От 60 хил. българи, които са искали да живеят в чужбина, само 10% са заминали

Трудовите емигранти се събират главно със сънародници
Обновена: 1 фев 2023 14:52 | 1 фев 2023 14:52, Нели Христова
136
От 60 хил. българи, които са искали да живеят в чужбина, само 10% са заминали
Снимка: БГНЕС

Българските трудови мигранти не се интересуват особено от местните събития в страната, в която работят. Българската диаспора в повечето държави с голям брой емигранти не е и особено организирана и не провежда форуми или чествания. Обичайно се събират със сънародниците си по заведения.

Това са част от резултатите от мащабно проучване на българската емиграция зад граница, което бе провеждано на етапи след 2007 г. от Института за икономически изследвания към БАН с помощта на статистици, социолози и икономисти от УНСС.

Те правеха теренни проучвания в много държави от Западна Европа, най-вече в Испания, Великобритания и Германия. Тези три държави според данните от изследването обхващат около 58% от текущата емиграция на български граждани. 30% са в Испания, 15% във Великобритания и 13% - в Германия, съобщава "24 часа";

Проучванията установиха, че след 2007 г. са се засилили предимно нагласите за краткосрочна трудова миграция, а не за постоянно преселване. През годините се е оказало, че от онези 60 хиляди българи, които са твърдели, че ще отидат за постоянно да живеят в чужбина, не повече от 10% са осъществили намерението си

Емиграцията от България в резултат на смесени бракове с местни е по-скоро изключение. Обичайният модел е да замине цяло семейство или първо на работа да отиде единият член от семейството, а след това и останалите.

Друг извод от това изследване е, че през последното десетилетие българите като цяло са станали по-толерантни както към желанието на хората да отидат да живеят в друга държава, така и към мигрантите, които идват у нас. Самите анкетирани български емигранти в чужбина декларират в повечето случаи, че не са усетили некоректно отношение на местните хора към тях.

Причините за прекъсването на престоя в чужбина и завръщането в България  са най-често изцяло икономически, като периодът на най-масово завръщане на български граждани от емиграция съвпада с разгара на световната финансово-икономическа криза през 2009-2012 г.

Друга особеност на българската емиграция е, че около 42% от анкетираните са казали, че са заминали за конкретната държава, след като са получили покана или поне информация от друг свой познат сънародник там.

Друго изследване на нагласите за емиграция от България, проведено от Института по социология към БАН, показва, че през последните години от страната ни няма изтичане на мозъци, а само на работна ръка. Според ръководителя му доц. Борис Попиванов напоследък се променя структурата на българската трудова емиграция, като започва да се увеличава делът на хората с ниска квалификация. Изследването беше съсредоточено само върху младите хора и се оказа, че 61% от тях у нас нямат нагласа да емигрират.

Освен това материалната мотивация за напускане на България доминира и на практика липсват други основания. Променят се и държавите, които най-силно са желани за заселване. Докато през 90-те години на миналия век това са били основно САЩ и Канада, то сега 42% от тези, които искат да емигрират, посочват Германия като желана дестинация, а други 32% - Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
22
 
! Отговори
За пръв път преди 1 година
За пръв път откакто има статистика България има положителен миграционен поток. Това има и своите позитиви. Украинци и най-вече руснаци пристигат на талази. Странното е ,че има повече руснаци отколкото украинци които идват в България. Потокът на бягащи руснаци не намалява. Просто България е по-добро място за живот. Отделно са рускините които по разбираеми причини предпочитат българския мъж пред руските подобия.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 16 Не знам янките как живеят от заплата на заплата , ама според писанието ти поне я вземат ,щото тук ние живеем от Заплата до поредното гласуване в ПарлаМенто на следващото "увеличение" на минималната работна заплата ,това е поцелуйко и сега ако ми пишеш ,че пазаруваме като невидели ,то е повече от ясно ,че с малкото пари си мислим да пазаруваме преди спекулантите отново да са надули цените под благосклонния поглед на властимащите ..не ме трийте ,че слугинажът става все по - очебиен
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който политик успее да върне българите от чужбина,за него ще гласувам.
19
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно! Сега трафика на българи напускащи България по-най бързия начин ще нарастне с логаритмичен ръст. В момента се готви план за мобилизация на българи, които да бъдат хвърлени във войната срещу Русия. И най-парадоксалното е, че не разчитат на редовната армия и кадровия запас, на които плащат тлъсти заплати и които доброволно са подписали контракти, а искат да съберат формирования от хора, които нямат нищо общо с армията. Бъдете внимателни и при призовка се изнасяйте ако искате да сте живи.
18
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не защото са нямали комунизъм а защото са имали и продължават да имат колонии.
17
4
 
