Определянето на цените в магазините на много продукти било чиста алчност

Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна
174
Определянето на цените в магазините на много продукти било чиста алчност
Снимка: Pixabay

Констатации за нелоялни търговски практики и съмнения за необосновани свръхпечалби върху гърба на уязвимите групи.

Това обявиха през седмицата от служебното правителство във връзка с наблюдението и контрола на цените на хранителните стоки.

Още по темата

През януари 2023 г. годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5%, за сравнение през ноември е била 26,1%.
Най-честите нарушения - разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата и невярна информация, че даден продукт е българско производство. Голяма разлика има между цената, на продукта, който се купува на едро и тази на дребно -  от около 10% при хляба до над 100% при някои храни.

Темата коментира пред  BTV председателят на Комисията по борсовите стоки и тържища Владимир Иванов.

„Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна. Това явление се наблюдава от доста години. Такива марджове имаше и през 2015 г., която беше дефлационна, но нивото на доходите беше друго и балансите в света на енергийните разходи – също, и не се вдигаше шум. По някакъв начин се влизаше в равновесие и темата не беше толкова коментирана. Явлението е доста старо. Още от 1998 г. имаме хронология. Оставихме бурно развитие на едрия търговски капитал и когато той превзе достатъчно пазарен дял, започна да се наблюдава този процес. Друга причина е разпокъсаното предлагане – малки мащаби, нашите пазарни играчи са лесна плячка на по-едрия пазарен дял. Светът като борба е измислил концентрация в предлагането в аграрния сектор, големи сдружения на земеделски производители. Има много добри практики в Нидерландия, Германия, Испания. След като испанците са имали подобни проблеми с доминантно търговско поведение, големи сдружения започват сами да създават супермаркети. Тогава негативните практики изчезват от самосебе си, те не могат да продължат да съществуват“, коментира Владимир Иванов.

„При нас има и чисто паразитно ценообразуване. Има господстващо поведение и се възползваме от него, което си е жива измама и неспазване на законодателството. Говоря както за големите супермаркети, така и за по-малките магазини“, каза още той.

„При определянето на цените на много продукти има чиста алчност. В търговията на дребно определено. В търговията на едро е въпрос на оцеляване. Там надценките са в нормални граници, дори не знам колко време ще могат да издържат. Трябва да се изчисти методът за ценообразуване“, посочи Владимир Иванов.

„Имаме регистрирани свръхпечалби, доста над справедливите“, заяви още той.

Според него е хубаво, че сега се вдига шум и проблемът е видим масово за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
18
 
8
 
! Отговори
Московские новости преди 1 година
Алчността не е част от евроатлантическите ценности и няма как да бъде фактор за нивото на цените в ЕС. Цените са такива заради Путин и войната в Украйна.
142
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Великобритания могат да си позволят и безплатна храна да дават на всички. Те са ИМПЕРИЯ. Имали са 400 колонии, сега са по малко, но 53 от тях са в Обединението на нациите, а тях ги управляваше Кралицата, а сега Чарлз, който назначава губернаторите там. И Канада е под управлението на Чарлз III и той назначава министър председателят им.
141
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влязохме в ЕС за да ни използват- като работна ръка, като място за пласиране на застояли стоки и да ни обират парите чрез банки, енергото и мобилните оператори. Така богатите държави в ЕС станаха по-богати, а на нас ще продължават да гледат така както ние гледаме на ромите. Аз не купувам от съпермаркетите, поне това мога да не правя. От там парите отиват в Австрия и Германия. Поне да ги дам на дребните наши търговци, които също ни лъжат, но са наши.
140
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Данъчните къде са?!-Кой ? Спецов ли ? Каквото му нареди Асен,това прави! Така,че...
139
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Няма бг макарони ?! В магазини Фантастико има поне три български марки. Като не си направил обстойно проучване не се обаждай.
138
3
 
