Българска ли е традицията за Баба Марта?

Специалисти разкриват интересни подробности около празника
1 мар 2023 12:10, Йоана Цонева
131

По традиция днес се окичваме с бяло и червено за здраве, но знаем ли историята зад нея?

"Баба Марта днес е своенравна, защото ни посреща със студено време, но пък идва пролетта. Символиката на мартеницата е доста особена, има и доста интерпретации. Но се смята, че тя преплита жизнената сила на човека - червеният цвят символизира силата и кръвта на човека, тоест живота, а белият цвят символизира чистотата и дълголетието. Трудно е да се каже откога съществува тази традиция. Мои колеги търсят корените ѝ още в древно тракийско време, други по-насам - в славянството", каза гл. ас. д-р Илия Вълев от Института по етнология и фолклористика при БАН  в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Баба Марта не е само българска традиция.

"По-скоро можем да кажем, че тя е балканска традиция, тя се среща на Балканския полуостров. Мартеница има и в Молдова, и в Румъния, РСМ, Албания, както и в северните части на Гърция. А наричанията са за здраве, дълголетие и сила", допълни д-р Вълев.

Главният уредник на Регионалния исторически музей в Пазарджик - Вася Гергинова, поясни, че в миналото още преди 1 март, когато в къщата е имало родилка или млада булка, са се връзвали мартеници.

"В Пазарджик има и друга традиция - мартуването - дървена лястовица, която се изработва ръчно от родители", коментира още тя.

"Има една интересна приказка, че Баба Марта е неуважавана и нямало курбан за нея. А на един човек изобщо не му вярвало, нямал никакъв късмет, нямал семейство, накрая решил да направи служба на Баба Марта и тя го дарила с богатство, и късмет", добави гл. ас. д-р Илия Вълев и като призова хората да купуват мартеници от естествени материали - памук или прежда.

Тя припомни, че още преди 1 март в дома се почиства всичко основно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Мартеница има и в Молдова, и в Румъния, РСМ, Албания, както и в северните части на Гърция." - бе кажи си го в прав текст... Мартеници има в бяла Симеонова България. Аз следвам Аспаруховата и Бат Баяновата история с гълъбите, сестра им и кървавата стрела боядисала в червено единия конец.
54
2
 
10
 
! Отговори
езичница преди 1 година
Приписка към Манасиевата летопис: "При този цар Константин българите преминаха през Дунава и отнеха от гърците тази земя, в която живеят и досега, след като ги разбиха. Тази земя преди това се наричаше Мизия. Тъй като бяха многочислени, те изпълниха и тая и оная страна на Дунава, чак до Драч и по-далече, защото власи и сърби, и прочие, всички са едно". Научете се да четете, учЕните :) А Драч е Дуръс в днешна Албания.
53
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я мислувам що е македонска
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,Италианеца от Анкона" е прав,защото има логика в написаното от него.Имената на месеците са измислени от латинските народи:,,дженуьри,фебруьри,марч,ейприл и т.н.Преди това бьлгарите вероятно са назовавали тия месеци по тяхному,например,имена,свьрзани с оран,копане,посев прибиране на реколтата,отлитането на птиците кьм юг или идването им непролет(като украинския календар,например).Нямало е никакви отпосле иззети и взаимствани от латиницата септември,ноември,декември...
51
2
 
15
 
! Отговори
Исляма е опасна преди 1 година
За човешката цивилизация.Спрете да подменяте Българските традиции.
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тракийска е. Тъй като сме наследници на траките, означава, че е и българска.
49
1
 
14
 
! Отговори
Продължава преди 1 година
Промяната срещу бялата раса и Българщината от хиляди години.За заличаване на цивилизования свят от *** дивашки,който мрази всичко Българско и родно.
48
2
 
