Владимир Величков: Танкове и самолети няма да променят хода на войната в Украйна

Оръжейният експерт пред Dnes.bg за хода на войната и санкциите
22 фев 2023 15:45, Александър Попов
365
Владимир Величков: Танкове и самолети няма да променят хода на войната в Украйна
Снимка: личен архив

На прага сме на първата годишнина от войната между Русия и Украйна. Западът продължава да дава оръжие на Украйна, но дали ще бъде обърнат хода на войната? Dnes.bg разговаря с оръжейния експерт Владимир Величков. От 1992 до 1998 г. е шеф на дирекция "Контрол на търговията със стоки и технологии с възможна двойна употреба" в Министерството на икономиката. Бил е директор на Дирекцията "Международно контролирана търговия" в Министерството на икономиката и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

Украйна получава все повече западни оръжия, как ще промени хода на войната този факт?

Нека направим една ретроспекция на въоръжението. Да направим един паралел какво притежава Запада (САЩ, мощните държави в Европа, Япония и Австралия) и какво Русия. Западът драстично превишава като въоръжение - броим самолети, ракетни установки, танкове, артилерия, като численост също няма какво да се обсъжда. Русия има предимство само в едно нещо - ядреното оръжие. Не мисля обаче, че 100-200 танка ще обърнат хода на войната.

Все пак засега Запада се въздържа да изпраща самолети...

Така е, но колко самолета биха изпратили? А и нали тези самолети трябва да излитат отнякъде. В момента, в който са локализирани, ще бъдат атакувани. Откъде ще излитат, от Полша ли? В момента Запада има проблеми с набавянето на боеприпаси, не може да произведе толкова, а и не може държавите да си изпразнят складовете. Ако конфликтът ескалира и излезе извън границите на Украйна, човек трябва да е много глупав да си мисли, че тази война ще бъде водена с танкове и самолети. Самата война няма да бъде конвенционална.

Най-разумният подход е да се сяда на една маса и да търсят варианти за сключване на мир.

А вашето мнение какво е, как ще продължи войната?

Ще направя справка с историята, винаги така съм гледал на нещата. Няма нещо, което да е било Русия и да е станало после нещо друго. За мен ще трябва да седнат на масата за преговори, вероятно това, което завзе Русия ще си остане руско. Няма как един Крим да стане украински. Всеки може да си говори каквото иска, но това според мен няма как да стане.

Излезе едно проучване в САЩ, което показа спад в подкрепата към Украйна, изпращенето на оръжия и милиарди долари?

В Европа не е по-различно. В сравнение в началото на конфликта, когато подкрепата бе огромна, сега има страни, в която е под 50%. И у нас, ако направим една анкета сред хората, съм сигурен, че повече от половината ще поискат страната да пази неутралитет. Но все пак само референдум би показал какви са истинските резултати. Моето мнение е, че за такива глобални въпроси трябва да се питат хората, а не решенията да се вземат от шепа политици.

Анализатори предвиждат тежки боеве и в средата на годината - мирни преговори.

Войната наистина е една зверска и безумна месомелачка. Става ясно, че Русия няма да се откаже от това, което е тръгнала да си вземе. Въпросът е къде ще спре в даден момент и дали няма да прерасне в сериозна ескалация, защото пак повтарям - войната няма да бъде конвенционална. Трябва да се прекрати тази война, защото може да продължи още месеци и това да означава още жертви, още разрушения... Може би ще имаме по-голяма яснота след изхода на битката за Бахмут, Соледар и Угледар.

Доколко има опасност от използване на ядрени оръжия?

Имаме тактическо ядрено оръжие, което може да обърне хода на действията на даден фронт. Нека не си представяме атомна бомба, която е хвърлена върху 10-милионен град. Но тръгне ли се от тактическото оръжие, нещата ще ескалират. Затова е опасно да предизвикаш ядрена сила, независимо дали говорим за Русия или САЩ.

Нека погледнем войната и икономически. Санкциите срещу Русия проработиха ли, сринаха ли икономиката й?

Не смятам. Санкциите със сигурност се отразяват, но в същото време дадоха и тласък за производство, за да бъдат задоволени вътрешните нужди. Знаем, че газ и петрол се продават и чрез посредници. В Украйна какво е положението - енергийният сектор е полуразрушен. При транспортния сектор е малко странно - една част е разрушена, а друга си върви.

Санкциите реално бяха подкрепени от Запада. Но е недостатъчно, за да проработят така, както някои са очаквали. Да, на руснаците ще им е по-трудно да сложат части в западната си кола. Но какво стана - китайците навлязоха на този пазар.

Икономиката се състои от финанси, индустрия - четем как нищо не произвеждала, това са глупости. Не може държава, която прави пето-шесто поколение изтребители и военна техника, да не може да сглоби кола или някакви битови неща. Точно затова казах, че е даден тласък на руската икономика.

Нека разгледаме и от друг ъгъл - имаме БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), ШОС - Шанхайската организация за сътрудничество, която донякъде е сходна на БРИКС. Кои държави са там? Нека погледнем къде са полезните изкопаеми и суровините? Това е бъдещето - държава без суровинни ще върви назад, независимо с какви технологии разполага. Но ще подценим ли технолигиите в Китай или Индия? Или технологичното развитие на Бразилия? Да обърнем внимание и на селското стопанство, това е изхранването на света.

