Българска ли е традицията за Баба Марта?

Специалисти разкриват интересни подробности около празника
1 мар 2023 12:10, Йоана Цонева
131

По традиция днес се окичваме с бяло и червено за здраве, но знаем ли историята зад нея?

"Баба Марта днес е своенравна, защото ни посреща със студено време, но пък идва пролетта. Символиката на мартеницата е доста особена, има и доста интерпретации. Но се смята, че тя преплита жизнената сила на човека - червеният цвят символизира силата и кръвта на човека, тоест живота, а белият цвят символизира чистотата и дълголетието. Трудно е да се каже откога съществува тази традиция. Мои колеги търсят корените ѝ още в древно тракийско време, други по-насам - в славянството", каза гл. ас. д-р Илия Вълев от Института по етнология и фолклористика при БАН  в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Баба Марта не е само българска традиция.

"По-скоро можем да кажем, че тя е балканска традиция, тя се среща на Балканския полуостров. Мартеница има и в Молдова, и в Румъния, РСМ, Албания, както и в северните части на Гърция. А наричанията са за здраве, дълголетие и сила", допълни д-р Вълев.

Главният уредник на Регионалния исторически музей в Пазарджик - Вася Гергинова, поясни, че в миналото още преди 1 март, когато в къщата е имало родилка или млада булка, са се връзвали мартеници.

"В Пазарджик има и друга традиция - мартуването - дървена лястовица, която се изработва ръчно от родители", коментира още тя.

"Има една интересна приказка, че Баба Марта е неуважавана и нямало курбан за нея. А на един човек изобщо не му вярвало, нямал никакъв късмет, нямал семейство, накрая решил да направи служба на Баба Марта и тя го дарила с богатство, и късмет", добави гл. ас. д-р Илия Вълев и като призова хората да купуват мартеници от естествени материали - памук или прежда.

Тя припомни, че още преди 1 март в дома се почиства всичко основно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
7
 
! Отговори
До Кюрден от Анадола преди 1 година
Ти не знаеш ли, че там се е заселила огромната маса българи, които съпроводили великия княз Александър - големия син на цар Иван Шишман. Османлиите са дипломати, това не може да им се отрече. Щом Александър приел исляма и станал Искендер, веднага получил санджак като султански син. И тъй като през онзи период империята имала демографска политика - във всеки новозавоюван район да остане само 1/3 от коренното население, ограмна маса българи тръгнала с Искендер и останала завинаги в Анадола.
74
1
 
7
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Кюрдите са българите на Курт(Кубрат)- Куртови българи или "курти"! Заселени са при войните срещу Персия! От там и общите обичаи. В Анталия съществуват 7 малки български държави чак до 15 -16 век. Е такива работи трябваше да знае "експерта" от БАН, а не да говори напосоки...Иначе обичая е чисто ЕЗИЧЕСКИ и както винаги е свързан с всякакви заклинания и магии....а бе простотия от селски тип! Не заслужава никакво внимание...но нали сме комплексари и все търсим с нещо да изпъкнем!
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Етнографке Вася Гергинова, как е възможно хем да си етнограф, хем да не знаеш, че преждата бива и вълнена, и памучна, и копринена, и смес? Затова е правилно да кажеш, че мартениците се правят от конци от естествени материали (включително и копринени) или от непредена вълна. Вероятно баба ти е казвала на вълнените конци "прежда" и ти "така си мааш", както си чула у вас в кухнята, когато си била малка.
72
1
 
3
 
! Отговори
Аз не съм ви преди 1 година
Виновен ако не какъв си кафен се е родил във България и се е озовал в грешна за него майчина родина.Границите са отворени и мрежата са я скъсали различните етноси които избягват КПП да пътуваш свободно.Никой насила не държим във България.Така,че дивака свободно да пътува.
71
3
 
17
 
! Отговори
bl преди 1 година
Въпросният гл. ас. д-р Илия Вълев от Института по етнология и фолклористика при БАН трябва да бъде подведен под съдебна отговорност за откровени лъжи срещу Българските народност и обичаи, трябва да му бъдат отнети всички научни титли, трябва да бъде публично порицан и нaeбaн с дебела дряновица.
70
2
 
9
 
! Отговори
езичница преди 1 година
До Кюрдин от Анадола! 76 Между другото, платен драскачо, кюрдите са древен народ и стоят много по-високо от турците културно и цивилизационно.
69
2
 
5
 
! Отговори
Кюрдин от Анадола! преди 1 година
Гордея се че сьм бьлгарин от кюрдски произход!Да живеят мартениците!
68
2
 
4
 
! Отговори
Само ИДИОТ преди 1 година
Пише за мартеницата,че ме Българска,защото коп'иллйето мрази всичко Българско и родно.
67
4
 
7
 
! Отговори
езичница преди 1 година
До Анонимен 73 Грешният Юлиански и Грегориански календар е заимстван без разбиране от точния български календар. Без значение на имената на месеците Марта и Мратиняк са си български, просто съвпадение на имената. Друг народ няма обичая. Самият факт, че само на места в другите страни се почита достатъчно добре говори, че другите народи не го почитат, нито разбират.
66
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди всичко думата ,,март" не е бьлгарска,а латинска.Януари идва от Янус,март от Марс,юли от Юлий Цезар...Украинския календар е от славянски думи,а не от латински:Сечин,лютус,березен,травен...С една дума всяко наименование на месеца е славянско и е свьрзано с нещо-я сьс зимата,лятото,есента,пролетта или сьс сьстоянието на дьрветата,птиците и т.н.Така е и с полския,срьбския,хьрватския календар.Само ние се перчим с латинския и се инатим,че е бьлгарски!
65
0
 
12
 
! Отговори
езичница преди 1 година
Добрютро, учЕните! Нали затова водихме Балканските войни и си прибрахме българите от Румъния и Молдова по Крайовската спогодба. Но не всички. Изчакайте 3-ти март да видите картите :)
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А моята Баба Марта е в менопауза. Дедо ми Марти набеляза Баба Мартина.
63
3
 
14
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
Много ясно, че традицията с мартениците и заложения във всичко това дълбок смисъл е с български произход! Оттам нататък румънци и някои други се прилепват към нея и дори се опитват да си я присвоят........ Но безуспешно! Нека само си спомним до къде на север са се простирали българските земи при цар Симеон Велики! Ето от къде е останала тази българска традиция и по румънските земи, например
62
2
 
15
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Тоя главен асистент да ходи на (той си знае). Още малко ще каже, че е руска или американска
61
6
 
2
 
! Отговори
езичница преди 1 година
До До 59. 63 Гърците са владеели тези земи, но не значи, че са ги населявали. "Дребна" една такава подробност.
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Марта е секс символ! На пролет на Дедо Марти почва да му става!
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имената на месеците в западна еврапа са си италиански - френския развален италиански - английския развален френски - пише еднакво говори се различно
58
4
 
7
 
! Отговори
До 59. преди 1 година
За да си Българин трябва да се родиш като такъв.А не се става от данаец на Българин,не е възможно.
57
1
 
2
 
! Отговори
езичница преди 1 година
До До 59. Още един, който не може да чете :)
56
2
 
1
 
! Отговори
До 59. преди 1 година
Само са преминавали за да изучават получовеците които са се занимавали със канибализъм.