Определянето на цените в магазините на много продукти било чиста алчност

Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна
174
Определянето на цените в магазините на много продукти било чиста алчност
Снимка: Pixabay

Констатации за нелоялни търговски практики и съмнения за необосновани свръхпечалби върху гърба на уязвимите групи.

Това обявиха през седмицата от служебното правителство във връзка с наблюдението и контрола на цените на хранителните стоки.

Още по темата

През януари 2023 г. годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5%, за сравнение през ноември е била 26,1%.
Най-честите нарушения - разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата и невярна информация, че даден продукт е българско производство. Голяма разлика има между цената, на продукта, който се купува на едро и тази на дребно -  от около 10% при хляба до над 100% при някои храни.

Темата коментира пред  BTV председателят на Комисията по борсовите стоки и тържища Владимир Иванов.

„Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна. Това явление се наблюдава от доста години. Такива марджове имаше и през 2015 г., която беше дефлационна, но нивото на доходите беше друго и балансите в света на енергийните разходи – също, и не се вдигаше шум. По някакъв начин се влизаше в равновесие и темата не беше толкова коментирана. Явлението е доста старо. Още от 1998 г. имаме хронология. Оставихме бурно развитие на едрия търговски капитал и когато той превзе достатъчно пазарен дял, започна да се наблюдава този процес. Друга причина е разпокъсаното предлагане – малки мащаби, нашите пазарни играчи са лесна плячка на по-едрия пазарен дял. Светът като борба е измислил концентрация в предлагането в аграрния сектор, големи сдружения на земеделски производители. Има много добри практики в Нидерландия, Германия, Испания. След като испанците са имали подобни проблеми с доминантно търговско поведение, големи сдружения започват сами да създават супермаркети. Тогава негативните практики изчезват от самосебе си, те не могат да продължат да съществуват“, коментира Владимир Иванов.

„При нас има и чисто паразитно ценообразуване. Има господстващо поведение и се възползваме от него, което си е жива измама и неспазване на законодателството. Говоря както за големите супермаркети, така и за по-малките магазини“, каза още той.

„При определянето на цените на много продукти има чиста алчност. В търговията на дребно определено. В търговията на едро е въпрос на оцеляване. Там надценките са в нормални граници, дори не знам колко време ще могат да издържат. Трябва да се изчисти методът за ценообразуване“, посочи Владимир Иванов.

„Имаме регистрирани свръхпечалби, доста над справедливите“, заяви още той.

Според него е хубаво, че сега се вдига шум и проблемът е видим масово за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
7
 
3
 
! Отговори
Ами алчен съм. преди 1 година
НЕ РАБОТЯ "ЗАЛУДО"....РАБОТЯ ЗА ПАРИ И ИСКАМ ДА МИ СЕ ПЛАЩА ЗА ТРУДА!!!ЗА "зУПЕ" -да работят комунистите и РУСОФИЛИТЕ!
102
3
 
6
 
! Отговори
Смех... преди 1 година
"ПЛАНОВА ИКОНОМИКА"--- таван на цените и купони за храна ---" за наши" и "ваши хора"..хахахаааТАЯ ПЕСНИЧКА Я ЗНАЕМ БЕ..!!.
101
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През февруари средната борсова цена на електроенергията е била 278.34 лв./мВтч, което е с минималните 4.5% над нивото от януари, но наполовина по-малко от средното за 2022 г. Около 270 лв./мВтч пък е цената на тока в първите 5 дни на март. Цените на храните падна с 30%
100
0
 
8
 
! Отговори
само константации преди 1 година
но недоволните заблудени миряни от цените пак ще си ги преизберат оядените скоро които нищо не правят
99
3
 
11
 
! Отговори
КВЙ АЛЧНОСТ', Б преди 1 година
...ТОВА Е "ПРОМЯНАТА"...!!НИЩО НЕ РАЗБИРАШ!!
98
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо по добро измислено до сега от плановата икономика , особено за производството на хранителни стоки и селско стопанска продукция. В соца имаше и държавни планови задачи в селското стопанство за задоволяване на нуждите на страната. При българската "пазарна "икономика сега потърпевши са тези от които държавата взима данъци за да ги даде за субсидии биз да има производство за да има високи цени.
97
12
 