17
 
! Отговори
езичница преди 1 година
Ей, не спряхте да търсите под вола теле, учЕни :) Червеният цвят е цветът на огъня и символизира Слънцето - старата българска вяра. Има я там, където е имало и има българи. Във всички днешни балкански държави е имало и са претопени или не са съвсем българи. И майките си ще продадете за кариера. Псевдо научна.
47
0
 
6
 
! Отговори
Ганьо не влиза преди 1 година
Във църква,ние Българите знаем от къде идва тъмно-кафените същества на Балканите да се изучат.Иначе Алеко щяха да го обявят за неверник и расист от мирната религия.
46
0
 
13
 
! Отговори
Б. Балабанов преди 1 година
Я да попитаме македонците.Те знаят най -добре произхода на мартениците.
45
2
 
25
 
! Отговори
Сидеров преди 1 година
Мартеницата се среща във всички български земи настоящите и тези които сега не са в границите на България но в миналото са били част от нея!
44
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе за какви сикхи,индийци и иранци бьлнуваш бе, човече?! Като нас,турците и унгарците и вие сте дошли от средноазиатските степи и сте си от тюркски произход!За разлика от вас унгарците се гордеят с това и не пропущат ни фестивали ни конгреси,провеждани от тюркските дьржави-казахи,узбеки,туркмени,турци и т.н.А вашият дерт е сакьн да не ви отьждествят с тях!За американски ескимоси да ви обявят,но не и бивши тюрки!Какви ли не фалшификации не направиха тия псевдопрофесори в БАН!!! Комплексари!!!
43
2
 
20
 
! Отговори
Манолов преди 1 година
"По-скоро можем да кажем, че тя е балканска традиция, тя се среща на Балканския полуостров. Мартеница има и в Молдова, и в Румъния, РСМ, Албания, както и в северните части на Гърция. А наричанията са за здраве, дълголетие и сила", допълни д-р Вълев. Ами, ето го отговора, дали е българска традиция. без да знае, явно, Вълев е очертал точно българското етническо землище, да, на Балканите, ама българското.
42
16
 
4
 
! Отговори
ТНР преди 1 година
Проскубани езически конци, заклеймени от църквата
41
2
 
13
 
! Отговори
Ареала преди 1 година
на разпространение на мартеницата съвпада с историческите земи на траките. Символиката и е аналогична на знака ин-ян в даоизма - кръговрата на живота и е почит към богинята-майка и прераждането на природата. Не случайно пролетните - малки елевзински мистерии са по това време - приблизително около сегашния християнски празник - Благовещение. Изумително е как пра-тракийските култове са се запазили в народните ритуали след толкова много хиляди години.
40
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега и баба Марта ли ще окипазим?Изредените балкански страни са били обитавани от българите доста време преди многознайковците да се появят и да отрекат всичко.
39
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Чико От изтока, ама някой друг път. То ти какво смяташ няма никакво значение.
38
4
 
32
 
! Отговори
123 преди 1 година
"Мартеница има и в Молдова, и в Румъния, РСМ, Албания, както и в северните части на Гърция" - Е ми това са територии, на които от векове са живели българи, как няма да има мартеници.
37
27
 
4
 
! Отговори
Чико преди 1 година
Мартеници не нося, а дали традицията е българска или не - май ми се струва че е дошла от изтока и какво обикновено истинските българи умират да се самоизтъкват с открития и традиции взаимствани от другаде.
36
2
 
26
 
! Отговори
Ооо неразумни юроде! преди 1 година
Пижо и Пенда са код оставен от предците ни. Усуканите бяла и червена нишка са ключ към знанието за двете изначални енергии - Мъжка и Женска и протичащите процеси. Мартеничката се сваля, когато се види щъркел. А какво казваме на децата, че носи щъркелът .... Зачеването е процес, който се извършва не само на физическо-биологично ниво, но и на енергийно.Българският фолклор, традиции и обичаи са съхранили информация, която днес е нужно да бъде открита, разбрана и проявена, защото моментът е на кръстопът. Българите сме благословен народ, утихващ и възкръсващ, защото жаравата, от която палим