9
 
! Отговори
До139 преди 1 година
Киро,Асен и техният ментор Фелдфебелът са просто удобните маши които ни сложиха на масата дерижьорите на тая"промяна"а именно червената олигархия и техните фамилии картелирали България поголовно,в тия смутни времена рекетьорът Борисов стана адски вреден за тях и трябваше да бъде разкарана от власта!
137
10
 
25
 
! Отговори
Няма бг макарони ?! преди 1 година
Зърното ни залежава ,а в големите вериги няма нито една българска марка макарони и спагети.Най евтини са гръцките 3 лв за пакет макарони дето се добива от кило жито дето е 60 стотинки.Няма макарони български -макарони ве брашно и вода =макарони.Житницата на Европа не може да произвежда макарони ,а ПП ми обясняват за некви мега-гига батерии коли ,македонци в космоса итн....
136
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХейтЛошото е,че това гранясало олио пак ние ше го ядем!
135
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народен съд!
134
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Да,припомням кой докара хаоса и безвластието-само че не е за припомняне,защото всички знаем и сме потърпевши!-АМИ ТОВА СА ШАРЛАТАНИТЕ КИРО,АСЕН И ЦЯЛАТА ИМ СВИТА ЛЪЖЛИВИ ПРОДАЖНИЦИ
133
0
 
31
 
! Отговори
Спасете фермерите !! преди 1 година
Цената на маслодайния слънчоглед е 90 стотиники от 2,2 кг се добива литър реалната цена на олиото е 2,60лв.В кауландише-булгарише е 5 лв. ,но в магазините на българи е 2,90 лв. цената.Има пазари и малки фирмени магазинчета пазарувайте от там.Иначе шарлатаните ни стрижат с 90% надценака. Литър мляко го купуват за 80 ст взимат му маслото добавят 1/3 вода и ни го продават за 3,40 лв -мошенници и шарлатани .В мандрите сиренето излиза на 5 лв в магазина става 15 лв ,кашкавала от 8лв става 31лв...
132
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затвор.
131
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Англия на по-висок стандарт имат по-ниски цени на храната. Само там ли могат хората да имат адекватна държава и цени? Щом тук управлението не може да се справи- какво следва?
130
9
 
10
 
! Отговори
До Спас преди 1 година
Пич,каквито и да бяха гербаджиите но поне имаше някакъв контрол,редом с рекета над същите тия които ни дерат(червените картели)усвояването на част от парите от Европа и бюджета, нещо поне се вършеше в тая държава,сега реалността е,абсолютно безвластие,пълен хаос и небивала спекула,вина за което има най вече съществото Радев и неговите опекуни от едрият червен бизнес!
129
11
 
13
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Кирчо и Кокорчо никога не са имали реална власт защото и сега всичко се контролира от ГЕРБ и ДПС т.е. от мафията.
128
8
 
11
 
! Отговори
Наско преди 1 година
Начело на държавата е Пеевски, измамник на дребно и на едро. И Борисов, бивша мутра която 15 години залъгва народа че ще подобри нещата. Защо мислите сме най-бедни в Европа и с най-бързо намаляващо население?
127
6
 
12
 
! Отговори
ЩОТО ЗАБОГАТЯХМЕ преди 1 година
ПРОМЯНАТА ОЩЕ ВДИГА ЦЕНИТЕ, ОСТАВИХА НИ В НАСЛЕДСТВО ТРИ МОСТА, ДВА ТУНЕЛА И ЕДНА МАГИСТРАЛА И 50% ИНФЛАЦИЯ?
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо и Кокорчо са виновни, вдигат пенсии, дават помощи на всеки, без значение дали е на загуба или свръхпечалба, вместо да контролират те спекулират и не закачат Лукойл.
125
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Промяна"ли бе да я опишеш,фелдфебелът разката фамилията на и малкото държава която имахме,за сметка на това червените гаулайтери и техните фамилии които разграбиха и картелираха България гребат с пълни шепи и пълнят гуши безконтролно и необезпокоявани от никого!
124
3
 
10
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Комунизма още не е свършил в България. Само границите се отвориха и много хора избягаха в нормалния свят.