите Райко Алексиев и Данаил Крапчев.

Сред физическите извършители на убийствата личат имената на бъдещия диктатор Тодор Живков, Мирчо Спасов /от който, както казват, - дори Живков се е респектирал/ и Лев Главинчев. Последният е най-масовият убиец в българската история. На неговата съвест лежат убийствата на княз Кирил, световноизвестните учени и ректори на Софийския университет проф. Богдан Филов и проф. Александър Станишев, както и много други - стотици от най-уважаваните българи преди преврата от 9 септември. Някои от тях са убити заради своето обществено положение, а други – защото са българи и не са искали да променят своята националност, според плановете на Сталин, Тито и Коминтерна начело с Димитров. На погребението на садиста Главинчев, неговият брат ще се „похвали“, че последният е „убил 226-ма македонски фашисти“.../БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: народен съд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
19
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Тва е днешният Путин . По модел на Русия.СЛАМА НА РУСИЯТ
12
19
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако "елитът" е бил като днешния (много вероятно да е бил точно такъв), добре са направили.
11
6
 
0
 
! Отговори
Милен преди 1 година
До АнонименА ти по- скоро умирай и освободи света от себе си!
10
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много тъжна част от нашата история. Объркан съм за Тодор Живков. Той е екзекутирал хора? Присъди ли е издавал? Нищо не разбрах от статията.
9
22
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Избиването е по настояване и разпореждане на Англия и останалите държави. Не е рашение на българските власти. Малко проучвания няма да ви навредят. Пожелавам ви да бъдете честни.
8
12
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Ей сюйргюнь къв Борисов Пинко???Тва са бащите на Станишев, Корнелия, мая Манолова. Кви блещиш бурсуйк такъв?!!!Румен Радев къде е сега да каже нещо!????Язроди долни...
7
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да това е ужасно ,но не по-малко са и масовите убийства на комунисти от убитите.Както комунистите,така преди тях царистите масово са избивали комунисти. Давам пример как царистите убиват 12 деца заради политическа дейност във село Ваташа Македония.Те буквално разстрелават деца пред очите на родителите си.А нашите деца сега ги учим да се гордеят с тях.На пример Цар Борис е убил цялото комунистическо крило на ВМРО и е оставил само върховистите.Това не бива да се случва отново
6
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКАТА ДРУЖБА
5
22
 
34
 
! Отговори
Синя Звезда преди 1 година
Разликата между комунисти и фашисти е никаква!!! Но и като се погледне реално комунистите са избили много повече български народ!
4
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
януари 2024 ще е избиването на целия народ от евроатлантиците
3
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази банда, по-скоро наследниците й, които са безскрупулни аморални алчни неуки необразовани морално разложени безpoдници,пенсиониращи се на младини с една торба заплати , продължава да извършват това и до ден днешен, само че вече са по-деликатни. Имат си и топ йорист от пуца за милиционери от гешефтовия род. Тъжна история,не е за разправяне.
2
19
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак пропаганда.... Никоя от нашите "медии" не казва, че в цяла Европа след ВСВ е имало народен съд!!!! Във Франция даже са разстрелвали компаньонки които са обслужвали нацистки офицери (все е едно са могли да откажат на нацист) убивали са и кръчмари, щото приемали немски войници.Гледали ли сте "Ало,ако"! Е как в окупирана Франция да откажеш на нацист?! Но споко скоро и тук ще има нов НС и всички политици,олигарси и платени медииии да му мислят.
1
19
 
54
 
! Отговори
сина преди 1 година
Ако тогавашния "елит" е бил като днешния костов, гешев, борисов, прокопиев, галеви, черепи, вълци, висаджии и тем подобни забогатяли олигарси на наш гръб - това е най-светлата дата в новата ни история - ако може и днес да има такава - подкрепям с две ръце