Ще си носим ли съд от вкъщи при покупка на храна от топла витрина?

Магазини въведоха задължителна такса "кутийка" след 1 януари
6 фев 2023 10:56, Анисия Иванова
186

Магазините с топли витрини въведоха задължителна такса "кутийка" след 1 януари. Много клиенти с изненада установят на касата, че дори и да не ползват такава, пак ги таксуват, ако са взели храна в кутия.

"Таксата се въведе в изпълнение на наредба, която е обнародвана в държавен вестник през 2021 г. с изпълнение на директивата за намаляване на определени пластмаси. Но реално това, че е въведена задължителна такса от 20 ст. за топлата витрина, по никакъв начин не ограничава употребата на пластмаса", заяви създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че дори клиент да е поискал да му сложат маслините в найлонова торбичка, а не в кутия, на касата отново има начисление от 20 ст.

"Веригите са настроили системите си за задължителни кутийки от определена витрина, затова на касата тя се включва отделно и се начисляват тези 20 ст.", поясни Руменова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че на топлите витрини трябва да има информационни табели за тази такса, но такива често липсвали при предварително опакованите в кутии храни. Руменова призова за търсене на варианти потребителите да намалят употребата на пластмасови кутии.

"Трябва дa насърчат прехода към кръгова икономика с достъпни алтернатива, като например кутии на самите потребители. Измерва се на кантара тежестта на опаковката и се добавя съдържанието и се таксува само то. Такива практики има в много европейски държави. А извън Европа - в Канада например, насърчават този метод с промоции в неделя, с 15% отстъпка, ако потребителите пазаруват в свои кутии", даде пример гостът.

В магазините продуктите, които са предварително опаковани в кутии, но са на друг търговец, нямат отделна цена на кутийката и такава не се начислява на касата.

Руменова припомни, че според наредбата 20 ст. е най-ниската цена, която търговците могат да сложат на кутийките за храна. А с всяка година стойността им ще се повишава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по про срашка държава от нашата
139
4
 
26
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Майко мила, с какви сериозни проблеми се борим... Всичко друго сме уредили и сега кутийките са ни най-големия проблем в държавата. Пълен цирк - по добре вземете да забраните рекламите на хазартни игри и бързи кредити по телевизията... Ще има 100 пъти по добър и ползотворен резултат
138
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От ЕС и нашите търгаши какво друго да очакваме?!? Тя Фандъкова затова вдигна данък МПС, уж за да бори "финните частици", КАТ пък въведе измислената еко такса за регистрация на МПС, а скоро очаквам да таксуват и пенсионерите щото ядат предимно кисело мляко а то е в пластмасова опаковка.... Тия лоши пенсионери замърсиха планетата ;)))))
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В някои магазини калкулират отделно кутийките по 0.01 лв (т.е. 1 стотинка!) и това фигурира ясно и недвусмислено в касовата бележка! Къде са тия 20 стотинки значи?!
136
2
 
5
 
! Отговори
До Обективен преди 1 година
Къде смеси бог със скакалци .. ?!? Манджа с грозде.
135
8
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
От 01.01.2024 г. нищо от вкъщи няма да си носите. Ще си броите евроцентовете и те няма да ви стигнат дори за такса "кутийка", камо ли за храна. Последната ще бъде заменена с брашно от скакалци и масло от мухи. Това е вашият "цивилизационен" избор. Дотук води отстъплението от Бог и православната вяра и побратимяването с изконните душмани на България от запада.
134
0
 
11
 
! Отговори
Анкета СЕГА преди 1 година
Лъжат ли ни на кантара в магазина и на колонката за бензин - Да лъжат ни( + )... Не не ни лъжат и всичко е точно ( - ). Моля нека гласуваме!
133
1
 