16
 
! Отговори
Ебассси преди 1 година
Сега и ако напишете колко е струвало на държавата тия БАНдити да се мотаят из цял свят правейки " анкети " за такова банално и безсмислено проучване ....
16
6
 
37
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
До 15.Това е мнението на българина ,които никога не е излизал от БГ дето си мисли че на запад са едва ли не културни и възпитани .А като прекараш време там разбираш че са пълни селяни с разликата че е икономиката им е малко по добре защото са нямали комунизъм
15
5
 
27
 
! Отговори
Най много преди 1 година
оценихме България, когато бяха наложени ковид ограниченията в цяла Европа. Тъй като имахме възможност в някакъв момент да пътуваме оказа се че тук практически ограничения няма, дори да има нещо официално обявено то не се спазва. Всеки си говори каквото си иска и има всички медии на разположение да критикува мерките и ковида. Даже да има обявени глоби те не се налагат или отпадат. Няма масови или системни проверки, а санкциите са минимални. Лекарства си купуваш свободно. Въобще Свободна България!
14
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
AWE НЯКОЙ ЗАМИНАЛ ЗА МУЖИКИЯ ИМА ЛИ?
13
18
 
29
 
! Отговори
Република Чалгария преди 1 година
Повечето мигранти не са "трудови"/икономически, а политически и културни, опитват се да избягат от селянията и простотията, които мутрите докараха през 90-те, а дъпъсъ и тиквата доразвиха през следващите години.
12
2
 
8
 
! Отговори
Извод преди 1 година
Днеска само две ваши статии прочетох за тези, които искат да емигрират. Напишете и за тези, които избират да останат, защото искат да са до роднините си. Балансът би изглеждал като да работиш за чуждестранна компания дистанционно оттука. Затова съм в дилема дали дали да продължа да уча тук или в чужбина.
11
7
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Тя,простотията ходи по такива като теб.Ако заминеш,няма да ми липсваш.Предпочитам тук да останат умни,интелигентни и работливи.
10
4
 
32
 
! Отговори
до Такива много преди 1 година
Да, не ги чакат, а в България са ненужни. Затова ходят в чужбина. А иначе, който не става в чужбина, не става и в България. Никъде не става.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
искат ама нямат желание хората
8
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре е да си останат тук,да учат,да работят и да се развиват.По-хубаво от дома няма.
7
3
 
32
 
! Отговори
От години преди 1 година
пътуваме в Европа и ако в началото ентусиазма беше голям, защо в България липсваха много материални неща и защото беше много спокойно и сигурно сега е съвсем различно. Вече си стана опасно навсякъде в ЕС. В България вече има всичко каквото има и в другите европейски страни, макар понякога да е с по-ниско качество. До скоро беше и с по-ниска цена. Но вече не. Достъпът до природа в България е доста затруднен, но пък до изкуство е супер. Но най-вече задружните семества и приятели ги няма никъде.
6
9
 
31
 
! Отговори
Такива много преди 1 година
Който не става, не става. Има много такива. Плюят държавата и обясняват колко по-хубаво е в чужбина. Като отидат, остават изненадани, че там никой не ги чакал.
5
4
 
3
 
! Отговори
Баба Вуна преди 1 година
Нидей на *** бабо,ще те изложи с този голем Прищина.
4
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха ко стана ве. Нали запада ви чакали с отворени обятия за разлика от лошата Русия. Да не се окаже че в Русия са се преместили повече от тези 6000 които са отишли на запад
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искате да кажете, че в година, в кяоот все още имаше пандемични ограничения, война в Европа и мега инфлация, имало малко движение на хора? Аз съм потресен.