Министър Гечев: Цените на някои продукти могат да бъдат свалени с 20%-30%

Това обаче не е за сметка на производителя, посочи той
112
Министър Гечев: Цените на някои продукти могат да бъдат свалени с 20%-30%
Снимка: БГНЕС

Цените в магазините могат да бъдат свалени с 20% - 30% на някои от продуктите, но не и за сметка на производителя, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването "120 минути" по bTV.

При сирене – опаковка от 400 гр., вакуумирано, в магазинната мрежа разликата в цената е 50% нагоре, даде пример той.

Още по темата
"Структурата в българските магазини не прилича на която ѝ да е друга, има аномалии по цялата система. Този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха. Темата е толкова силна, че няма да затихне", заяви министърът на земеделието.

"Може да се каже, че е спекула, но аз не намирам такова законово понятие. Затова едното от нещата, които констатирахме е, че ние нямаме достатъчно законодателство. Нямаме достатъчно механизми на държавата, които да приложим", посочи той.  

Министър Явор Гечев даде пример и с цената на прясното мляко. "Прясното мляко се изкупува за един лев, в малките фирми дори за по-малко. Обработва се, събира се от мандрите, има някаква добавена стойност, защото има опаковка, пастьоризация, транспорт. Доставя се до магазинната мрежа под два лева – на цени от 1,60 – 1, 80 лева. На щанда е 3,60  – 3,80 лв.", обясни той.

Дори да даваме пари, те на практика отиват не при фермерите, заяви министър Явор Гечев. По думите му цялата верига на производство нито е солидарна, нито е правилна.

"Ние сме на терен, докато е необходимо. Държавата трябва да има механизми, цените в магазинната мрежа могат да бъдат свалени с 20% - 30% на някои от продуктите, но не за сметка на производителя", заяви министърът на земеделието.  

Той отбеляза, че са били отправени молби от различни вериги на доставки към производителите да свалят цените с 15%. Проблемите, които констатираме, са в крайните потребители - магазините, обясни той.

По думите на Гечев първоначалното вдигане на цените на храните в търговската мрежа е съвпаднало с началото на войната в Украйна, но след това са продължили да растат и не са спаднали.

Според министъра на земеделието първото нещо, което трябва да се направи, е да има проследимост по цялата верига в търговията на едро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно какво законодателство ви е нужно г-н министре. Четете наказателния кодекс и давайте алчните търговци на съд за да получат каквото са заслужили. Стига сте се крили зад законите , а през това време пенсионерите да карат на хляб и вода.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте се помайвали! Вижте какво прави Орбан и действайте!
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Комунисти грабят Цените падат в Европа,а у нас растат!!!! За 9 дни през февруари отопление на газ сметката ни е 785 лв........Г-да министри?????????
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кироfanbase Е те- ПП ни оправиха,ама така ни "оправиха",че поне 20-30 години няма да се оправим!!!!!!!!!!! Какво ли очаквахме от некадърници,крадци,предатели????????Защо ни ги навряха тези шарлатани!!!???
62
0
 
9
 
! Отговори
Дядо Гюро преди 1 година
А бе вие на думи всичко правите бе . То за друго не ви бива хич.
61
0
 
2
 
! Отговори
Отмъкнаха ке$ша преди 1 година
Бе алоооо
60
0
 
4
 
! Отговори
Отмъкнаха ке$ша преди 1 година
Комунарниците долни
59
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 1 година
Направи го като може а не говори нали за това си там.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...няма проследимост", "Аномалии в системата" чак сега ли го разбрахте. То отдавна е ясно като бял ден, но никой държавник, ама нито един не желае проследимост, защото цялата държавна машина е навързана като св.черва. Съседът вече си ликвидира кравите и сега работи в Германия. Местни феодали му изкупуваха млякото по 80 ст, а в магазина гони 4 левчета, на село. И още и още. Сега ще му хванете... и коментирайте колко сте способни. Няма такава държава.
57
9
 
3
 
! Отговори
Кироfanbase преди 1 година
Само Продължаваме Промяната/ДБ може да я оправи тази изостанала държава да не използвам други епитети.
56
2
 
5
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Пълно е с български милиционери руzоробски мръсни к рви трябва бъдат уволнени и съдени за държавна измяна.И това ще стане някога.
55
2
 
8
 
! Отговори
BG преди 1 година
Може да стане ако има стабилно правителство мислещо за народа а не само за себе си.
54
8
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
ПП итн възраждане и Янев няма да влязат в парламента, сега крадат колкото могат. В момента само възраждане не краде!!!! Боооооц фалшивите машини на Радев отиват в канала.Бойко идва на власт. Рашков идвай в Англия идеален си за общак да хвърляш бетон.
53
6
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Абе Днес.БГ сега цените ли са по важни или Морфов.Толкова хайлази обикалят улиците да го защитят Вие ни занимавате с цени.Ако имате някакви проблеми със съседите че някой се е преместил от друг блок във Вашия ако имате зъб на някой колега обадете се на нас фирма ЕД/драскач/,,Ал.Морфов,, и ще им надраскаме вратите
52
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До 92 руска слуга милиционерски хомосексуалист ще те боли *** от яко секс
51
2
 
9
 
! Отговори
Комунисти ви грабят преди 1 година
Спекуланти и корумпирани милиционери
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еееее, ама и вие!!! Нали сме в Европа? Нали искахме свободен пазар? Сега скъпо било! Не е скъпо. Питате ли тези хора колко усилия им коства да се съсипе една държава и да се затрие една нация??? Ми не е лесно!! Особено с ракъв ка.л.пав народ. 500 години са ни таков.али и сме търпели, сега с едни цени нема да ни уплашат. Вдигайте още, щом няма никой на улицата с тояга в ръка... Лигльовци!!! Скъпо им било!!! Айде де!!!
49
4
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Поредния министър-крет тен от правителство на побъркани марксисти...
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се трепе вече,с приказки не става.Аз съм готов само чакам искрата и ги почвам
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
но само ако гласувате за ГЕРБ