Сеизмолог: Земетресение не може да се предскаже кога ще се случи

Турция е една от най-сеизмичните страни в нашия регион
7 фев 2023 08:16, Елка Василева
13
Сеизмолог: Земетресение не може да се предскаже кога ще се случи
Снимка: архив, БГНЕС

Не може да се предскаже в кратък времеви диапазон никакво земетресение. Фактът, че там има достатъчно сериозни източници като разлома, по който стана това земетресение в Турция, има и още по-голям разлом - т.нар. северно-анадолския, който достига до Истанбул и който кара хората там да се подготвят за подобно земетресение повече от 20 години насам. Това каза пред БНТ доц. Петя Трифонова - зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география, БАН.

Още по темата
"Такова земетресение е очаквано, то не е очаквано от вчера и смятам, че може да се реализира, но никой не може да каже кога. Сложността за прогнозиране на земетресение е свързана с това, че при всяко предшестващите фактори са различни. Правени са много експерименти, за да се установи един набор от устойчиви предвестници на едно земетресение, но досега такова нещо не е намерено и не е успявано да се прогнозира земетресение", обясни доц. Трифонова.

По думите ѝ това, което се прави в по-дългосрочна перспектива, е т. нар. оценка на сеизмичната опасност. Изследват се всички възможни източници на дадена територия и се определя какво е максималното земетресение, което може да бъде реализирано там. След тези определения се съобразяват нормите за проектиране на сгради, така че те да могат да издържат на трус с подобен магнитуд.

Според сеизмолога Турция е една от най-сеизмичните страни заедно с Гърция в нашия регион и това е предначертано от нейното географско положение. Турската страна има добре проучена сеизмична опасност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Животните преди 1 година
го усещат малко преди да се случи, но все е нещо. Хората, живеещи в селата го знаят. В градовете, където има само едни котки готовановци и безпризорни кучета това не работи.
9
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Големите земетресения в България се характеризират с това, че температурата рязко спада с петнайстина градуса. Поне това съм забелязал при няколко по-големи труса.Няма да забравя края на осемдесетте, когато мисля бе на 31август, температурите паднаха от трийсет и няколко градуса до 16 и ни разтресе яко. След това земетресение имаше и други подобни-пада температурата рязко и прас.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не може да се предскаже, ама западните страни временно си затворили консулствата, ей така. Иначе не може да се предскаже. Мда...
7
1
 
9
 
! Отговори
Който може ще каже преди 1 година
Има един български астролог - Филип Филипов. Човекът още на 19.01. каза, че за него Иран, Ирак, Турция са в код червено за земетръс в периода 6-8.02. Който не вярва, фейса пази писанията му, нека провери. Ама чичковците в БАН не ги устройва явно да се допитват до звездобройци.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами този може и да не може да ги предсказва, но други могат.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да се предскаже, но е ясно че процесите в някои зони са по-интензивни, затова може да се строи противоземетръсно, което би спасило много хора. Друг реакция за сега няма.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже все за правосъдието на запад се говори, колко било читаво, помня как преди около 10 години прокуратурата в Италия, повдигна обвинение, а после и първоинстанционен съд осъди на по шест години затвор сеизмолози, че не могли да предскажат земетресение. Беше ужасно нелепо. Добре, че горните инстанции ги оправдаха, та измиха леко срама на италианското правосъдие.
3
2
 
9
 
! Отговори
Предсказател Станчо преди 1 година
Ще има земетресящяния още , само не знам кога и къде.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще предскажеш кога, си видиш църв.. улите единствено някои животи усещат часове преди труса поне съм го видял с очите си
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това земетресение беше предсказано преди 15-ина години, гледах един документален филм за земетресенията по света, от какво се предизвикват и тогава споменаха че най-динамични са процесите при Анадолската тектонична плоча, това че няма често земетресения бил доста голям проблем защото води до натрупване на огромни напрежение, които в един момент се отприщват и водят до опустушителни земетресения.