Ще си носим ли съд от вкъщи при покупка на храна от топла витрина?

Магазини въведоха задължителна такса "кутийка" след 1 януари
6 фев 2023 10:56, Анисия Иванова
186

Магазините с топли витрини въведоха задължителна такса "кутийка" след 1 януари. Много клиенти с изненада установят на касата, че дори и да не ползват такава, пак ги таксуват, ако са взели храна в кутия.

"Таксата се въведе в изпълнение на наредба, която е обнародвана в държавен вестник през 2021 г. с изпълнение на директивата за намаляване на определени пластмаси. Но реално това, че е въведена задължителна такса от 20 ст. за топлата витрина, по никакъв начин не ограничава употребата на пластмаса", заяви създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че дори клиент да е поискал да му сложат маслините в найлонова торбичка, а не в кутия, на касата отново има начисление от 20 ст.

"Веригите са настроили системите си за задължителни кутийки от определена витрина, затова на касата тя се включва отделно и се начисляват тези 20 ст.", поясни Руменова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че на топлите витрини трябва да има информационни табели за тази такса, но такива често липсвали при предварително опакованите в кутии храни. Руменова призова за търсене на варианти потребителите да намалят употребата на пластмасови кутии.

"Трябва дa насърчат прехода към кръгова икономика с достъпни алтернатива, като например кутии на самите потребители. Измерва се на кантара тежестта на опаковката и се добавя съдържанието и се таксува само то. Такива практики има в много европейски държави. А извън Европа - в Канада например, насърчават този метод с промоции в неделя, с 15% отстъпка, ако потребителите пазаруват в свои кутии", даде пример гостът.

В магазините продуктите, които са предварително опаковани в кутии, но са на друг търговец, нямат отделна цена на кутийката и такава не се начислява на касата.

Руменова припомни, че според наредбата 20 ст. е най-ниската цена, която търговците могат да сложат на кутийките за храна. А с всяка година стойността им ще се повишава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
14
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Има супермаркети, които не приемат "кутия на клиента" поради хигиенни причини. И имат право. Тоест това е една голяма недомислица, и тези 20ст. по никакъв начин няма да намалят пласмасата.
119
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж щяха да предлагат разграждаща се пластмаса от царевица, а то какво стана.... Вместо да създадат модерни филтри за ТЕЦ, които да направят така, че да няма значение газ ли гориш или въглища, те гледат да ни съберат едни пари...
118
0
 
27
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Ама чакайте малко бре гУспода спекуланти - вие ползвате пластмасови чашки, тарелки и кутийки от поне 25години, та сега ли точно се сетихте, че ги плащате?!?!?! Вие сте ги таксували в цената на продукта, а това което сега правите се нарича Двойно Облагане!!!!...Сиромашка кръвв пиете.... Халал да са ви тия пусти пари - лекарства да си купувате с тях.
117
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помня като въведоха такса торбичка в магазините. От тогава не съм виждал найлонова торбичка на улицата да хвърчи. Беше голям успех. Преди това си спомням като въведоха еко данък на колите и всички си купихме чисто нови, както и като въведоха еко данък за тока и всички вече сме на соларни панели. Пропуснах да кажа, че и акциза за горива, цигари, алкохол беше също голям успех, както и снимките на трупове по цигарите. Изобщо не беще за скубене на данъкоплатеца/клиента и богатеене на едни. МОРАЛНО Е
116
2
 
15
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
В кварталната бакалия на времето всеки си носеше не само чанта за покупки, но и съдове за различни продукти, които не можеше да бъдат увивани в хартия. Първо се теглеше съдинката, после се слагаше продукта вътре, като от общото тегло се приспадаше теглото на съда. Това учеше хората на търпение, а околната среда и въдухът бяха чисти. Крайно време е да осъзнаем, че сме гости на тази земя и трява да я пазим чиста.
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 114 Аз не ходя с плетена чанта отдавна, но една торбичка я използвам поне 10 пъти преди да се скъса. Торбичка от 10 стотинки. Но мнооого народ не си взимат торбичка в джоба и на всяко пазаруване си купуват нова.
114
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм и за и противтакса кутийка.За съм защото това ще стимулира хората да ходят със съдинките и няма да ползват пластмсовите тарелки,ПРОТИВ съм,щото търгаша не го прави за екология,а за печалба.При Тошо всички бутилки за боза,бира,олио,лимонада бяха стъклени и си ги ползвахме,като деца събирахме бутилки и хоп в пункта да ни дадат пари за сладолед,а сега братче пиеш бирата хоп в кофата и контейнерите преливат за 24ч.
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, какви маслини, какъв плик, каква опаковка, какви 20 стинки? Нали и без друго преди време са ви увеличили цената на продуктите за да избият и кутийката. Сега все едно си плащате 2 пъти за едно и също.
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На магазина ходех с плетената чанта." - Че кой ти пречи и сега да ходиш с плетената чанта? Аз само с плетената ходя до магазина.
111
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 89 и това, но не само. Била не е българска както и по-големите вериги магазини. На запад се конкурират с цени и качество да спечелят клиента тук е геноцид като дори вкарват западни стоки "произведени" за българския пазар- по ниско качество и по висока цена.
110
0
 
