Министър Гечев: Цените на някои продукти могат да бъдат свалени с 20%-30%

Това обаче не е за сметка на производителя, посочи той
112
Министър Гечев: Цените на някои продукти могат да бъдат свалени с 20%-30%
Снимка: БГНЕС

Цените в магазините могат да бъдат свалени с 20% - 30% на някои от продуктите, но не и за сметка на производителя, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването "120 минути" по bTV.

При сирене – опаковка от 400 гр., вакуумирано, в магазинната мрежа разликата в цената е 50% нагоре, даде пример той.

Още по темата
"Структурата в българските магазини не прилича на която ѝ да е друга, има аномалии по цялата система. Този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха. Темата е толкова силна, че няма да затихне", заяви министърът на земеделието.

"Може да се каже, че е спекула, но аз не намирам такова законово понятие. Затова едното от нещата, които констатирахме е, че ние нямаме достатъчно законодателство. Нямаме достатъчно механизми на държавата, които да приложим", посочи той.  

Министър Явор Гечев даде пример и с цената на прясното мляко. "Прясното мляко се изкупува за един лев, в малките фирми дори за по-малко. Обработва се, събира се от мандрите, има някаква добавена стойност, защото има опаковка, пастьоризация, транспорт. Доставя се до магазинната мрежа под два лева – на цени от 1,60 – 1, 80 лева. На щанда е 3,60  – 3,80 лв.", обясни той.

Дори да даваме пари, те на практика отиват не при фермерите, заяви министър Явор Гечев. По думите му цялата верига на производство нито е солидарна, нито е правилна.

"Ние сме на терен, докато е необходимо. Държавата трябва да има механизми, цените в магазинната мрежа могат да бъдат свалени с 20% - 30% на някои от продуктите, но не за сметка на производителя", заяви министърът на земеделието.  

Той отбеляза, че са били отправени молби от различни вериги на доставки към производителите да свалят цените с 15%. Проблемите, които констатираме, са в крайните потребители - магазините, обясни той.

По думите на Гечев първоначалното вдигане на цените на храните в търговската мрежа е съвпаднало с началото на войната в Украйна, но след това са продължили да растат и не са спаднали.

Според министъра на земеделието първото нещо, което трябва да се направи, е да има проследимост по цялата верига в търговията на едро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немските крадци от Кауфланд,Лидл и Билла,ако не се вразумят,трябва да започнат да им зтварят магазините,до кога ще търпим да ни крадат?
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не с 20-30 %.цените трябва да паднат с поне 50 %,при положение че веригите са вдигнали цените със 100 %.Не ни замазвайте очите,тия ни крадат здраво и никакви данъци не плащат в България
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли да дойде редовно правителство да вкара тези хиени в затвора. Затриха държавата
43
2
 
8
 
! Отговори
Комунисти грабят преди 1 година
Цените ще паднат защото в цяла Европа падат цените на тока и газа. Обаче как ще изплатим 10 милиарда заеми които направихте за 2 години? 40 милиарда станаха вече
42
1
 
8
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Добре, че хората не им идва наум да ни свалят, да премахнат политици и всякакви властови парразити, нека си мислят за цените, все едно от Марс им ги вдига някой :)))
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей го и тоя. Сложи си вратовръзка и се среши!
40
7
 
0
 
! Отговори
Име преди 1 година
Общи приказки. Навремето вдигнаха цените на много неща и - хората се приспособиха. Търговецът винаги е на загуба, ако тегли цялостно чертата. Губи приятелството с клиентите.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Възраждане Изчезва? Спокой не изчезва. Колкото до Волен той сбърка когато употреби златния пръст. Всеки който подпре ГЕРБ след това пропада.
38
2
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
По отношение на газа. Метанът, който е най-екологичното гориво, беше стигнал 6 лева за килограм при управлението на Кокорчо. Сега е 2,50 за килограм, онзи ден един приятел зареди. И ще ми разправяте - гласувам за Кокорчо...
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът да издаде указ и да свали цените!
36
1
 
11
 
! Отговори
Манджа преди 1 година
Всичко поскъпна не само храните. 9 млрд трябва да се връщат от хората, а се прибраха от една тайфа. Някои си купиха плаж и т.н.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КОКОРЧО fanbase Де го 3-4 по евтин американски газ ,кокорко ?
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГОСПОД ГЛЕДА На фронта и д..*** да ти е яко ! И да не забравиш да вземеш гей байрака
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До смех смех смех Ката те изпратят на война в Уркия ,ще се смееш,смееш ... от страх
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КОКОРЧО fanbase А ? Може ,може ! Я виж 3-4 пъти ,ПО ЕВТИНИЯТ АМЕРИКАНСКИ ГАЗ ! Значи още по може да лъже .
31
1
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Цените можело да бъдат свалени... Ами свалете ги, де! Стига сте се оплаквали, че нямало било закони... В Гърция, в Италия, в Германия държавата може да се намеси, тука обаче - не. Нямало законодателство. На калпавата ракета - Космосът й е крив!
30
2
 
6
 
! Отговори
Пазарна регулация преди 1 година
Аз спрях да пазарувам от големите вериги. Ако и вие го направоте ще свалят цените. Те се превърнаха в кожодери.
29
1
 
0
 
! Отговори
Гечев преди 1 година
Ще наблюдаваме
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи отиваме към прогресивни данъци. Щом спекулантите ще дерат клиентите, тогава държавата да дере спекулантите и така ще им намалее мерака да плащат големи данъци. Пък ако не отстъпят и не намалят цените с увеличените приходи от данъци да се подпомогнат гражданите от държавата с ваучери.
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените са точни - нито високи нито ниски. Това са пазарни цени. И никой не може да ги вдига и сваля. Може само при държавна икономика когато всичко се национализира държавата е собственик и държавата може да реши да подържа ниски цени, но в дългосрочен план това ще доведе но крах на икономиката.