10
 
! Отговори
жу преди 1 година
Е как точно ще намалят употребата на кутийки,след като ползваш не ползваш,плащаш?
132
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС, вече ни дава само мизерия. Отначало уж имаха добри идеи, ама сега ...
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Индустрията е виновна за 89% от емисиите на планетата и 94% от автомобилните емисии според Европейската агенция по екология." - И ще нещо ... да наложим квоти, така че само свръхпечаливши бизнеси, да могат да оперират, а малките, да не могат никгоа да се развият ;)
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 117 - Аз си ги позлвам платените по 5-6 години и не ми е много шашаов, когато ме гледат, все едно съм заклал прасе в магазин ... Мног "изгражданяха" от тоя народ.
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До до 119 - Ne sym 119, но иронияята няма мято по форумите.
128
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отделно лъжат двойно - първо месото е напомпано яко с вода, а второ и на кантара.Отивам в ФФ да ми мелят каймата пред мен,и на кантара и вадя тежест 100гр. Ама 100,000гр от лаборатория беше, викам "я сложете това на кантара да го видим" Ами не можело-щяло да изцапа кантара,Ми сложете я в торба де,Ами пак не може.На бензиностанцията викам изкарайте ми тара(тя е 20л) и ми налейте в нея да видим какво ще покаже колонката и познайте?пак ми отказаха.
127
1
 
19
 
! Отговори
Иван Асен преди 1 година
При социализЪма ,ако данъчни те хванат ,че на кантар отмерваш с опаковка примерно хартия,която най-често се използавше,то глобите бяха болезнени.Сега хилади тонове хартия и кутии минават през кантара и това на никой не прави впечатление,но всъщност ти вдига цената.Един хипермаркет със средна големина черпи по няколко тона и ако сиренето ви е 20 лв ,сами може да сметнете,че прибират десетки хиляди на месец ,ако са употребили няколко тона опаковки.
126
3
 
8
 
! Отговори
До до 119 преди 1 година
Имаш IQ на торен бръмбър. Не можеш ли да загрееш, че човека си прави гаргара със статията. Никой ли в тая държава вече не чете книги? Как може да прочетеш текст и да не улавяш иронията? Ако четеш виц, ни никой не ти каже че е виц за истина ли го приемаш? Затова сме на тоя хал цялата страна. Умните избягаха останаха само де_би_ли!
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 124Има едно нещо, сарказъм се нарича и не всички го долавят...
124
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Индустрията е виновна за 89% от емисиите на планетата и 94% от автомобилните емисии според Европейската агенция по екология. Съответно НАЙ-ЛОГИЧНОТО нещо беше да се увеличи данъка на автомобилите на физическите лица. Все пак говорим за 6% от 11%. Така и с това. Ще борим пластмасите като караме физическите лица да ги плащат. Няма нужда да се опитаме да решим проблемът. Просто ще увеличим цената за крайния потребител и ще стискаме палци проблемът сам да се реши.
123
0
 
16
 
! Отговори
.!. преди 1 година
бе, то не знам дали напоследък сте влизали в банка! влизах и вече имаш таксва влизане! табелки и други няма! моята банка промени таксите за теглене от банкомат и даже не ми и съобщоха! викам им добре де аз яко ми бяхте казали щях да се откажа от вас! мълчат! Сега гледам пак променени! викам им еми що пак не ми казахте!!?? какви закони има в БГ! само едни дето ги пишат! и те НИЩО не вършат тез закони! КРАДЪТ ни ЛЪЖАТ ни и ние пляскаме с ръце!!!
122
3
 
12
 
! Отговори
до 119 преди 1 година
Хвърчащи пликове нямало? Вие явно живеете в друга България. И кои сте тия "всички", дето сте си купили нови голи - пулни измишльотини. Разбира се, че се прави, за да се скуби българинът, ако не беше така, пак го казвам, щяха да приложат същите практики, които точно тези вериги прилагат на запад. - автомати за рециклиране, елементарно е, правено е, работещо е, но не - тук трябва да ни цедят докато можем да пускаме.
121
0
 
13
 
! Отговори
правилно ли е? преди 1 година
На щанда ми мерят кутийката върху 30 лв/кг втори път на касата ми я таксуват 20 ст.