Сирийската общност събира помощи за пострадалите от труса

Посолството на Сирия очаква дрехи, палатки, лекарства
Обновена: 10 фев 2023 11:06 | 10 фев 2023 10:34, Камелия Цветанова
28
Сирийската общност събира помощи за пострадалите от труса
Снимка: БГНЕС

Сирийската общност у нас събира материални помощи, като зимни дрехи, одеяла, палатки, лекарства, с надеждата при първа възможност те да бъдат изпратени към бедстващите им съграждани в Сирия.

"Събираме дарения и сме мобилизирани напълно като сирийска и арабска общност. Получаваме много дарения от български граждани, български граждани ни се обаждат, също искат да пращат за Сирия. В готовност сме да пращаме, стига да има превоз", обясни Мохамед Ибрахим - председател на асоциацията на сирийците в България.
В момента се събират материални помощи в посолството на Сирия. Заради санкциите обаче паричните средства се блокират от банките. Засега не може да се открие банкова сметка, в която хората да даряват.

Най-добрият вариант за превоз на материалните дарения е директен полет със самолет. В най-засегнатия градове - Алепо - има летище, където кацат самолети от други държави

Ние апелираме както българското правителство, така и тези в цяла Европа да пращат помощи, защото положението в Сирия беше трагично още преди земетресението. В някои райони има ток за не повече от половин час на ден, някои от хората са загинали докато са спели на студено, каза Ибрахим.

Той призова държавите да спрат да говорят с политика и санкции в този момент и да работят за хуманността.

"В последните две години санкциите станаха жестоки и няма ток. когато те имат възможност, те се свързват с нас. Цяла Сирия, между другото, беше засегната от земетресението. Бедствието е в 6-7 града, но в цялата страна вече има апартаменти и блокове, които всеки момент може да паднат. А трусовете не спират", каза Ибрахим.

Мохамед сподели, че сред неговите роднини няма загинали, но са стояли повече от 24 часа на улицата заради притеснения блокът им да не се срути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде може да се дари за Сирия
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западно лицемерие - не само че не помагат на пострадалите в Сирия, но и пречат на другите да помагат, като блокират сметките и крадат парите на Сирия. Засега май само Русия помага и на Сирия, освен че помага и на Турция.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западно ли е ефир - не само че не помагат на пострадалите в Сирия, но и пречат на другите да помагат, като блокират сметките и крадат парите на Сирия.
21
7
 
1
 
! Отговори
1 преди 1 година
Русия като е съюзник на Сирия защо не и помага?
20
1
 
5
 
! Отговори
Да не стане преди 1 година
с помощите за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, като с капачките дето събирахме, където кой знае как парите се озоваха при паразитиращите Урки!!! Нещо много вероятно ми се вижда пак така да стане!!!
19
2
 
7
 
! Отговори
До пиянката преди 1 година
Живеят на запад, защото бяха прогонени от войната започната от САЩ. Преди САЩ да се намесят, там нямаше ИДИЛ, нямаше бунтовници, а държавата беше прекрасно уредена и туристическа дестинация. Ходил съм, за това го казвам. Никой и на акъл не му идваше тогава да емигрира, а нашите граници бяха спокойни.
18
1
 
14
 
! Отговори
Независим преди 1 година
Прочетох всички коментари дотук и останах приятно изненадан, въпреки трудното време в България, народа ни не е забравил що е то съпричастност, съчувствие.
17
2
 
19
 
! Отговори
Махнете санкциите, преди 1 година
краварски колонизатори!!! Хората ясно казаха: "Ние,сирийците сме горд народ и не искаме подаяния! Отменете санкциите,за да може нашите богати сирийски сънародници в чужбина да помогнат! Те искат да изпратят пари и помощи,но е невъзможно заради санкциите..." Поредното лицемерие на запада в действие - юруш да се помага на едната пострадала държава,щото им е по-симпатична,а другата не им е любима, няма да се махат санкциите и ще ги оставят на произвола!
16
2
 
19
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Запада наложи санкции на Сирия ,защото не можа да я покори и ограби както Ирак и Либия.
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При такова бедствие изобщо не трябва да се намесва политика
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14:Не си в час...при такова бедствие говориш за русофили?!
13
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето възможност, нашите русофили да дарят нещо и да докажат, че не са оперирани от елементарни човешки чувства, като съпричастност и съчувствие.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11:Е,не ги искат.Ще вдигат и стени по границата.Като не ги искат да им спират войната,а не да въоражават главорези.Обезглавяват човешки същества в името на Бог,а той се сърди,защото това не иска.
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не, северната част на провинция Алепо, както и цялата провинция Идлиб е под контрола на Турция. Но самият град Алепо е под контрола на сирийското правителство в Дамаск" - ахаааа разбирам благодаря за разяснението. Е, в такъв случай няма за какво да се притесняваме. За късмет на местните Ассад, Русия и Иран ще се погрижат за тях.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Взимат им петрола,продават им оръжие,сринаха им държавата,а никъде по света не искат бягащите от войната там." - ние също сме част от НАТО и не мисля, че имаме проблем със сирийците. Запознах се с двама по случайност. Готини хора. Не мисля, че не ги искаме. Ние още от 80те имаме не малка сирийска общност и както се вижда и от коментарите българския народ подкрепя сирийците.
9
1
 
3
 
! Отговори
Кой контролира Алепо преди 1 година
До Анонимен 3: Не, северната част на провинция Алепо, както и цялата провинция Идлиб е под контрола на Турция. Но самият град Алепо е под контрола на сирийското правителство в Дамаск.
8
1
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Алепо днес е изцяло под контрола на режима на Асад, както и почти цяла Сирия с изключение на северните райони, които са контролирани от бунтовници подкрепяни от Ердоган, а на северозапад са кюрдите подкрепяни от САЩ.
7
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще помогнем с каквото можем, въпреки "демократичните" санкции!" - в тази част не мисля, че има санкции. Алепо е под НАТОвски контрол. Както пише в статията летището в Алепо приема полети докато силно се съмнявам Ассад да допуска такива. Санкции би трябвало да има там където управлява Ассад, а не там където управлява НАТО. Така, че не се притеснявай от санкциите според мен няма проблеми да пращаш помощ на тамошните групировки.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само трябва да махнат санкциите на Сирия,а и да спрат войната.Онези главорези,които подкрепя ФАЩ не са никакви демократи.На нищо не прилича това!Взимат им петрола,продават им оръжие,сринаха им държавата,а никъде по света не искат бягащите от войната там.
5
0
 
14
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Докато има кой да се връзва на санкции, ембарго, вето и пр., светът няма да се оправи.Ако всички спрат да да се съобразяват с лакомниците, ламтящи за още пари и мечтаещи за власт над другите земята щеше да е райско кътче.