Българска ли е традицията за Баба Марта?

Специалисти разкриват интересни подробности около празника
1 мар 2023 12:10, Йоана Цонева
131

По традиция днес се окичваме с бяло и червено за здраве, но знаем ли историята зад нея?

"Баба Марта днес е своенравна, защото ни посреща със студено време, но пък идва пролетта. Символиката на мартеницата е доста особена, има и доста интерпретации. Но се смята, че тя преплита жизнената сила на човека - червеният цвят символизира силата и кръвта на човека, тоест живота, а белият цвят символизира чистотата и дълголетието. Трудно е да се каже откога съществува тази традиция. Мои колеги търсят корените ѝ още в древно тракийско време, други по-насам - в славянството", каза гл. ас. д-р Илия Вълев от Института по етнология и фолклористика при БАН  в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Баба Марта не е само българска традиция.

"По-скоро можем да кажем, че тя е балканска традиция, тя се среща на Балканския полуостров. Мартеница има и в Молдова, и в Румъния, РСМ, Албания, както и в северните части на Гърция. А наричанията са за здраве, дълголетие и сила", допълни д-р Вълев.

Главният уредник на Регионалния исторически музей в Пазарджик - Вася Гергинова, поясни, че в миналото още преди 1 март, когато в къщата е имало родилка или млада булка, са се връзвали мартеници.

"В Пазарджик има и друга традиция - мартуването - дървена лястовица, която се изработва ръчно от родители", коментира още тя.

"Има една интересна приказка, че Баба Марта е неуважавана и нямало курбан за нея. А на един човек изобщо не му вярвало, нямал никакъв късмет, нямал семейство, накрая решил да направи служба на Баба Марта и тя го дарила с богатство, и късмет", добави гл. ас. д-р Илия Вълев и като призова хората да купуват мартеници от естествени материали - памук или прежда.

Тя припомни, че още преди 1 март в дома се почиства всичко основно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бялото е за здраве, червеното за пари, ако добавите малко жълто - любов, синьото ще донесе щастие, зеленото - пътешествие, виолетовото - власт, а всички заедно - безполова идентичност.
34
7
 
26
 
! Отговори
Бог да пази България преди 1 година
Хайде евро атлантици и *** на САЩ отречете и тази българска традиция,защото така ви казаха!!! Празнувай си Хелоуин,си свети и всички измислени хамерикански глупости!Народ който не зачита традициите си,не помни историята си,руши паметниците си е обречен да изчезне!
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се каква ли е ползата от говорещи глави, които са празни? Като г.л асистент д-р Илия Вълев, примерно. А като няма полза, не е ли по-добре, една-две такива говорящи кратуни да бъдат махнати? За да млъкнат останалите.
32
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мартеницата е езически обичай, прабългарите са я пренесли на балканския полуостров, тази традиция я има и при индийците, сикхите и иранците, откъдето се вярва че произхождат българите.
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам приятели монголци и те също слагат мартеници.
30
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно българска. Арийска. Бялото е Слънцето, червеното е Огънят. Марта, а и месец март са кръстени на българската свещена планина ( гора, гара) Меру, Мара, Мира, Мера, която е в Арктика и над която са вярвали, че се ражда Слънцето, когато огненият Орел ( Жар птица, Феникс) идва и прави гнездо в кратера на вулкана. Освен наща богиня Искър ( известна и като католическа Истар, Ищар, Изида, Астарта), образ на арийската богиня Орел е и християнската богиня майка Мария. Баба Марта също.
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента стотици хиляди българи и не чисти българи в САЩ или Испания например си разменят мартеници. Това означава ли, че трябва да признаем този обичай не е само български, но и американски или испански?
28
2
 
17
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Копирали са наще българи от македонците, копирали са Кирилица, мартеница, лютеница, кисело мляко.
27
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, има си хас да е българска традицията с мартениците. Европейска, е разбира се или американска, в краен случай турска. Дева продажните ви *** дева! А това, че в сега съседни на нас държави също има мартеници е много просто обяснимо - там е било българско и мартеници имат българите. Но това никога няма да бъде изречено на глас от горките ни евроатлантици. Жалки говорещи глави.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В един от предишните коментари Веселин си призна,че дядо му и баба му са турци и,че са му казали,че мартениците са измислени от турците,че това е стара турска традиция!Не е ли верно бе,Веселине?! Признай си без милиция!
25
2
 
14
 
! Отговори
краставица и домат преди 1 година
в Англия по колко мартеници се полагат на човек ?
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не бе! Вносна, американска!
23
2
 
24
 
! Отговори
ха преди 1 година
е някой разбра ли от тая статия дали традицията е българска ? аз не .
22
1
 
11
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Млък ве пътурнак!
21
2
 
28
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Соросоуидите да не ни подготвят за забрана на мартениците?
20
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакви си мартеници-е,и к'во е станало?Да не сме се подписали под някакво велико научно постижение от световно значение?!Ще помислиш,че само ние празнуваме и се радваме на пролетта! Само това беше останало за присвояване и как се ежат соц кратуните промити!!!Хубаво,успокойте се,ние сме измислили мартениците,и тока и водата и Америка-целият свят знае за това!!
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В интерес на истината, и в Близкия изток има мартеници. Бях на изложение в Дубай и там едно бабе плетеше мартеница - пресукани бели и червени конци с пискюл. Направо ахнах - питах я какво е това, а тя обясни, че от памтивека слагали на вратата на къщата, да ги пази.
18
8
 
27
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Как може такова безобразие бе? Този празник е признат иот цял свят за Български.Това ,че румъбците,турците,хърците и сърбите са роми,които заграбиха земите ни заедно с тогавашното българско население не означава,че заварената Българска Традиция е ромска! Каква наглост!ХАЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ ТУРСКИ АТАКИ СРЕЩУ БЪЛГАРЩИНАТА ! ЕГА ТИ КОМПЛЕКСАРЩИНАТА !
17
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете ми сега и това ли ще промените,като всичко останало?
16
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там където има българи има и мартеници. Каква балканска традиция си измисля тоя само той си знае.