Къде са суровините, селското стопанство, населението? Като сложим една разделителна линия - от едната страна са Китай, Индия, Русия, ЮАР, част от Южна Америка, част от африканските държави - да не подценяваме Африка с младото си население. От другата страна са САЩ, които имат суровини, Япония, която е технологична нация, Европа, която е с ограничени ресурси. Няма как САЩ да издържа целия Запад.

Саудитска Арабия, която е дългогодишен партньор на САЩ също не подкрепи санкциите и иска да влезе в БРИКС.

А къде е България в цялата картина?

Ние също нямаме суровини, знаем в какво положение е земеделието. Ако Русия вземе тази част от Украйна, в която са суровините и зърното какво става? Украйна беше в петица по износ на селскостопанска продукция в света. Нашите политици трябва да се замислят какво правят. Тук се делим на войнолюбци и невойнолюбци, а дневният ни ред е съвсем различен.

Много критики отнесе президентът Радев, който знаем е против изпращането на още оръжия от резерва на българската армия...

Ами той разсъждава абсолютно правилно. В крайна сметка, ако погледнем пак и исторически, може да се окажем отново на грешната страна.

Все пак сме в ЕС и НАТО и държавите имат ясна позция?

България трябва да води разумна политика. Българите трябва да решат на изборите кой да ни управлява и къде е мястото на страната ни. Защото утре ще плащаме стоки от първа необходимост на двойни, тройни, че и нагоре цени. Аз съм против военнолюбците, те ако искат - да хващат автомата и да се бият. Но не може да хвърлят страната ни в конфликт с една страна, която е близка до нас.

Ще има ли нов световен ред след края на войната?

Категорично. Познатият двуполюсен модел ще приключи. Доминантността се губи. Ресурсите, изхранването стават изключително важни. Въпросът е къде трябва да сме ние? Не трябва българите да се чувстваме като феодали на някого.

На Балканите има сблъсък за влияние на големите сили - САЩ и Русия, може ли България да излезе "суха"?

Ако въпросът е кой трябва да доминира, ще отговоря - нито една от двете страни. Но това е изключително трудно и в крайна сметка ще зависи от тези, които ни управляват.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още по темата: Владимир Величков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
2
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
Зеления да сяда за преговори и да се моли на Русия , това което е руско да няма претенции !
301
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 1 година
Професионално и разумно от специалист ! Да спре тая война ,стига са гинали млади мъжеи На САЩ и на Европа им дотегва да дават оръжие , оръжие , милиарди , милиарди ,то всичко има край най- сетне !
300
6
 
9
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Напротив!Окупираните територии от един диктатор се освобождават с танкове и други оръжия.Диктаторите се прогонват само със сила.Заявеното от Украйна ще се сбъдне.Русия ще изгуби не само войната,а и самата себе си.Тя,в този си вид,няма бъдеще.
299
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя путинист защо толкова завоалирано говори, и хвали россия, като е толкова отворен - нека прочете малко история, че честно казано бърка - каквото било русия, винаги ще е россия. А иначе направо казва - Украйна да се предава на джуджо. Аз пък преслагам той като голям защитник на рашата, да отиде добловолец в Бахмут.
298
14
 
10
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 1 година
Проблема не е, че те променят войната ( а те точно ще я променят защото ще видим позора на УБИЙЦИТЕ от Кремъл. Проблема е малкото сиво вещество което имат *** на задните чисти на ***. Сигурно е приятно и вкусно. Предател.
297
16
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Да си татуира една червена звезда на челото,че да се знае на кого служи и че се бори за едни 4000 лв.И да не си губим времето да му четем "анализите".
296
0
 
1
 
! Отговори
zxc11 преди 1 година
"Може би ще имаме по-голяма яснота след изхода на битката за Бахмут, Соледар и Угледар."Особено за Соледар...
295
17
 
21
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Обективен анализ обоснован на факти.
294
30
 
25
 
! Отговори
Никола преди 1 година
Прав е, няма да променят хода на войната. Русия губи и ще продължава да губи. После ще остане като Северна Корея. Китай и е единствения пазар и бащица.
293
27
 
24
 
! Отговори
Nikola преди 1 година
Този е от юнаците, дето обясняваха как за 3 дни Киев ще е руски. После бяха високоточните оръжия, сега пише каквото може, бори се за едни 4000 и така.
292
22
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ееееее много ,жен,ерчета плюят тук но човека е много точен един които казва истината
291
19
 
25
 
! Отговори
Браво преди 1 година
за смелостта!Изказванено не е по априлската линия на властимащите и посолството.
290
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
царят на кауните.
289
23
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
браво за коментара
288
14
 
27
 
! Отговори
Много преди 1 година
хубава статийка! :)
287
34
 
29
 
! Отговори
чичи преди 1 година
този е лаладжия никакъв експерт не е
286
34
 
39
 
! Отговори
ДаГоУЕксперта преди 1 година
Аман от руZZки мекерета.Нямало било нещо, дето било руско пък да било станало друго?!? Верно ли бе, експерта?Финландия, Украина, Литва, Латвия, Естония, Грузия, Армения, Казахстан, Узбекистан какво са?
285
22
 
26
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Направих си труда да прочета аналзите на този експерт преди една година, след започването на войната.....данни, повърхностни анализи и очаквания в напълно погрешна посока....по - скоро - в определена посока... Днес се оказа, че нещата стоят по съвсем различен начин. Не си заслужава....
284
28
 
30
 
! Отговори
Българин преди 1 година
И ти си една куха ЧЕРВЕНА манерка!!
283
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този българин ли е.