Министър Гечев: Цените на някои продукти могат да бъдат свалени с 20%-30%

Това обаче не е за сметка на производителя, посочи той
112
Министър Гечев: Цените на някои продукти могат да бъдат свалени с 20%-30%
Снимка: БГНЕС

Цените в магазините могат да бъдат свалени с 20% - 30% на някои от продуктите, но не и за сметка на производителя, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването "120 минути" по bTV.

При сирене – опаковка от 400 гр., вакуумирано, в магазинната мрежа разликата в цената е 50% нагоре, даде пример той.

Още по темата
"Структурата в българските магазини не прилича на която ѝ да е друга, има аномалии по цялата система. Този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха. Темата е толкова силна, че няма да затихне", заяви министърът на земеделието.

"Може да се каже, че е спекула, но аз не намирам такова законово понятие. Затова едното от нещата, които констатирахме е, че ние нямаме достатъчно законодателство. Нямаме достатъчно механизми на държавата, които да приложим", посочи той.  

Министър Явор Гечев даде пример и с цената на прясното мляко. "Прясното мляко се изкупува за един лев, в малките фирми дори за по-малко. Обработва се, събира се от мандрите, има някаква добавена стойност, защото има опаковка, пастьоризация, транспорт. Доставя се до магазинната мрежа под два лева – на цени от 1,60 – 1, 80 лева. На щанда е 3,60  – 3,80 лв.", обясни той.

Дори да даваме пари, те на практика отиват не при фермерите, заяви министър Явор Гечев. По думите му цялата верига на производство нито е солидарна, нито е правилна.

"Ние сме на терен, докато е необходимо. Държавата трябва да има механизми, цените в магазинната мрежа могат да бъдат свалени с 20% - 30% на някои от продуктите, но не за сметка на производителя", заяви министърът на земеделието.  

Той отбеляза, че са били отправени молби от различни вериги на доставки към производителите да свалят цените с 15%. Проблемите, които констатираме, са в крайните потребители - магазините, обясни той.

По думите на Гечев първоначалното вдигане на цените на храните в търговската мрежа е съвпаднало с началото на войната в Украйна, но след това са продължили да растат и не са спаднали.

Според министъра на земеделието първото нещо, което трябва да се направи, е да има проследимост по цялата верига в търговията на едро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдещето за ЕС се очертава много мрачно. Нищо не може да спре инфлацията, мерките само я забавят, но това ще доведе само до хиперинфлация в бъдеще. ЕС е беден на ресурси и енергии, а без енергия и суровини производството бавно умира.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените ги увеличиха с 50%, а на някой стоки и с над 50%-100%, сега уж щели да ги намалят с 20%-30%. Кого заблуждавате бе крадци долни. Ограбихте парите на хората.
24
2
 
10
 
! Отговори
От Северозапада преди 1 година
пак ще вдигнете цените след изборите за да плащате на новите белогвардейци от украйна. и жилища ще им давате и работа и безплатно образование и пенции... или няма да е така, а?
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе те могат да бъдат укротени цените,ама първо вашият ментор ушатият фелдфебел трябва да бъде разкаран от власта и вие разбира се също!
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май не сте наясно кой надува цените. Цените ги надуват ГЕРБ, които завлядяха над 90% от търговията в България, докато бяха 12 години на власт. Сега ГЕРБ надуват цените, за да обвинят другите, че не могат да се справят и ГЕРБ пак да се върнат на власт и отново да крадат много милкиарди. Това ГЕРБ вече го направиха преди години, когато фалираха голяма банка, за да свалят правителството на Орешарски.
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На държавата не и е работа да ценообразува. Инфлация винаги ще има . Важното е народа да не плаща на запада дълговете чрез инфлация и да има конкоренция . Освен това и качеството е определящо за цената . Можело да има по ниски цени . Ама тогава ще трябва да ядем буболечки и палмово масло . Не трябва да има населени места толгкова далеко от градовете . Ето това трябваше да оправи държавата а тя върви в обратната посока и се занимава с ценообразуване а не с конкорентност .
20
0
 
7
 
! Отговори
От Северозапада преди 1 година
а безплатни социални ресторанти като във франция и безплатни банки за храни като в германия няма ли да обещаете пред изборите, а?... кой ви вярва? кой ще ходи на избори?
19
1
 
6
 
! Отговори
От Северозапада преди 1 година
това е за пред изборите... след изборите ще ги вдигнете и ще ни вкарате по-дълбоко и във войната и в инфлацията и в катастрофата и в натото и в ... или няма да е така, а?
18
0
 
12
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Бг е проуст.20/30 процента от 200/300 процента НАДЦЕНКА е смешно.1 х белина ДОМЕСТОС в Англия е 1 паунд в Бг е 7лв.Количка продукти 80 паунда в Бг ми е 400 лв.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явор Гечев да не е роднина на дъртият комунист Румен Гечев, който предизвика хиперинфлация през 1996 година, като ограбиха спестяванията на хората, зърнената криза и фалитите на банки. Тогава 1 долар стигна 3000 лева.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това.е тя - централизираната икономика, където администрацията излапвА голямата част от печалбата, а за производителите, само тормоза. Децентрализация на.икпномиката , изгонване на търтеите е пътят за добри доходи!
15
0
 
16
 
! Отговори
Лютенич Гърбов преди 1 година
Вчера взех лютеница от полския магазин за малко под 7 лева. Същата в пловдивския магазин е 11 лева. Спекула да си .... мамата. Спете още. заслужавате си скубенето.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато вече обраха спестяванията на хората и изпразниха джобовете им, щели да свалят цените с 20%-30% *** някои стоки, а те ги надуха изкуствено с над 50% всички цени. Вече в България цените надминават западноевропейските. Затова покупателната способност ще е ниска.
13
0
 
6
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 1 година
60 ДО 80
12
0
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Кауфланд и Лидл изнасилват производителите с по 40-50% отстъпки и това води до драстично вдигане на цените във всички вериги.
11
0
 
9
 
! Отговори
само питам преди 1 година
Държавата кога ще свали цените? Преди да се пребори с миграцията, или след това? Да знам кое от двете няма да се свърши първо?
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувам си мляко от селски производител, човека ми го дава в момента на 1,40. Признава, че му го изкупуват за левче, и то от есента. Преди е било и под лев. Човека си признава, че ми взима 40 стотинки повече за литър, отколкото да го даде на мандрата, но 100 пъти предпочитам да му ги дам тези пари на него. Но въпросът ми е как му го купуват на левче, а в магазина е над 3 за литър вече?
9
0
 
14
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Като чуя Гечев и се сещам за унощожителя на банков в България велики менистри от БСП
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой нищо няма да свали, ами си опичайте акъла и пазарете директно от производителите! Давайте парите на тях, не разни търгаши прекупвачи. Основни неща като сирене, мляко, кашкавал, зеленчуци, яйца, дори месо може да си купите от тях без проблеми! Ако не можете - пазарувайте от магазинчета, които подкрепят такива производителитее. Не се лъжете на големите вериги, че ви пускат шоколад на 1,50 и кафе на 4 лева на промоция. Отидете и си купете от тях само това! За другото спекулират яко!
7
1
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Е нали сме един народ уж, а май всеки гледа да прецака всеки най вече по бедните. Ама иначе празнуваме национални празници и веем знамена, но иначе ще се изядем един друг от алчност.