1
 
! Отговори
Чисто Алчен преди 1 година
На никой не съм се молил да ми плаща сметките, данъците, заплатите, осигуровките и т.н. Никой не съм вкарал насила в магазина ми. Нощем стоките ми са по три, алкохолите и по пет пъти от дневната цена. Пише си я на касовата бележка. Ако има нужда и фактура издавам.
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато невинния търговец бъде причакан в тъмното на някой ъгъл от потърпевши, "пазарната му икономика" ще отиде на кино.
95
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изхвърлят, при Радев това е ОК, той както и всички негови министри само плямпат и никаква работа не вършат, критикуват докато си полягат, кирчовците и те са същите, добре поне дето Каримански и Румен Гечев им направиха бюджета че им отне 3 месеца.
94
7
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Гражданята от за убави,дрехи и GSM- ми имате пари и не мрънкате ,а за еденето плачите кът вдовици ,че ви е скапо уа? Елате на селу да видите от кадя иде ляба ! От замогу от вас расте у магазиня !
93
3
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Аз чакам с нетърпение да се въведе пазарния ток и за апартаментите и къщите както беше обещал Винету. Искам да видя резултата. Така както Винету се справи с фирмите, резултата му с домовете на хората също ще е фееричен. Искам да видя как бабите по 80 и 90 години всяка година ще сключват договори с енерго дружествата, така както е предвидил Винету.
92
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 80-"Щом го куват, зничи цената ги устройва"-ЩОМ ГО КУПУВАТ,ЗНАЧИ СА ГЛАДНИ! А крадците трябва да се наказват жестоко.Да се сравнят цените на еднакви вериги в Бг и чужбина! Да се изготвят закони и наредби определящи макс.надценки! Но! Това при нас няма да стане,защото всички търговци са "наши"и никой не смее да ги пипа! ТА,ОТ НАС КОЙТО ОЦЕЛЕЕ,ДРУГИТЕ ДА СЪБИРАТ ОСТАТЪЦИТЕ и ДА УМИРТ! А за съжаление тези,вторите стават все повече и повече.....У нас в момента всичко е "мижи да те лажем"
91
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам... Един биткойн все си е един биткойн. Колко биткойна са доларът, лева и еврото ми е все тая.
90
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя лаф с "пазарната икономика" вече е демоде. В сила е законът: щом мога, ще крада. Врекената са други, закони не се спазват, Конституцията я използват за тоалетна хартия.
89
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато на власт идват ко...уни...сти, ЦЕНИТЕ винаги хвърчат ГЛАВОЛОМНО! Колко е хубаво, че вече ТРЕТА година богатеем при "модела Радьо"!
88
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Появата на нова световна криза в икономиката е само въпрос на време. Пандемията от коронавирус малко забави началото и (неслучайно експертите свързват въвеждането на глобалните локдауни не със здравословни проблеми, а с икономиката). Но колкото повече се отлага кризата, толкова по-дълбока и по-дълга става тя. Тогава западните икономики ще рухнат, а Индия, Китай и Русия ще се окажат нови точки на растеж.
87
13
 
1
 
! Отговори
хе хе хе преди 1 година
"при нас има пapaзитно ценообразуване", смешници. Цените се образуват от пазара, и са точно - нито ниски нито високи.
86
4
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
От 2019г. ви предупреждаваме, че се задава невиждана ифлация в цял свят. Ковид, войните и земетресенията влошиха още повече нещата. Сега се правите на изненадани. Това е едва началото и се молете да няма още някакъв природен или друг катаклизъм, защото тогава...
85
2
 
8
 
! Отговори
Смех... преди 1 година
....ЧИНОВНИЦИТЕ И ДЕПУТАТИТЕ ---СЪЩО СПЕКУЛИРАТ С ВЛАСТТА И ПАРИТЕ НА НАРОДА!!!
84
8
 
3
 
! Отговори
Демократ капиталист преди 1 година
Демокрацията и капитализма са най-добрата система, но комунистите в България и пречат да се развива. На запат при капитализма и пазарната икономика производителите и търговците работят на загуба за да държат цените ниски и хората да благоденстват, а само алчните комунисти в България дигат цените от алчност.