10
 
! Отговори
kk преди 1 година
В била голяма част от храната, която слагат в пластмасови кутии може да се сложи в плик, но не искат, защото вече са го сложили в апарата на касата. Например маслините могат да се сложат в плик, но няма как тогава да ти таксуват опаковка 20 ст.
109
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 109 Нямаше торбички. На магазина ходех с плетената чанта. Салама, сиренето, кашкавала се увиваха в хартия. А, прясното мляко беше в найлонова опаковка само.
108
3
 
13
 
! Отговори
КОКО преди 1 година
Цялата администрация, целия среден ешалон, всички общинси служители и тези по агенциите са гербави пиявици. Смучат нон стоп, а на последък и като за последно. Трябва да има голямо изриване след месните избори, всички калинки да отидат в канала и да започнат да си търсят работа като нормални хора. Да ги видим как ще се пласират в конкурентна среда. Това по гнусно нещо от чиновник няма- от народния представител до чистачката в общината.
107
7
 
16
 
! Отговори
Ceci_ преди 1 година
Стига са се чужили. Да връщат соца. Тогава това бе уредено и торбички и стъклен амбалаж и желязо и пластмаса, съдинки и т.н.
106
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20ст за кутия, ще ме извинявате, ама дори тази цена им е скъпа - всички знаем по колко излизат, като се купи стек! И това е поредният пладнешки обир в БГ-то, защото по този начин изобщо не се ограничава използването на пластмаса! Някой май е почнал да произвежда и да печели здравата. Защо в Германия в същите вериги има автомати за пластмаса и за метални кенчета, а у нас ги няма??? Вървете и ги питайте нашенските менажери на тия същите вериги, да дадат адекватен отговор!
105
0
 
17
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Някой изобщо замисля ли се, ....С какъв химикал се стабилизира храната на Топлата витрина. Ако знаехте, нямаше да я погледнете и храната и Топлата витрина
104
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"да страдат и да мрънкат как Бойко Борисов ги е направил бедни, а при бай Тошо са били богати" --- То е едно и също бе! Ахахахах!
103
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мелсън, това че има сума ти говедца дето си оставят найлончетата, кутийките по язовирите е друг въпрос. Нищо не ти пречи да си вземеш една торба за смет и да си прибереш всичко като отпaдък, да си го сложиш в багажника и да го изхвърлиш в някой контейнер. И след това тоя същия казва: Аууу, много мръсно тука ве. Ми щее мръсно заради такива като теб.
102
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бамбукът расте с невероятна скорост, треви и плевели има много. Може да се правят тарелки от трева. Буквално! На българина му трябваха десетилетия за да осъзнае, че фирата от дървопреработвателните цехове може да се ползва за производство на пелети, които най-после станаха модерни. Ами вместо пелети, може и тарелки, ама от къде да знае тоя българин, който иска само HR да става и философ и политолог.
101
7
 
19
 
! Отговори
Koko преди 1 година
По времето на турското иго, когато някой турчин е на гости на някой българин и яде от храната му, го таксувал с данък диш парасъ, задето си хабил зъбите с тази храна.Ta ей тъй Гербавия чиновник влиза в дома ви, влиза в Търговските вериги и започва рекета, да прибере още пара, не стига че им плащаме заплата и осигуровки, не стига че търпим да ни рекетират, а искат и "диш парасъ". Но скоро идва видов ден, ще има масови уволнения и гербав *** по борсите на труда.