Сол, обездвижване... Над 60% от българите са със затлъстяване

На около 7-годишна възраст децата започват да имат проблем с теглото
27 фев 2023 14:15, Йоана Цонева
104
Сол, обездвижване... Над 60% от българите са със затлъстяване
Снимка: БГНЕС

61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, показват данни на Световната здравна организация (СЗО). 58.67% е делът на хората в Европа, които са с наднормено тегло, а в ЕС - 59.35%.

Данните бяха представени в пресклуба на БТА на пресконференция по повод Световния ден за борба със затлъстяването, която даде начало на кампанията "Нека да говорим за затлъстяването". Организатор е Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Доц. д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България, посочи, че младите българи са най-пушещите в Европа - на първо място.

Ясна е връзката между наднорменото тегло и артериалната хипертония, потвърди проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония. И добави, че без активна профилактика затлъстяването няма как адекватно да бъде контролирано.

За това, че профилактиката в детска възраст е най-важна говори и доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Той разказа, че според едно от проучванията в областта, децата в България се хранят с плодове и се нареждат сред първите европейски държави по този показател. Българчетата обаче са най-обездвижени, отбеляза Ханджиев. Той подчерта, че за да се избегне проблем при децата, е важно жените да се хранят здравословно и да не наддават повече от 15 кг в периода на бременност.

Доц. д-р Околийски обобщи, че най-рискови са високият прием на захар, на полуфабрикати, снаксове, наред с ниската физическа активност. Приемът на големи количества сол също не се препоръчва.

Той обърна внимание, че често се подценява вредата от бирата.

По отношение на затлъстяването е изготвена стратегия на СЗО. Очакванията са обаче, че целият регион и другите страни-членки няма да постигнат целите за устойчиво развитие, които предлагат да се намали употребата на сол и да се задържи теглото на децата.

20% от страните имат добри практики, в България има шанс чрез интервенции. Предложениятга са да не се слага захар в детските пюрета, да има здравословна композиция на хляба, както и да се следи затлъстяването при възрастни.

Данните показват, че около 7-годишна възраст децата започват да имат проблем с теглото.


Доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на сдружението, съобщи, че на 7-10 септември в Албена ще се състои 32-и Конгрес срещу детско затлъстяване.

Иначе в България се консумират най-много плодове в Европа след Португалия, но българчетата са най-обездвижени и изкарват най-много време пред екрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
До Анонимен @Не са важни крачките, а ТЕМПОТО
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи сме изпълнили американската мечта.
91
0
 
6
 
! Отговори
Филибареца преди 1 година
Попитайте кмета или заместник кмета на Пловдив,колко масови спортни събития са организирани за последните 10 години.Тези хора са криминали,и мястото им е в Диарбекир да чукат камъни.
90
0
 
3
 
! Отговори
Куку преди 1 година
По надолу са писали, няма масов спорт. От Германия ми липсва това.
89
5
 
0
 
! Отговори
Истанбул преди 1 година
Тайсън Фюри е 2,01, 126 кг., ама излиза и гази всички.
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Застанете зад касите на една голяма верига и ще видите една надпревара кой е купил по-големи ***. Другото е, да се замислите кога за последно сте минали 5км пеша.
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в развитите държави.
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 89, добре е, че се заслушваш в опорките на руските тролферми и ги громиш. Дезинформацията е запазена руска марка през 2022г. и разпространяващите фалшиви факти трябва не просто да се игнорират, а да се преследват от закона. Лъжци!
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай малко сега , нали постоянно се сипят оплаквания че БГ-тата нямало какво да ядат , нямали пари за храна и тнт. Накрая се оказа че БГ-тата са дебели . Явно се яде яко и се оплаква още по-яко .
84
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не яжте хляб и захар. Лесно е. Хляба е отрова, това трябва да го знаете. Солта не е вредна. Без грам храна може да оживеете 100 дни ако сте малко по-дебел. Без грам сол ще умрете в края на първата седмица.
83
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква сол бе, мързела е проблема
82
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сол не слагам.Дневно въртя 18 хиляди крачки - 150 точки в googlefit.И съм доста дебел.
81
1
 
4
 
! Отговори
филия с мас преди 1 година
Добър старт на Бойко дадох аз.
80
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато 60% от българите страдат от затлъстяване то други 30% главно работещи по офиси са кокали и кости. Има много малък процент българи живеещи в България, които все още пазят форма. Освен това, не е проблемно да си тлъст, ако си силен например мъжете(прадядовците ни) едно време по заводите бяха 120кг канари и високи по 1.90м - огромни и мощни, ала нямаш ли сила нещата загрозяват.
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 76 по лесен начин да накараш децата да намразят спорта едва ли има
78
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истинската храна има срок на годност 3 дена едно време киселото мляко се вкисваше за 3 дена бирата бозата а сега с тая химия всичко трае с месеци
77
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и храната, която си мислим че е здравословна, не е, рибните продукти имат живак, пилешкото хормони, краставиците пестициди, а доматите са просто безвкусни - трябва да си шеф готвач че да я направиш вкусна. Я идете в Ниш да видите какъв вкус има храната.
76
3
 
3
 
! Отговори
С2Н5ОН диета течна преди 1 година
държи проблемите далече.
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 60 процента малко в повече ми се струва за България, на фона на какво виждам на улицата. Иначе храната е супер гадна, това е ясно и ако не внимаваш какво ядеш, няма как да не си с наднормено тегло.
74
6
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Няма масов спорт в България, затова затъваме. Нямат стотинки да организират спортни събития от масов характер, но имат милиарди да харчат за изтребители, санирания, за сгради, за оръжия. Трябва да няма дете, което да не спортува ако искаме да оцелеем като нация. Явно не искаме.