Планински спасител: Блъснатото дете в Банско си беше глътнало езика

19-годишна жена, също румънка, буквално помита детето
24 фев 2023 08:17, Анисия Иванова
14
Планински спасител: Блъснатото дете в Банско си беше глътнало езика
Снимка: БГНЕС

7-годишното дете, което пострада тежко, след удар от сноубордист на писта над Банско, си е било глътнатало езика, каза Георги Ботев от Планинската спасителна служба. Първоначално то е прието в разложката болница с редица фрактури и тежки травми на вътрешните органи. След това е транспортирано в "Пирогов".  

Още по темата

„Бях дежурен на билото на връх „Тодорка”. Получих съобщение по радиостанцията, че има инцидент с дете, което е в тежко състояние и не диша. Веднага тръгнах към мястото и заварих струпани хора около него. Обадих се да изпратят лекарски екип и започнах действия по възстановяване на жизнените му показатели. Освободих дихателните му пътища и то започна да диша. По най-бързия начин го транспортирахме към линейката”, разказа Ботев пред Нова тв.

По думите му карането на ски или сноуборд е екстремен спорт и често стават инциденти.

Детето е от Румъния и е било блъснато, докато е било на пистата с баща си. По информация на Bulgaria ON AIR 19-годишна жена, също румънска гражданка, буквално помита детето и то пада в продължение на метри по стръмната писта.

Очаква се на брифинг тази сутрин от "Пирогов" да дадат повече подробности за състоянието на детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Никога не вкарвайте пръст или друго нещо в устата на пострадъл човек в опит да му извадите езика, ще му навредите.
7
0
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Няма такова нещо като глътване на езика.Никой не може да си глътне езика.Езикът е прикрепен по такъв начин,че не може да се глътне.Това с брадичката нагоре е все пак вярно ,за най-добро отваряне на дехателните пътища.
6
0
 
7
 
! Отговори
Съгласен съм. преди 1 година
До Гиб МелсънВ България задължително трябва сериозно обучение още в началните класове за реакция в критична за живота и здравето на хората ситуация. Присъствал съм при подобни обстоятелства. Жена умираше, защото си беше глътнала езика. Около 20 човека гледаха стъписани и ужасени. Добре, че се намери един, който хладнокръвно й извади езика и я спаси. Подготвения е адекватен. Другите се парализират от ужас пред смъртта.
5
0
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Спасителя каза, че като присгигнал момичето не дишало а около него няколко души тотално неграмотни не знаели какво да направят. За съжаление 99% от българите са напълно неграмотни в това отношение и не знаят какво да направят. А би трябвало това да се учи в училище за няколко часа. Примерно в часа на класния ръководител, които се заплащат от държавата а нищо не се прави и карат свободни часове. При легнало положение брадичката се повдига нависоко, челото надолу и така езика се отмества сам .
4
1
 
15
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
ските са най-опасния спорт! туристите идват в бг да се научат да се пързалят за малко пари и после абсолютно безконтролно казват че "карат" ски! за сноубордистите да не говорим!!! смешка! туристите все повече хаос всяват по пистите и страх в учещите се! идват без рескпект и уважение към планината и си тръгват с повече агресия заради ненаказаните си грешки! такова е положението ни в този прехвален "курорт"!!!!
3
1
 
19
 
! Отговори
Г преди 1 година
Дано всичко да му е наред на детето... Да се оправи , и да си кара ски или борд докато може. Стига сте сяли омраза.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То за това по света има сериозна ски полиция, ама тука в БеГе е като нормалната.
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано бързо да се възстанови детенцето!